Crkva na blagdan DuhovaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Život na kraju grada

Neko vrijeme Murvica je nosila ime po srednjovjekovnoj župnoj crkvi sv. Sofije

Murvica se rasprostire na površini od 14,21 četvornih kilometara i intenzivnom izgradnjom se sasvim naslonila na Zadar, zapravo je došla u grad

Ravnokotarsko selo Murvica smještena je u neposrednoj blizini Zadra, sjeveroistočno od ovog županijskoj središta na magistralnom pravcu Zagreb-Zadar. Zbog blizine autoceste A1, Zračne luke Zadar i Luke Gaženica, napose blizine grada Zadra, naselje je atraktivno za naseljavanje pa je u kratkom roku izgrađeno mnogo bogatijih stambenih kuća.

- Murvica je samostalno naselje u Općini Poličnik. Mnogi i ne znaju, Murvica Gornja je od popisa stanovništva 2011. godine službeno samostalno naselje, reći će mještani ispred ordinacije opće prakse, stomatološke ambulante i prostorija Mjesnog odbora, nasuprot škole, crkve i biste dr. Tuđmana na istoimenom trgu.

Murvica u srednjem vijeku pripada zadarskim plemićima i građanima. U mletačko-turskim ratovima jedno od graničnih naselja prema turskim posjedima. Neko vrijeme selo je nosilo ime po srednjovjekovnoj župnoj crkvi sv. Sofije...

image

Svakodnevno niču kuće i vile

VELIMIR BRKIĆ

Život u 280 kućanstava

Pod imenom Murvica spominje se u dokumentima iz 1439. i 1440. Prema popisu stanovništva iz 2011. Murvica je imala 701 stanovnika dok ih je sada 146 više ili čak 20 posto više...

- Po zadnjem Popisu stanovništva 2021. Murvica broji 855 stanovnika, precizan je Grgeč.

Murvica ma 495 stambenih jedinice od čega su 445 za stalno stanovanje. U 280 kućanstava žive Murvičani prezimena: Avijani, Baričević, Ćustić, Čulina, Grgeč, Lučić, Lukin, Opačić, Pastuović, Proroković, Surać, Šarić, Tartaro, Vrsona, Zrilić, Žilić, Župan, Matijević…

Kad se 2005. upornošću načelnika Davora Lončara otvorila Poslovna zona Murvica, a u njoj talijanski trgovački centar Metro, a potom atraktivne PZ Murvica Jug, Murvica IK i Murvica Zapad, Murvica se sasvim naslonila na grad, zapravo došla je u grad.

image

Kapelica sv. Jure

VELIMIR BRKIĆ

Nema čega nema

- Prije 30-ak godina u Domovinskom ratu Murvica je bila okupirana, zapaljena i prognana, a danas ovdje nema čega nema. Sve smo urbaniziraniji, sve nam je nadohvat ruke: škola, dječji vrtić, ambulanta, stomatolog, dućani, crkva, groblje, servisi, obrti, ugostiteljski objekti, sale za vjenčanje i sve drugo kao da si u gradu. A i radna mjesta su nam nadomak ruke, u jednom će dahu Čulina.

Stanovništvo se povećalo za 20 posto, masovno se grade kuće, svega ima kao u gradu, a gotovo svaka obitelj ima nekakvi obrt, proizvodnu ili uslužnu djelatnost...

- Trenutno se gradi barem 20-ak novih, bogatih kuća, iako su zadnjih godina cijene zemljišta višestruko porasle, objašnjava Lučić.

Čudo neviđeno, rekli bi, ugodan, ‘američki’ život na kraju grada.

- Živim u ulici s petnaestak kuća i, normalno, svi se dobro znamo. S nekim susjedima usputno razgovaram, a s nekima sam prijateljski povezana, kaže gospođa Ana, u rodnom mjestu legendarnog meštra od fotografije Vjeke Suraća.

Općenito gledajući, dodaje sugovornica, u njezinoj ulici vlada solidarnost, stanovita povezanost i povjerenje među susjedima.

- To je najveća razlika između života na selu i onog u gradu gdje se stanari jedne veće zgrade uglavnom ne pozdravljaju, a rijetki se druže, mišljenja je gospođa Ana.

image

Sve nadohvat ruke

VELIMIR BRKIĆ

Obitelj, najveća svetinja

Obitelj je temeljna okosnica svakog društva, od početka povijesti do danas.

- Najveća vrijednost obitelji jest uzajamno druženje njezinih članova, naglasio je Željko Lučić.

Obitelj? Za jedne je ona najveća svetinja, a za druge nešto što je izašlo iz “mode”.

