Modriča špilja nalazi se u neposrednoj blizini RovanjskeAndrej Perović
StoryEditor
ZADARSKA ŽUPANIJA NA TRIPADVISORU

Modriča špilja najpopularnija županijska znamenitost izvan Zadra

Najviše glasova su prikupile Morske orgulje, a slijedi ih susjedni Pozdrav Suncu

Kao što svi gradovi, a i poneka općinska mjesta te svi veći otoci imaju svoju stranicu (bolje reći više stranica s različitim informacijama) na najvećoj svjetskoj internetskoj platformi Tripadvisoru, vrijedi to i za čitavu Zadarsku županiju kao cjelinu. Kao i svi drugi svjetski lokaliteti i Zadarska županija ima svoj forum na kojemu putnici razmjenjuju iskustva i postavljaju pitanja, ili ostavljaju komentare.

Može se primijetiti da je forum bio prilično aktivan i u rujnu mjesecu s nizom tema od kojih su neke bile jednostavne i kratke. dok su druge uključivale više sudionika.

image

Raspituju se o hrani na Pašmanu u listopadu

Dino Stanin/pixsell

Stići prije mraka

Teme su raznolike: tako se Lee S zanima za autobusni prijevoz od Posedarja gdje misli uzeti smještaj do Zadra, jer želi razgledati grad. Prijevoz je ono što zanima i Ash River Gal iz Ash Rivera, Minnesota u SAD-u, no njen je problem kako otići iz Zadra do Plitvičkih jezera, obići ih i još stići u Zagreb i naći smještaj u centru grada prije mraka. Dobila je više odgovora i savjeta, a zanimljivo da korisnik Cromansindney 2 iz Drummayneda u Australiji veoma dobro pozna ovdašnju situaciju. No, korisnika Johna je zanimalo zašto mora biti u Zagrebu “prije mraka” te je napomenuo da je Zagreb jedan od najsigurnijih gradova u Europi. No Ash Gal se nije bojala za svoju sigurnost u nekakvom strašnom mraku, nego ne voli voziti nepoznatim cestama po noći što i ima donekle smisla.

Cibiek iz Beča se zanima koja su dobra mjesta za ručak i doručak na Pašmanu kamo dolaze ovog mjeseca (i još čeka odgovor). Richard S. iz Pontefracta u Ujedinjenom Kraljevstvu, posjećivao je naše krajeve lani i bio zadovoljan cijenama u lokalima i barovima, ali nakon eura i provjere online, zaključio je da je sve značajno poskupjelo (čemu i mi svakodnevno svjedočimo) te su ga zanimali termini za “happy hour” u ovdašnjim kafićima, no i on još čeka neki konkretniji odgovor. Njegova sunarodnjakinja Chico 78 zaimala se za mirnije mjesto s dobrom plažom blizu grada i pitala je li bolje odredište Kolovare ili Makarska pa su joj drugi korisnici pojasnili da to baš i nisu iste stvari. A prijedlozi su bili razni; Bibinje, Nin, Biograd i Sukošan - “sad kad su otišli studenti”.

image

Morske orgulje su županijski šampion popularnosti

Luka Jeličić

Gdje izlaze domaći

Missy Smith je željela da ju se uputi na neko mjesto gdje izlaze domaći ljudi jer da joj je dosta mjesta namijenjenih turistima, a to su mišljenje podržali i još neki gosti. Uglavnom su joj savjetovali da se kreće po lokalima u blizini sveučilišta gdje uglavnom izlaze studenti.

Na ovoj sekciji foruma može se vidjeti još pitanja koja postavljaju turisti prije nego se zapute put naših krajeva, kao i što ih zanima kada su već stigli. Dio se odnosi na praktične stvari: je li bolje plaćati karticama ili gotovinom, gdje se može naći besplatno ili makar jeftinije parkiranje, koliko se prtljage može uzeti kada se putuje katamaranima na otoke i slično.

Od popularnih županijskih destinacija i znamenitosti, prednjači Zadar sa svojim Morskim orguljama s prosječnom ocjenom 4,5 i preko 6.500 komentara u vrijeme nastanka ovog teksta, a množe se konstantno. Zadnjih nekoliko dana komentirali su turisti iz Kanade, Španjolske, Italije, Australije Njemačke, Velike Britanije, Novog Zelanda i Švedske. Skoro svi su dali čistu peticu i bili oduševljeni ovom zadarskom znamenitošću.

image

Autobusni prijevoz je stalno aktualna tema

Luka Jeličić

Omiljena Modriča špilja

Na drugom mjestu je susjedna atrakcija Pozdrav Suncu. Ocjena mu je 4,0 i ima “samo” 2629 komentara, a među najnovijim komentatorima su BunburyTim 61 iz Bunburyija u Australji i P&M iz Liverpoola u V. Britaniji koji su svoje domove ostavili zadnjih dana rujna i ocijenili ovu instalaciju čistom peticom, kako je i prije njih učinio Ngaire 5 iz Christchurcha na Novom Zelandu.

