<p>Martin Bilaver (103)</p>
Martin Bilaver (103)Velimir BrkiĆ
StoryEditor
ČUDO DUGOVJEČNOSTI

Martin Bilaver iz Škabrnje živi dinamično i u 103. godini života

Bog nas je poželio za suradnike da trenutke koje živimo učinimo lijepima. I sebi i drugima, kaže Martin

Budući da je životni vijek ljudi diljem svijeta ispod 100 godina, osoba koja se naziva stogodišnjak istovremeno je povezana s pojmom dugovječnost. A poput ravnokotarskog čuda je legendarni dida Martin Bilaver iz Škabrnje koji živi dinamični život u 103. godini života.

- Obnoć me ispod kolina do doli bole noge. A pošto volim čokoladu ne mogu joj odoliti pa imam problema sa stolicom. A kad hodam upotrebljavam hodalicu, moji se boje da bez nje ne padnem. A što’š, na mladima svit ostaje, sasvim ozbiljno će dida Martin, sedmo od osam djece u obitelji pok. Petra Bilavera.

Može čitati velika slova, a mala tek s baterijom. Slabo i čuje.

Još sam ka’ vuk

- Zavaljujući nevisti Ani, supruzi pokojnog sina Drage i obitelji još sam ka’ vuk. Sam se brijem i tuširam, kaže ova ljudina od čovika koja je po poljoprivredi i kućanstvu te trgovinom poljoprivrednim proizvodima desetljećima bio prvi Škabrnjanac, rekli bi kulak.

U Lici je bio stotinu puta, što je i do 60 km u jednom smjeru. Vozio je vino i rakiju, kupovao blago, prodavao i preprodavao.

- Do Domovinskog rata u Zagrebu smo držali i dva štanda s povrćem i voćem, na Kvatriću i Trešnjavci. A u izbjeglištvu kupovao sam voće i povrće i preprodavao, bez “dlake na jeziku” će dida Martin, koji je u životu prošao sve i svašta te mu zasigurno pristaje epitet oca hrabrosti,​ superdjeda.

A život ga nije mazio. Ostao je bez majke kad je imao tek 10 godina. Imao je troje djece, sin Drago je poginuo 1997. od zaostale mine iz Domovinskog rata, a supruga Luce zbog tuge odmah za njim. Drugi sin Miro – Vice preminuo je 2005. Živa mu je kći Marta udana Ražov. I sam je dva puta nastradao na zaostalu minu iz Domovinskog rata.

Sve je Božja volja

- Bog nas je poželio za suradnike da trenutke koje živimo učinimo lijepima. I sebi i drugima. Sve dok nas on ne pridruži svojoj lijepoj vječnosti u kojoj trenutci i vrijeme više ne postoje. Do tada svim svojima, ljudima dobre volje i tebi moj novinaru i svim tvojima želim puno lipih trenutaka, poželio je dida Martin kojem sam, dobro se sjećam, 24. listopada 2021. godine, bio na zaista spektakularnoj proslavi njegovog 100. rođendana, zajedno s još preko 100 uzvanika.

- Imam 11 unučadi i 22 praunučadi, ponosno će dida Martin, koji usprkos osobnih i obiteljskih životnih tragedija savjetuje ljude da žive punim plućima, jer sve je u Božjim rukama.

Naime, doživjeti ove godine je uistinu blagoslov i dar od Boga. ​

- Nemam recept za dugi život. Uvijek sam puno radio i malo jeo. A živjet ću sve dok dragi Bog ne odluči udariti dlanom u dlan, zaključio je 103-godišnji Martin Bilaver, koji se sjeća najmanje pet država i svih državnika, ali jedan mu je najdraži – Franjo Tuđman.

20.03.2024., 09:53h
VELIMIR BRKIĆ
02. svibanj 2024 22:16