STIPE VULIĆZdt
StoryEditor
Načelnik Općine Jasenice, Stipe Vulić

Maslenica dobiva luku nautičkog turizma, u sanaciju pomorskog dobra uloženo više od 400 tisuća eura

Izgradnja luke je potrebna kako bi Maslenica i u budućnosti imala perspektivu razvoja, samo s ovakvim projektima osigurat ćemo kvalitetan razvoj. Ovim projektom osiguravamo dodatnu vrijednost, otvaramo nova radna mjesta, širimo ponudu, a samim time i kvalitetu življenja na području naše općine, kaže Vulić

Maslenica je doživjela izvanredan razvoj, preobrazivši se u privlačno odredište za turiste, ali i sve poželjnije mjesto za obiteljski život. Međutim, ovaj brzi rast donio je i značajne infrastrukturne izazove, a jedan od ključnih problema s kojima se Maslenica suočava je nedostatak adekvatnog prostora u postojećoj luci, što je potaknulo lokalne vlasti na pokretanje projekta izgradnje luke nautičkog turizma.

O ovome projektu, planovima, izazovima i očekivanim dobrobitima za lokalnu zajednicu, razgovarali smo sa Stipom Vulićem, načelnikom Općine Jasenice. Vulić nam je detaljno objasnio razloge nužnosti projekta, planirane sadržaje te korake koji slijede u realizaciji, kao i načine financiranja i dugoročne koristi za Maslenicu i okolno područje.

image

Prva faza

Općina Jesenice
image

Druga faza

Općina Jesenice
image

Treća faza

Općina Jesenice

“Izgradnja luke je potrebna kako bi Maslenica i u budućnosti imala perspektivu razvoja, samo s ovakvim projektima osigurat ćemo kvalitetan razvoj. Ovim projektom osiguravamo dodatnu vrijednost, otvaramo nova radna mjesta, širimo ponudu, a samim time i kvalitetu življenja na području naše općine”

Stipe Vulić

Sve brži razvoj

Što je bio glavni poticaj za projekt izgradnje luke nautičkog turizma u Maslenici?

- U proteklom desetljeću Maslenica se razvijala velikom brzinom, danas se Maslenica izgradila u mjesto u koje rado dolaze turisti, ali isto tako i obitelji koje se u Maslenicu trajno nastanjuju. Brzi razvoj donio je i probleme u infrastrukturi, tako je današnja luka Maslenica postala premala za sve potrebe koje mjesto ima - od potrebe za većim brojem brodskih vezova pa do potrebe za većim javnim prostorom i ugostiteljskim sadržajima. U skladu s tim, naša je odluka, da pristupimo izradi kvalitetnog projektnog rješenja za izgradnju luke, bila nužna kako bi se Maslenica i u budućnosti mogla razvijati.

Što je sve planirano projektom?

- Predmetni zahvat je morska luka namijenjena za nautički turizam. Unutar lučkog područja luke nautičkog turizma, ovim se projektom predviđa i izgradnja kolno-pješačkih, pješačkih i parkirališnih površina; izgradnja i rekonstrukcija građevina maritimne zaštite; izgradnja pratećih ugostiteljsko uslužnih i drugih poslovnih i servisnih sadržaja te uređenje zaštitnog zelenog pojasa.

Izradili ste idejno rješenje, koji su sljedeći koraci?

- Nakon izrađenog idejnog rješenja pristupamo izradi idejnog projekta koji će obuhvatiti građevinski i instalaterski dio projekta kao i izradu Elaborata zaštite okoliša u svrhu ishođenja suglasnosti od Ministarstva zaštite okoliša. Vjerujem kako s kompletnom dokumentacijom možemo biti gotovi do kraja godine, a onda slijedi ishođenje građevinske dozvole.

Na koje ćete načine osigurati financiranje?

- S obzirom na to da se radi o zahvatu koji se dijelom nalazi unutar lučkog područja, tj. pod upravom Županijske lučke uprave, dio investicije financirat će ŽLU, a preostali dio planiramo financirati kroz EU fondove, natječaje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ali i iz vlastitih sredstava.

image

Projekt izgradnje plaže u Maslenici

Općina Jesenice

Ulaganje u pomorsko dobro

Zašto je izgradnja luke nužna, kako će utjecati na cjelokupno gospodarstvo u Općini? Koja je korist za lokalno stanovništvo?

- Izgradnja luke je potrebna kako bi Maslenica i u budućnosti imala perspektivu razvoja, samo s ovakvim projektima osigurat ćemo kvalitetan razvoj. Ovim projektom osiguravamo dodatnu vrijednost, otvaramo nova radna mjesta, širimo ponudu, a samim time i kvalitetu življenja na području naše općine.

Razgovarali smo u prethodnom intervjuu o prilično lošem stanju pomorskog dobra. Kakvi su planovi po tom pitanju?

- Što se tiče pomorskog dobra i obale, na području naše Općine u protekle tri godine uložili smo značajna sredstva, preko 400.000,00 € na uređenje i sanaciju. Danas možemo slobodno reći da je postignut jedan puno viši nivo stanja i opreme na plažama. Trenutno se u Maslenici radi na projektu uređenja šetnice Bunarić-Vrulje, sredstva za ovaj projekt osigurana su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojem se ovom prilikom zahvaljujem što nas kontinuirano prate na projektima.

U 2023. godini uređen je i saniran velik dio obale u Rovanjskoj, uloženo je preko 200.000,00 €. Također, radimo i na projektu izgradnje plaže u Maslenici, obuhvat ovog projekta je od caffe bara Škroćo do Nove plaže. Ovim projektom planirana je izgradnja dodatnog plažnog prostora, kao i njegova zaštita od utjecaja mora. Izradili smo idejni projekt te sada čekamo suglasnost Ministarstva zaštite okoliša na Elaborat zaštite okoliša. Cilj ovih projekata kao i brojnih drugih na kojima radimo je bolja perspektiva u budućnosti koju Jasenice zasigurno imaju.

“Brzi razvoj donio je i probleme u infrastrukturi, tako je današnja luka Maslenica postala premala za sve potrebe koje mjesto ima - od potrebe za većim brojem brodskih vezova pa do potrebe za većim javnim prostorom i ugostiteljskim sadržajima”

Stipe Vulić

image

Planirana je izgradnja dodatnog plažnog prostora

Općina Jesenice
image

Nova plaža Maslenica

Općina Jesenice
image

Ulaže se u očuvanje i sanaciju pomorskog dobra

Općina Jesenice
image

Uređenje šetnice Bunarić - Vrulje

image

U 2023. godini uređen je i saniran velik dio obale u Rovanjskoj

02.06.2024., 12:48h
19. rujan 2024 01:22