Velik broj posjetitelja usprkos pljuskuIvan Vičević
StoryEditor
Podsjetnik kako se nekad živjelo na otoku

Mladi Povljane oživjeli tradicijska jela i zabavili se u karijolama

Ovo nam je već treća godina i sretni smo što je svake godine sve veći broj zainteresiranih. Donijeli smo tribine, ali ni to nije dovoljno. Možda će trebati dogodine trajati više dana, ponosno kaže Vičević u razgovoru između navijanja i slasnih zalogaja

Dok se u Sinju održavala 308. Sinjska Alka, u Povljani na otoku Pagu organizirali su svoju inačicu natjecanja - karijolijadu. Za razliku od Sinja gdje su Vam potrebni konj i koplje, oprema za karijolijadu, kako joj i samo ime kaže, sastoji se od karijole i trstike.

Začetnici ideje su članovi Pulićeve dinastije, udruge mladih iz Povljane (Ivan Crljenko, Marko Škoda i Ivan Vičević) u suradnji s Vinkom Tičićem, cijeli projekt podržala je Općina Povljana, a suorganizator je Caffe bar Master.

image

Tradicijske delicije

Ivan Vičević

Povratak korijenima

Da bismo dobili širu sliku i cijelu pozadinu ove priče, moramo se vratiti u 2019. kad se održala prva karijolijada, kada je i Pulićeva dinastija organizirala svadbu magaraca, Princeze i Lovre, sa željom pokretanja zabavnog sadržaja u svojoj općini. Osim zabave, željeli su se vratiti korijenima kada je svako kućanstvo imalo, od milja zvanog tovara, koji je bio neophodan u životima tadašnje žitnice Paga, Povljane.

S obzirom na modernizaciju otoka, ovakve manifestacije su itekako lijep podsjetnik kako se nekad živjelo na otoku.

- Povljana je divno mjesto, ali zime na otoku znaju biti duge i tada se ljudi svega dosjete, važno nam je da satirom uljepšamo svakodnevnicu i da imamo nešto čemu ćemo se radovati, govori nam Ivan Vičević, jedan od organizatora, kako su došli na ideju karolijade.

image

I Povljana svoju alku ima

Ivan Vičević

Puževi spremani po starinski

Nakon prvog trčanja krenula je i pužijada, gdje su domaćini brojim gledateljima besplatno dijelili puže na gradele i kuhane puže, koji su nestali u rekordnom vremenu. Nakon što su publika i natjecatelji uživali u tradicionalnim delicijama, vratili smo se uzbudljivostima na jednom kotaču.

- Iako je bio pljusak i iako je to dan nakon Oluje, okupilo se puno ljudi, otprilike 300. Iznenađeni smo i brojem prijava, bilo ih je toliko da smo ih morali zaustaviti u jednom trenutku. Ovo nam je već treća godina i sretni smo što je svake godine sve veći broj zainteresiranih. Donijeli smo tribine, ali ni to nije dovoljno. Možda će trebati dogodine trajati više dana, ponosno kaže Vičević u razgovoru između navijanja i slasnih zalogaja.

Oni su, nastavlja Vičević, odrastali jedući puže, a turisti ih nažalost nemaju priliku često probati pa su odlučili oživjeti tradiciju i počastiti svoje goste i prijatelje.

- To je prava delicija, pečemo ih, kuhamo, malo eksperimentiramo s raznim umacima. No, najviše idu ovi tradicionalni, pečeni koji lipo zamirišu i kuhani, to je to - po starinski, tumači nam Vičević.

Cilj je, naravno, zabaviti se, no valja spomenuti da su prve dvije ekipe domaće - iz Povljane, a i treća je domaća, kako kaže Vičević, jer to su njihovi dragi vikendaši i prijatelji Povljane.

09.08.2023., 15:46h
20. listopad 2024 07:51