Ribe se suše i dime od pamtivijeka, a osim što su naši preci s otoka i priobalja u tome našli pouzdan način da se izbjegne kvarenje i očuvaju namirnice, stvorili su i posebne okuse...
- Sušile su i dimile sve dok ih nije istisnuo uvozni bakalar, a zatim i pojava hladnjaka, jer višak ulova nije trebalo čuvati za gladne dane kao nekad. Mi se još ne damo, čuvamo vrgadinsku tradiciju sušenja ribe, govore poznanici Maja i Josip Rastić iz Vrgada nautika j.d.o.o.
Sušeni morski pas
Danas se tek na nekoliko manjih otočnih mjesta za vlastite potrebe suše morski pas, hobotnica, raža, ugor, mol, mačka i manule za blagdane ili za grube zimske dane, kad se na more ne ide...
-Sušeni bilo morski pas, bilo landovina, bili su glavna hrana za zimske dane, govori Joso Torić (83), s otoka Vrgada na kojem živi još mnoštvo lijepih priča iz prošlosti i današnjosti.
Kako god bio blizu kopnu, otok je svijet za sebe i onakav kakvog ga njegovi žitelji vide i hoće...
-Vrgadini su od pamtivijeka bili ribari. Živjeli su za ribarstvo, imali su svoju ribarsku flotu, s bracerama i drugim hrvatskim brodograđevnim izumima, reći će Torić.
Predbožićna posna delicija
Sušenje zrakom jedan je od najjednostavnijih načina konzerviranja ribe kojim se ljudi bave od pamtivijeka. Bijeli jadranski pas nenadmašan je kao kulinarski prvak sušene ribe, hrana obalnog i otočnog stanovništva onog vremena.
- Pasovina se priprema na tradicionalni način. Nakon što se posuši na zraku stavljala se u jutene vreće u konobama. Potom se kuha poput bakalara, a u vrećama bi mogla izdržati i do dvije godine, naglašavaju sugovornici.
Bakalar nije dalmatinska tradicija, kažu Vrgadini, bakalar je riba koja nam dolazi s dalekih sjevernih mora i nema osobito dugu tradiciju kao omiljena riblja poslastica u predbožićno vrijeme...
-Sušeni bijeli jadranski pas koji spada u tzv. landovinu je doista “siromaška spiza”, ali nutricionistički izuzetno vrijedna i kao stvorena za posni obrok, tvrde Vrgadini, u što smo se i osobno uvjerili.
Simbol opstojnosti otoka
Pasa se pomoči kao i bakalar, dan ranije u vodu. Izreže na komadiće i položi na zafriženu kapulu. Zatim red kumpira na ploške, sitno sjeckani pomidor, luk i petrusimul. Dodati mljeveni papar, ruzmarin, dva lista lovora i 5-6 škalonjica (kapulice). Sve zaliti s jednim decom biloga vina, malo vode, da sadržaj ne zapliva. Maslinova ulja dodavati u kuhanju, a kuhati do 40 minuta.
-Landovina ili hljandrovina mogla bi se iskoristiti za promociju ovdašnjeg športskog ribolova i turizam kroz jelovnike naših baka, govori Zoran Krpetić.
Crkva sv. Andrije, zaštitnik prvih vrgadinskih kršćana i ribara, nalazi se na groblju u uvali Pržina, zvane još i Podcrikva. Bila je župna crkva sve do 16. stoljeća.
- Sveti Andrija, apostol Isusov i ribar koji stavlja blagoslov na sve ribarsko, žiteljima otoka Vrgade je simbol okupljanja u molitvi za opstojnost života na otoku, reći će nam za Zadarski tjednik Vrgadini, dok modernim katamaranom Ribarske zadruge Vrgada s ovog čarobnog otoka plovimo oko 3 nautičke milje natrag do Pakoštana...
"Kako postići turističku održivost uključivanjem lokalne zajednice?" Druga panel-rasprava: Pag mladima ima što ponuditi, kao i mladi otoku