- Jedno je sigurno, obitelj je mjesto ljubavi i zajedništva, obitelj je stvarnost kroz koju čovjek izrasta u čovjeka. I to traje cijeli život, uvjerljiv je Baričević.

U Murvici gotovo da i nema obitelji koja nema svoj obrt, zanatsku i uslužnu djelatnost ili OPG. Ima i restoran Fortuna, gdje se uz dobru spizu mogu održavati i obiteljske feštice, te kafić Lav, konobe, fast food...

- A tradiciju nadaleko poznatih, nadasve kvalitetnih i modernih sala za vjenčanje nakon Komina i dr. nastavljaju Divino i Mirabilis, reći će sugovornik za svečanim stolom na nedavnoj raskošnoj svadbenoj večeri u vjenčanoj sali Divino, kod Jakova Suraća.

Od brojnih poznatih, vrhunskih i uspješnih subjekata u Murvici izdvojit ćemo poduzeće Aluflexpack koje je svjetska priča, najveći izvoznik iz Zadarske županije....

image

Mladen i Ivana Surać s Velinom reportažom

VELIMIR BRKIĆ

Nebeski zaštitnici, sv. Paškvalin i Gospa Nikoljka

Murvica ima svog patrona, nebeskog zaštitnika sv. Paškvala, poniznog franjevca, zaštitnika stočara.

- Slaveći sv. Paškvala izgrađujemo duboku povezanost s Isusom Kristom i međusobno te smo ponosni što u svojoj hrvatskoj domovini pripadamo Isusu Kristu u njegovoj Crkvi Katoličkoj, rekao nam je sakristijan Damir Surać – Šerif, pred svečanu misu koju je predvodio župnik don Zvonimir Ćorić.

Međutim, na svetoj misi za Paškvala (17. svibnja 2024.) tek 50-ak žena i djece, nema odraslih muškaraca za nositi svečev kip za procesiju. Pripremaju se za svečani ručak, što li već. Ispred crkve prodajni štand s majicama, torbama i dr. s logom “Hod za život”.

- Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava, uvjerljive su sugovornice.

A nasuprot crkve tek jedan štand s predmetima - šuškarijama za djecu, od igle do drona.

- Osim sv. Paškvalina dio mještana slavi Gospu Nikoljku, odnosno svetkovinu Bezgrešnoga začeća BDM koja se proslavlja 8. prosinca. A tu su i obiteljske fešte Ivanja i Stipanja. Bog će ga znati, objašnjavaju gospođe Zora i Vesna.

A onda sam požurio na slavljenje fešte sv. Paškvala i to Kod Rođe, u konobu obitelji Mladena Suraća – Lava. Za poklon nosim uokvirenu duplericu Zadarskog tjednika, Velinu reportažu o spektakularnoj proslavi Mladenovog 50. rođendana.

- A samo dva dana potom, na nedjeljnoj misi na Duhove (19. svibnja 2024.) dupkom puna crkva, poneki su ostali i ispred crkve odakle su sudjelovali u euharistijskom slavlju, reći će prijatelj Ćustić.

image

Dječji zbor Lucije Vidaković

VELIMIR BRKIĆ

Bježite iz grada u selo

Sve je uveličao dječji zbor uz pratnju Lucije Vidaković na glasoviru te emotivni obred krštenje jednog ovdašnjeg djeteta ponosnih roditelja.

- Župna crkva Bezgrješnog začeća BDM sagrađena je 1898. godine, nakon što je krajem 17. stoljeća izgorjela dotadašnja župna crkva na groblju. Crkvu je 13. studenog 1912. posvetio nadbiskup Vinko Pulišić, reći će jedan od Suraća.

Obnovljena je u predvečerje Domovinskog rata, 1989. Granatirana je u rujnu 1991., a zatim spaljena sa svim crkvenim inventarom.

- Crkva je obnovljena i produžena 1998., sa sigurnošću će Kristina Vidaković, koja je čitala poslanicu.

A dok Hrvatska pokušava naći model kako bi preokrenula “negativnu bilancu života”, to bez problema već nekoliko godina polazi za rukom Murvici koju je dobrano zahvatio trend doseljeništva i “baby booma” u predgrađu.

- Bježite iz grada, u manjem mjestu život je ipak jeftiniji, a djeca sigurnija, govore majke, dok čekaju djecu iz škole u kojoj od prvog do četvrtog razreda polazi 40-ak djece.

image

Fešta sv. Paškvala kod Mladena Lava - Rođe

VELIMIR BRKIĆ
30.05.2024., 14:00h
VELIMIR BRKIĆ
27. srpanj 2024 03:26