Šampioni, ekipa Drkmar
StoryEditor
FEŠTA OD MORA I RIBE

Brudet na ‘iljadu’ načina i svićarenje s ostima - tradicija koja je privukla tisuće gostiju u Sukošan

Na šetnici uvale Zlatna luka održana je 14. po redu Brudetijada Sukošan 2024. uz sudjelovanje 13 brudet ekipa, a istovremeno u Miškovom jazu i 9. Noć svićarenja, jedinstveno natjecanje u lovu ribe s ostima na sviću s 10 brodica

U šušuru od nekoliko tisuća ljudi, a u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice te suorganizaciji komunalnog poduzeća Zlatna luka i KUD-a Zlatna luka, održana je 14. po redu gastro-etno zabavna manifestacija “Brudetijada Sukošan 2024.”, natjecanje u pripremanju brudeta, autohtone delicije.

Na sukošanskoj obali Donjeg mora i Ruševca nepregledno mnoštvo zadovoljnih ljudi, a sve je mirisalo na brudet. Bilo je 13 brudet ekipa i nije bilo lako ocjenjivačkom sudu, u sastavu Renato Kraljev, Igor Brkić, Marin Banović, Toni Zorko, Božidar Dijan i Vele Brkić Šanduka, ocijeniti koji je najbolji po izgledu, mirisu i okusu. Svi su imali tajne svoje “male kužine”, brudete u koja su utkana znanja i kulinarske vještine sukošanskih gastronoma.

Stoljetna znanja i vještine

Po mišljenju ocjenjivačkog suda Grand prix, najbolji brudet je spremila ekipa Drkmar (Krsto Brkić, Andrija Smolić, Zoran Krešan). Drugo mjesto je osvojila ženska ekipa Bar Kasijan meštrice Lidije Fuzul – Cicibanke, a treće Makarunci, ekipa meštra Ante Oljice iz sukošanskog zaselka Makarska. Najbolji brudetari osim diploma kući su odnijeli i ponešto eurića.

Nagradu za najveseliju ekipu osvojila je ekipa Hepi. Specijalna nagrada dodijeljena je svjetski ovjenčanoj Družini Pivčeva kala iz Opuzena, meštra Dubravka Simića Cube, koja već godinama u Sukošanu priprema oko 150 litara izvornog neretvanskog, žestokog “brujeta od žaba, jegulja i cipala”.

Osim navedenih ekipa natjecala se i najbrojnija ekipa Zlatna lučica (ravnateljica Milica Ćoso, kuhari Zdravko Lučić i Ljubica Brkić i tete-odgojiteljice iz dječjeg vrtića), te Bruderi, Feralić, Ajla Takač, Ojaga Brijango, MK Sveti Kasijan, Poprug i Papaline. Meštar od 280 litara gregade bio je Renato Kraljev.

- Natjecatelji su, poput vrsnih kuhara, brzo nasjeckali kapulu, očistili ribu, upalili kuhala, a Sukošanom se iz 13 teća od “tri uva” proširio ugodan vonj zažućene kapule i kuhane ribe, rekla je Dobrila Grdović, direktorica TZO Sukošan.

3.000 porcija brudeta planulo “u tren”

Kada je napokon došlo vrijeme za degustaciju brudeta, sve je pucalo od finih mirisa, sočnog šuga i palente. Svih 3.000 porcija brudeta, u svim mogućim varijacijama, planulo je u “tren oka”.

- Brudet govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka, koja se prenosi generacijama.

Istovremeno, nakon nekoliko godina pauze, na veliko zadovoljstvo nepreglednog mnoštva posjetitelja u Miškovom jazu, održana je i 9. Noć svićarenja, jedinstveno natjecanje u lovljenju ribe s ostima na sviću. Natjecalo se 10 ekipa, a najveći ulov imali su ribolovci Dino Bičić i Valentino Peljušić.

image

Drugoplasirana ekipa Bar Kasijan

image

Ribolov na sviću

image

Zračna slika oko ponoći

image

Dino Bičić i Valentino Peljušić

01.09.2024., 17:49h
16. rujan 2024 11:30