Više stotina prezadovoljnih gostiju nakon druženja, vinskog degustiranja, gastro užitka i pjesme obilježilo je u pet vinarija Zadarske županije vraćanje jednog od zapovjednih vinskih svetaca u vinsku svakodnevnicu ovog kraja. Riječ je o najomiljenijem vinskom svetcu Svetom Martinu odnosno Martinju, i vinarijama: Degarra, Fiolić, Kraljevski vinogradi, Škaulj i PZ MasVin, koliko ih se u ovoj prvoj godini uključilo.
Najavljeno oživljavanje vinarskog Martinja na području Zadarske županije konkretizirano je od strane Udruge vinara “Vina ZaDar” kroz osmišljen poseban program simbolično označen kao 5x11.
U pet vinarija
Pet prijavljenih vinarija su se protegle od PZ Masvin Polača s imanjem nad Kakmom ka Tinju, Vinarije Škaulj u Nadinu, Degarra Winery Zadar iznad Bokanjca na putu ka Ljubču i Pagu, Kraljevski vinogradi Petrčane na Punta Skali i Vina i likeri Fiolić Zadar na Puntamici. Oni su 11. studenog primali u posjetu goste prema prethodnoj narudžbi u vremenu od 11 do 23 (11) sata.
Gosti su dočekani s čašom mladoga vina gratis, a potom u “komercijalnom” programu po cijeni od 11 eura uključena su im bila dva mlada vina uz prikladno jelo (gulaš i sl.), a valja reći da se bilo “široke ruke” pa se na ta dva vina nije stajalo, a bogme su se redali i kulinarski specijaliteti.
Dobrog raspoloženja i druženja bilo je dakle diljem županije uz obilaske dijela najboljih zadarskih vinarija gdje su se i Zadrani i gosti na licu mjesta uvjerili u “renesansu” vinarstva Zadarske županije zadnjih godina, ističe Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara zadarske županije, koji je s kolegama vratio Martinje u ovu županiju. Podsjetimo da je isti Bobanović tada kao načelnik Polače s kolegom Željkom Baradićem iz Stankovaca bio “prvi pijetao” koji je zakukurikao vinsku renesansu jioš dok su vina bila “do nove godine slatka, poslije kisela”, orgnaizirao upravo na Martinje smotru i ocjenjivanje mladih vina u Polači.
Nastavak i šire uključivanje
- Mislim da je ova prva izvedba bila takva da zaziva nastavak i šire uključivanje u idućim godinama, što ćemo i obogaćivati jer vina bez druženja nema. Među šezdesetak gostiju kod nas u vinariji koji su uživali varu s mesom, junjeće odreske, svakako i pršut i naša mlada vina uz pjesmu i veselje do sitnih sati, bilo je osim starih nam prijatelja i drugih novih dragih nam Zadrana ali i gostiju i grupa iz Slovenije i Austrije. Imali smo i krštenje s vinskim biskupom, i gitaru i pjesmu i sve što treba. I kolege koje su se uključile su zadovoljne a dio kolega najavio svoje uključenje nagodinu, kazao nam je Bobanović.
U prvoj ovdašnjoj izgrađenoj vinariji s velebnom kušaonicom onom Šime i Tome Škaulja bilo je posebno nagužvano:
- Bilo je preko 120 - 130 ljudi, 50-tak u grupi i desetke u manjim grupama. Vinski gulaš i vina su se redali a naletile su i kobasice, a popilo se lijepo od mladog do starog, a muzika nije stajala i Splićani i Iločani na proputovanju što su čuli za ovo, su nam se pridružili pa smo eto odstupili i od dogovora kako za one tri čaše bogme i za onih 11 (23) sati, kazuje nam zadovoljno Tomislav Škaulj.
Zoran Pantalon u Kraljevskim vinogradima svoje je goste pak iznenadio - puževima, naravno vinogradarskim, u impresivnom prostoru Punta Skale sred vinogradima oplemenjenog krajolika.
- Peka kozlić i janjetina, gulaš i puževi. Svi kažu da je bilo obilato a i dobro. Uz stare znance bilo je 50-60 ljudi, naletili su i Slovenci u obilasku niza vinarija, u ostatku mahom domaći ljudi ali uz naše stare prijatelje i novi. Ovo je prva godina i biti ćemo pametniji jer manifestacije su nam nužne i širenje priče o vinu, a ovo je tome poslužilo, kazao nam je Pantalon.
I nakon jedanaest sati
Kod Degarre poviše Bokanjca na osami u inspirativnoj kušaonici, kako nam govori Dane Šulentić.
- Odlično. Bilo je svega jer smo radili na otvorenom uz gulaš, gulaš od vinski, pa divlji gulaš i roštilja prešli smo 200 - tinjak ljudi. Dobrodošlica s mladima, pa nastavak, a imali smo promotivne prodaje po povoljnim cijenama, moram reći da je bilo lijepo pa smo produljili i usitinili onih 11 (23) sati.
Dario Fiolić u maloj pitoresknoj konobici na Punatmmici previše ljudi nije mogao ni primiti, a navale je bilo
- Prostorno ograničeni stavili smo nešto stolova vani, a nismo ni mogli pretjerivati i zbog susjeda. Skupili smo vinske prijatelje, opustili se i uživali. Priča je super i podržati ćemo je uvijek makar nemamo klasičnu konobu za masovnije učešće ali moramo nastaviti, kazao nam je Dario zadovoljan širenjem vinskog duha i raspoloženja.
Sve u svemu Sveti Martin se osim kao svetac što se slavi u nizu mjesta naše županije dostojanstveno uselio u naš kraj i kao vinski svetac s namjerom da zadugo ovdje i ostane. Što se mog osobnog iskustva tiče u ovom vinskom veselju i šarenilu reći je: Tko nije bio može žaliti!