Nedjeljna prijepodneva razbibrigaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Selo nadomak grada

Zemunik Donji prvi po prirastu stanovništva, treći po ulaganju u šport i rekreaciju

Zemunik je zora, izlazeće sunce koje se penje do točke podneva iznad plodnih polja, vrijednih, radišnih i gostoljubivih ljudi

Zemunik Donji nalazi se u srcu Ravnih kotara. Zbog blizine autoceste A1, Zračne luke Zadar i brze ceste koja vodi do Luke Zadar – Gaženica, na odličnom je geoprometnom položaju.

- Sigurno da u selu zdravije okruženje i priroda utiču na bolje raspoloženje, a i blizu je Zadar. Ranije ustajemo, više radimo, više se družimo međusobno i s drugim ljudima, redovitije jedemo. Selo budi uspavanu kreativnost, maštu, snagu, čini nas ispunjenima, kaže novopečeni Zemuničan doseljen iz okolice Zagreba.

Stambenih jedinica 630, kućanstava 445

Zemunik Donji je početkom 20. stoljeća brojio oko tisuću stanovnika. Već 1931. broji 1.502, a poslije Drugog svjetskog rata 1948. tu živi 1.951 stanovnik, a pet godina potom 2.240 stanovnika. Najviše stanovnika imao je 1961., čak 2.472.

- U predvečerje Domovinskog rata, 1991. godine broji 2.318 stanovnika, a 10 godina potom, 2001., u Zemuniku Donjem živi oko 850 stanovnika manje ili 1.466, detaljni su sugovornici u Smrdelju.

Prema popisu stanovništva iz 2011. Zemunik Donji broji 1.540 mještana, a deset godina kasnije 1.567. Od 228 naselja u Zadarskoj županiji, jedno je od rijetkih koje ima više stanovnika u tom desetogodišnjem razdoblju.

Zemunik Donji ima 630 stambenih jedinica od čega je 580 za stalno stanovanje. U 445 kućanstava živi gotovo 1.600 Zemuničana i Zemuničkanki prezimena: Marušić, Perić, Šarić, Šestan, Paleka, Fabijan, Buljat, Alvir, Biloglav, Krnčević, Pinčić, Čanković, Zdunić, Dragaš, Ćurković, Jermen, Šare, Bilosnić, Đerđa, Mijatović, Kasap, Rapan…

image

Nedjeljna misa s početkom u 10.30 sati

VELIMIR BRKIĆ
image

Crkveni zbor č.s. Vladislave

VELIMIR BRKIĆ
image

Župnik don Gašpar Dodić

VELIMIR BRKIĆ

Nema čega nema, može samo nestati

- Zemunik ima sve što nam je potrebno za ugodan svakodnevni život, od liječnika, stomatologa, veterinara, ljekarne, škole, vrtića, pošte, trgovina, dječjih igrališta i još mnogo toga, priča Darko Perić, nakon nedjeljne mise u mjesnoj crkvi.

Najviša točka je Gradina (111 m), gdje je mjesno groblje s ispraćajnom dvoranom, crkva sv. Katarine - Kate iz 17. stoljeća, Dom za stare osobe te ostatci pravoslavne crkve sv. Save iz 19. stoljeća.

- Zemunik se prvi put spominje kao Selmeni već u 13. stoljeću. U 14. st. tu se nalazila utvrda kralja Ludovika I. Anžuvinca, kada je 1346. pritekao u pomoć Zadranima protiv Mlečana. Zemunik je bio u vlasništvu zadarske komune te su se kod tadašnje crkve sv. Jakova održavali sastanci predstavnika Zadra i Hrvatskog kraljevstva. Godine 1409., u prodaji Dalmacije, i Zemunik potpada pod vlast Mlečana. Od 1570. Zemunik je pod vlašću Turaka. Oni ondje podižu snažnu utvrdu koja je imala status kasabe. 1647. i 1683. godine. najveći je dio Zemunika razoren i uništen požarom. Poslije odlaska Turaka Zemunik je, od 1729., sjedište serdara koji je bio spona između mletačkih vlasti i naroda.

Poslije Bunjevaca, glagoljali Arbanasi

- Juraj Filipi je 1570. iz Zemunika odveo 40 obitelji u Poreč. Uslijedila je seoba Krmpota i Bunjevaca, priča nam lokalni mesar Biloglav.

- Naime, 1726. godine u Zemunik uz pomoć nadbiskupa Zmajevića dolazi 21 katolička obitelj Arbanasa, što potiče i kasnija doseljavanja arbanaških i drugih obitelji u Zemunik, kaže Šarić koji je vidno dobro potkovan znanjem.

Novu crkvu Kraljica Mira – kraljica Hrvata je 1995. posvetio zemunički sin, zadarski nadbiskup-koadjutor Ivan Prenđa.

- Tijekom Domovinskog rata granatama je teško oštećena i crkva i zvonik, ali je sve nakon Domovinskog rata popravljeno, prisjeća se Đerđa.

Izgradnjom nove crkve gotovo su nestale brojne stoljetne obiteljske fešte, sad je to za cilo selo Kraljica mira, objašnjava Alvir dok je u društvu s Kasapom, Palekom, Buljatom, Marušićem i ostalim.

- Zemunik Donji velikim korakom grabi u prosperitetniju budućnost. Mnogo se ulaže u gradnju komunalne infrastrukture i poboljšanje kvalitete života Zemuniča, Zemunički i pristiglih žitelja, tvrdi Fabijan.

Stvaraju se uvjetni dostojni života čovjeka u 21. stoljeću. Između ostalog u tijeku su radovi na zemuničkoj odvodnji - kanalizaciji, projektu koji je jedini u selima, općinama i gradovima u zadarskom zaobalju, što je i te kako vrijedno spomena.

image

Nogometno igralište postaje sportski centar

VELIMIR BRKIĆ
image

Ravnokotarski Zemunik Donji

VELIMIR BRKIĆ
image

Zanimljivi putokazi

VELIMIR BRKIĆ

Zemunička bajkovita priča

- U tijeku je izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra, dok se za novu višenamjensku športsku dvoranu uređuje okoliš, reći će gospodična Ana.

Na nogometnom igralištu podignuto je moderno Streetball igralište Hrvatske lutrije.

- Izveli su se i pripremni radovi za izgradnju pomoćnog igrališta te malonogometnog igrališta s umjetnom travom koje će biti u balon dvorani, pohvalio se oružar Franko Ćurković.

Zemunički program razvoja kroz gradnju novih trajnih vrijednosti zasigurno jamči sigurniji i kvalitetniji život svim žiteljima, domaćima i fureštima.

- Zemunik je prvi po prirastu stanovništvu, i treći po ulaganju u šport i rekreaciju u Zadarskoj županiji i šire, ponosno će Ćurković.

image

Uvijek vjerni Zemuniku

VELIMIR BRKIĆ
image

Glasovanje za EU parlament

VELIMIR BRKIĆ
24.06.2024., 15:40h
VELIMIR BRKIĆ
28. rujan 2024 21:55