Ples, plesačica s Down sindromom Ana HrominAndrej Perovic
StoryEditor

Jedini preduvjet za ples je ljubav

Ana Hromin, curica s posebnim potrebama, već tri godine uveseljava i motivira Sportski klub Bellus Zadar.

- Počela sam plesati jer volim plesati. Tu sam sretna, lijepo mi je, postala sam prijateljica sa svima, započinje Ana kojoj, kaže, nikada nije teško ni naporno trenirati.

Plesne i socijalne vještine

- Najviše volim solo, a plešem tri puta tjednom. Najprije se zagrijavamo, trčimo, onda ide poligon, zatim ponavljamo koreografiju, plešemo i na kraju se istežemo, priča Ana kako izgleda trening dok ponosno pokazuje medalje koje je osvojila, nabraja, u Zadru, u Crikvenici, na Krku, u Splitu, a i online...

Najveća podrška uoči natjecanja su joj, otkriva, cure iz Bellusa, najviše juniorke koje je puno vole i koje su joj jako dobre prijateljice.

Ana je došla s ljubavlju i odmah se, priča voditeljica i trenerica Ines Dragović Pedić, pokazala kao veliki motivator i veliki radnik. U skladu s tim, ostvarila je sjajne rezultate.

- Mislim pritom na njene plesne i akrobatske vještine, ali druženje i stvaranje prijateljstava s drugom djecom. Ona je jako pametna i odgovorna, opominje drugu djecu na treningu, kaže Ines uz ponos i osmijeh.

Ples, kao i svaki sport, odgaja, pomaže u gradnji socijalnih vještina, ali uvelike pridonosi i inkluziji djece s posebnim potrebama.

Znatan napredak

- Samim dolaskom ovdje uče se strpljenju, prijateljstvu, međusobnom pomaganju i bodrenju. Najvažnije mi je da budu jedna zajednica. Sve što nauče ovdje preslikava se na druge sfere života, ističe Ines koja je prije tri godine pokrenula grupu za djecu s poteškoćama u razvoju.

A sve je započelo tako što su roditelji komentirali kako ta djeca nemaju velik izbor aktivnosti u gradu i onda je Ines odlučila pokušati. Shvativši koliko ta djeca napreduju i koliko to znači i za njih i za cijeli klub, njena je želja bila sve jača.

- Primjerice, dva dečkića, koja nikako nisu mogla odraditi poligon, nakon mjesec dana odrađjuju ga fenomenalno. I onda, kada vidim takav napredak, želim sve više i više raditi s njima i imati što više grupa. Ali, moram naglasiti, i mi učimo jako puno od njih, oni su toliko puni ljubavi prema drugima, to je jednostavno neopisivo. Rad s njima je posebno iskustvo i voljela bih da se više roditelja odvaži dovesti svoju djecu, naglašava Ines i dodaje da su jedini preduvjet za ples ljubav i želja, a ona se prilagođava i pristupa svakom djetetu individualno.

04.08.2022., 08:20h
26. travanj 2024 15:24