Otpad prikupljen kod RiveVelimir Brkić
StoryEditor
ČOVIK I VOLONTER ZA ČISTO MORE

Deseta godina čišćenja podmorja u režiji Nikole Lalića

Akcija je usmjerena na čišćenje našeg prelijepog mora od posljedica nesavjesnog ponašanja prema tom prirodnom bogatstvu, kaže Lalić

U Sukošanu u uvali Zlatna luka uokolo Rive i u zaselku Makarska eko-volontersku akciju čišćenja podmorja pod nazivom “Za čisto more – za našu djecu” već desetu godinu za redom je organizirao veliki volonter i entuzijasta Nikola Lalić, 36-godišnji profesionalni ronilac iz Sukošana. I ove godine s roniocem Ivicom Smolićem, sukošanskim ribarom, roniocima Intervente policije PU zadarske, RK Sv. Roko, prijateljima roniocima i volonterima uz neizostavnu podršku Općine Sukošan, općinske Turističke zajednice, komunalnog društva Zlatna luka d.o.o. i DVD-a Općine Sukošan.

Dvadeset ronioca “lovilo” otpad

-Akcija je usmjerena na čišćenje našeg preljepog mora od posljedica nesavjesnog ponašanja prema tom našem prirodnom bogatstvu, kazao je Lalić, profesionalni ronilac u Cromarisu.

Ronioci su preko dva sata “lovili” otpad, a pratile su ih brodice u kojima se odlagao otpad koji je završio na Rivi, a potom su ga zbrinuli sukošanski komunalci.

-Cilj ove akcije jest buđenje ekološke svijesti i ljubavi prema moru od kojeg ovaj kraj živi. Želimo stvoriti ekološku svijest kod domaćih ljudi i fureštih, odnosno pokazati im kako more stvarno nije kanta za smeće, nego nešto što trebamo čuvati. To je vrijednost koju ćemo ostaviti našoj djeci u budućnosti, poručio je Nikola Lalić.

Ovakvom inicijativom nastoje se smanjiti problemi onečišćenosti sukošanskog podmorja, pobuditi osvještenost građana o potrebi brige za javno dobro, a isto tako upozoriti na važnost očuvanja ekosustava.

image

Nikola Lalić

Velimir Brkić

Kreće se nabolje

-Čini se da se svijest građana pomalo mijenja na bolje jer ove količine otpada u odnosu na one koje su bile u ranije provedenim akcijama značajno su manje, reći će nam Lalić.

Kao što je već uobičajeno u ovim akcijama u moru se nalaze raznorazni predmeti, neki odbačeni, neki izgubljeni.

-Osim zahrđale pente i starog kišobrana kapitalci su ovog puta zasigurno satelitska antena i električni kabel. Reklo bi se, u Sukošan je na mala vrata stigla toliko medijski razvikana 5G mreža ali drito u more, sa smiješkom će Nikola Lalić.

Svojom nazočnošću ovu jedinstvenu ekološku promociju između ostalih uveličali su Ante Martinac, općinski načelnik, Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća Zlatna luka, Dobrila Dević, direktorica TZO Sukošan, Milan Ročak, predsjednik općinskog DVD-a, Zoran Drobnak, ekološki promotor, i drugi. Molitvu na prigodnom domjenku koji je uslijedio, predvodio je don Marinko Duvnjak, župnik Sukošana i Debeljaka.

22.07.2023., 12:56h

VELIMIR BRKIĆ
16. svibanj 2024 13:36