Legenda hrvatskog iseljeničkog nogometa u AmericiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Od San Pedra do Sukošana

Stanko Bilaver, legenda hrvatskog nogometa u Americi

Kao igrač i trener ostavio je neizbrisiv trag u Sjedinjenim Državama, u SC Croat San Pedro, hrvatskom iseljeničkom nogometnom klubu nadomak Los Angelesa

Stanko Bilaver, 75-godišnjak porijeklom iz Škabrnje, više od 40 godina je igračka i trenerska legenda SC Croat San Pedro, hrvatskog iseljeničkog nogometnog kluba nadomak Los Angelesa u Kaliforniji. Sa suprugom, sumještankom Anđelkom rođ. Perica, ima troje djece koja su im podarila šestero unučadi.

- Djeca su mi odgojena u hrvatskom katoličkom, ali i sportskom duhu. Kći Ankica je višestruka sportašica, dok su sinovi Ante i Miro nogometaši. Ante je trenirao u američkom koledžu i u Meksiku, dok je Miro bio igrač Dinama i Zadra, ponosno će vitalni Stanko, koji nakon povratka u Hrvatsku živi u prekrasnoj vili u Sukošanu.

Stanko Bilaver, po zanimanju autolimar, kao i mnogi Hrvati 1968. godine je emigrirao u Rim, a potom u Cleveland, grad u američkoj saveznoj državi Ohio. Od 1970. se skrasio u San Pedru, lučkom distriktu grada Los Angelesa u Kaliforniji, gdje je blaga, mediteranska klima.

Sve u znaku Hrvatske i nogometa

- San Pedro, koji se smatra srcem hrvatske zajednice u Los Angelesu, dom je najvećeg broja Hrvata uzduž Tihog oceana, kazao je Bilaver, dok mi je s vidnim ponosom i emocijama pokazivao stotine fotografija i novinskih isječaka o uspjesima u klubu Croat, koji su u potpunosti pokrile zidove velikog hodnika, dnevnog boravka pa i kuhinje.

Kao igrač i potom kao trener, Stanko Bilaver ostavio je neizbrisiv trag u SC Croat San Pedro, hrvatskom iseljeničkom nogometnom klubu, najboljem iseljeničkom klubu u Kaliforniji, koji je 2007., 2011. i 2019. igrao na Svjetskom nogometnom natjecanju hrvatskih iseljenika.

image

Anđelka i Stanko Bilaver

VELIMIR BRKIĆ

- Kad sam se ozlijedio više nisam mogao aktivno igrati ali ljubav prema nogometu i odlučnost da budem aktivan u klubu dovela me do trenera i do 20-ak titula prvaka u najjačoj poluprofesionalnoj ligi Los Angelesa i mnogo drugih nogometnih uspjeha, sa suzama radosnicama u očima će Stanko, koji je kao mladić nogomet igrao i u NK Škabrnja.

Priča za knjigu i za film

Zbog reputacije koju je Croat stekao i sportskih uspjeha za ovaj poluprofesionalni klub igrao je i Hrvat Ante Ražov iz Škabrnje, jedan od najboljih strijelca u povijesti MLS-a. Čak osam igrača Croata igralo je za reprezentaciju Sjedinjenih Država, kao i Ivica Šurjak, legenda Hajduka, i reprezentativci Argentine, Brazila i drugih država.

- U bogatoj povijesti osim titula državnog prvaka i Budweiser kupa, višestruki smo šampioni Velike lige Los Angelesa, Kupa Kalifornije, Golden West Soccera, gradske lige Los Angeles Municipal, nabraja Stanko.

Nakon uspostave slobodne Hrvatske, Croat je 1993. ugostio i NK Zadar.

- Iako danas postoje državne institucije i diplomatska predstavništva koja predstavljaju Lijepu Našu u inozemstvu, nedvojbeno je da Croat San Pedro svojim djelovanjem i dalje uspješno i dostojanstveno promiče hrvatsko ime u tom dijelu svijeta, zaključio je Stanko Bilaver.

04.07.2024., 14:36h
VELIMIR BRKIĆ
08. srpanj 2024 04:31