SUKOSAN, 28/29.8.2022., 12. Brudetijada, natjecanje u kuhanju brudeta... Usklik oduševljenja šampionskih FeralićaVelimir Brkić
StoryEditor

Spektakularni gastronomski šušur, planulo 3.500 porcija na Brudetijadi Sukošan 2022.

U šušuru nekoliko tisuća ljudi, prijaznih domaćina, gostiju i turista što su sve vrijedno slikali, a u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice održana je spektakularna, 12. po redu "Brudetijada Sukošan 2022.", natjecanje u pripremanju brudeta, autohtone delicija za "prste polizati".

Oboren je rekord "Brudetijade" koji je postalo zaštitni znak i turistički brend ovog kraja. Na obali Donjeg mora i Ruševca nepregledno mnoštvo natiskanih ali izuzetno veselih i vidno zadovoljnih ljudi, pjevalo se i sve je mirisao na brudet.

Žiri na "ježevim mukama"

Brudet je delicija za kojom mnogi uzdišu, dimilo je dobro i zadimilo uvalu Zlatna luka i pola Pašmanskog kanala.

Ocjenjivački sud bio je na "ježevim mukama, nije bilo lako ocijeniti koji je najbolji brudet po izgledu, mirisu i okusu. Svi su imali tajne svoje "male kužine" te su stoga su kušani svi brudeti u koja su utkana znanja i kulinarske vještine sukošanskih gastronoma.

Osim hrvatskih gastronomskih stručnjaka, poznatog zadarskog chefa i profesora Renata Kraljeva iz Banja te vrsne šefice od kužine Miluške Zelantov iz Sv. Filip i Jakova, u ocjenjivačkom žiriju bile su domaće snage: Božidar Dijan, Vele Brkić Šanduka i po prvi puta Joso Grginović.

Grand prix Feraliću

Po mišljenju ocjenjivačkog suda Grand prix, najbolji brudet je spremila ekipa Feralić meštra Šime Ročka. Drugo mjesto su osvojile Papaline mešta Ante Grginovića Kore, a treće Makarunci, ribari iz sukošanskog zaselka Makarska. U infarktom pripetavanju titulu najveselije ekipe osvojili su Bruderi.

Osim pehara i priznanja tri najbolje brudet ekipe su nagrađivane i novčano, od 500 do tisuću kuna. Najveselija ekipa Bruderi, osim peara i priznanja utržila je i 300 kuna, a ostale ekipe: Mare nostrum, Komunalci, Morski pijat, Galebovi, Zetovi, More i mornari, Opojni mirisi, zahvalnice.

Tijekom degustacije brudeta, sve je pucalo od finih mirisa, sočnog šuga, palente, na pravu gozbu.

- Brudet govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, alfa i omega organizacije.

Ludilo narode

Na veličanstvenog gastro zabavi od plodova mora s vrsnim glazbenicima šibenske klape Canzona, na urnebesnoj fešti od brudeta planulo je zasigurno oko 3.500 porcije, svašta nečega.

Osim oko 170 litara brudeta planulo je i oko 280 litara sipa sa crnilom i domaćom čičvardom-slanutkom hrvatskog mastercheva Renata Kraljeva, koji je pripremao i 9 kg filea brancina kuhanih na 60 stupnjeva a potom prženih u tavi i posluženi s povrćem i bižima-graškom.

Ludilo narode, planule je i brdo fritula i sukošanskih bubica, koje se ponegdje zovu pecipaje i poderane gaće. Besprijekorni voditelj programa bio je Andrija Vanjak Ljubov.

30.08.2022., 20:30h
18. travanj 2024 21:00