Vrijeme za slikanje pred pripremu slasnog jelaVelimir Brkić
StoryEditor
DEBELJAK: FEŠTA OD MAKARUNA I ŠALŠE

Spektakularna fešta od makarunov i čufiganih kumidorov

Jedinstvena manifestacija u centar Debeljaka privukla je preko 1.500 gurmana te se 1.000 porcija pokazalo skoro nedostatno

Jedinstvena, velika gastro-zabavna i eko manifestacija, druga po redu Fešta od makarunov i čufiganih kumidorov (Fešta od makaruna i šalše) u centar Debeljaka nedaleko dječjeg vrtića Zlatna luka, kod kultnog kafića Tartaruga, u selu s oko 900 stanovnika u zaobalju Sukošana privukla je preko 1.500 feštara i gurmana.

Još jednom je potvrđeno kako je šalša od rajčice, pomidora ili po domaću čufiganih kumidorov, ljetnog povrća broj jedan koje je pravi zaštitni znak dalmatinskog ljeta.

- Zato nema boljeg vremena od ovog sad, usred kolovoške žege, za kuhanje fine šalše od pomidora ili čufiganih kumidorov, kazala je inicijatorica Katarina Kata Bebek, direktorica općinskog komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o., koje je uz Općinu Sukošan, Turističku zajednicu Općine Sukošan i caffe bar Tartaruga pokrovitelji ove impresivne manifestacije. Fešta je ispala pravi spektakl.

image

Ukusna šalša od čufriganih kumidorov

Velimir Brkić

Brašno, voda, sol i pokoje jaje

- Za makarune triba brašna, voda, sol i pokoje jaje, prenoseći tradiciju svojih baka rekla je meštrica od makaruna Jasna, otkrivši tek dio tajne u pripremi ove domaće delicije.

Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske poslastice tek je jedan mali korak. Naime, navala za šalšom s makarunima i Ante Špace čobancem bila je zaista velika. Oko 1.000 porcija pokazalo se nedovoljnim.

Radili na fešti

Čobanac su pripremili: Ante Jerak Špaca i Roko Pavić. Šalšu: Anka Pavić (glavna kuharica), Neven Torbarina, Josip Torbarina, Josip Joso Smolić, Branko Torbarina i Ivica Jerak Bulo.

Makarune: Jasna Pavić (glavna meštrica od makarunov), Marica Jerak, Zvjezdana Pavić, Sanja Strenja, Darija Torbarina, Josipa Raspović Pavić, Sandra Smolić, Paula Smolić, Dragica Peričić, Karmen Peričić. Kuponi: Tamara Torbarina, Barbara Jerak i Klara Smolić. Bake u nošnjama: Milka Gambiraža i Lenka Dupljanović.

Kraljicu svih umaka radili smo po receptu naših baka. Spremali smo je od pomidora-kumidora s bilin lukom, maslinovim uljem, majčinom dušicom i malo cukra. Najbolje od kumidora šljivara, navode debeljačke meštrice od šalše i makaruna.

Nije poznato porijeklo tjestenine, ali romantično podrijetlo se pripisuje dolasku Marka Pola iz Kine na svoj rodni otok.

- Bilo kako bilo, kad se spomenu debeljački makaruni, to je jelo koje se služi sa šugom od kumidori uz tjesteninu, makaruna oko prsta ili uz tartadele, reći će meštrica Anka.

image

Ekipa za čobanac, Ante Jerak i Roko Pavić

Velimir Brkić

Makaruni sa šalšom od kumidorov-pomidora

Još se fešta nije zahuktavala, kada su od 45 kg brašna debeljačke žene, vrijedne i radišne započele mijesiti makarune i taradele. Šalša se kuhala od preko 90 kg kumidorov. Ante je čobanac pripremao od 35 kg divljači.

Sve je krenulo lagano, red za makarune sa šugom od kumidorov i čobanac sve je duži i duži, a pijata i pribora je za točno 1.000 porcija, objavila je Kate, alfa i omega manifestacije.

image

Trebalo je podijeliti 1.000 porcija

Atmosfera se s klapom Žurnate, grupom Dilema i legendarnim Ivicom Ićom Sikirićem na velikom platou kod kafića dizala i Fešta od makarunov kod kafića Tartaruga je trajala skoro do jutra.

26.08.2023., 12:54h

VELIMIR BRKIĆ
01. listopad 2023 13:47