Najbolje plasirana znamenitost izvan samog grada Zadra je Modriča špilja u Modriču. Zanimljivo je da je njena prosječna ocjena čista petica, no vjerojatno zbog puno manjeg broja komentara joj je pripala tek brončana medalja popularnosti. Prikupila je 147 komentara, pretežito stranaca koji svi izražavaju svoje divljenje spiljom, a posebno hvale i njihove speleološke vodiče.

Na četvrtom su mjestu Kopnena vrata s prosječnom ocjenom 4, ali i 1195 prikaza među kojima ima i onih na kineskom, japanskom, korejskom, arapskom, hebrejskom i tajlandskom jeziku te, naravno, većini europskih.

Peto mjesto je zauzeo NP Paklenica s prosječnom ocjenom 4,5 i 957 komentara i osvrta.

Sharon iz Las Vegasa posjetila je Paklenicu i ima samo riječi hvale, kako za prirodu, tako i za organizaciju i turističke sadržaje, a posebno su je dojmili Ramići. Kevin iz Hailshama u Velikoj Britaniji također je posjetio Nacionalni park i bio oduševljen onim što je vidio, a komentirao je i da su cijene veoma prihvatljive. Upozorio je i druge goste da je kafić veoma rustikalan i da ne očekuju previše, ali da to još više doprinosi općem dojmu mjesta i savršeno se uklapa.

image

Ninska laguna je popularno odredište

Luka Jeličić

Dojmovi s posjeta Paklenici

Michael iz New Havena u Connecticutu u SAD piše da je posjet NP Paklenica za njega bio vrhunac čitave ture po Hrvatskoj. Također je upozorio druge goste da trebaju ponijeti čvrstu obuću.

RN40 iz Gummersbacha u Njemačkoj posjetio je Paklenicu na pola dana i svakako se namjerava vratiti za dulji posjet. No ima i prigovor, a to su automobili koji voze sve do ulaza u NP te predlaže da bi bilo bolje uvesti neki vid javnog prijevoza.

Ostale rangirane županijske znamenitosti su redom: crkva sv. Donata, zadarska Riva, rijeka Zrmanja, plaža Ručica (koja nije u Zadarskoj županiji, nego na dijelu Paga koji spada pod Ličko-senjsku, PP Telašćica, Trg Pet bunara, Forum, Narodni trg, Arheološki muzej Zadar, plaža Zrče (također u Ličko-senjskoj županiji), zvonik katedrale, plaža Šimuni, Vinarija Degarra, Stari mosr u Ninu, Muzej antičkoga stakla, Muzej iluzija, Ninska laguna, Marina Kornati u Biogradu, otok Iž, Vransko jezero, svjetionik Veli Rat.

Ima i grešaka

Nitko nije savršen pa tako ni TripAdvisor. Na stranici Zadarske županije se tako našla i Novalja i to ilustrirana fotografijom zadarskog Foruma. Zadar i Biograd na Moru su također dobili neodgovarajuće fotografije kao ilustraciju, pri čemu umjesto Biograda se vidi divlja plaža, a Zadar je ilustriran fotografijom otoka Zlarina. Umjesto Kopnenih vrata stoji fotografija crkve sv. Marije, koja, samo iz drugog kuta, “glumi” i zadarsku katedralu sv. Stošije. Trebalo bi im kazati.

Prava priča s Interneta

Zanimljivo pitanje postavila je prije još nekog vremena melissav1000 iz Toronta koja se upravo tada nalazika u Zadru i htjela je negdje nabaviti komade maslinovog drva od kojeg bi zatim sama napravila dar svojim prijateljima. Kako je napisala, ne želi gotove suvenire, nego samo drvo koje bi onda sama obradila. Problem je jedino što je svoje pitanje postavila na više hrvatskih foruma na TripAdvisoru što su joj neki korisnici zamjerili. Tako je umjesto odgovora na pitanje dobila srdite komentare drugih korsnika i sve se izrodilo u manje više besmislenu raspravu. Prava priča s Interneta.

17.10.2023., 11:53h
IVAN STAGLIČIĆ
19. svibanj 2024 04:59