Na trgu ispred crkveVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
NA OBALI PAŠMANSKOG KANALA

Turanj je poznat još iz 845., a kao župa se prvi puta spominje 1430. godine

Atraktivno mjesto koje je dovoljno blizu, a opet sasvim dovoljno udaljeno od vreve i gužve, prostire se uz 4 km duge obale Pašmanskog kanala

Turanj je životopisno i neobično slikovito turističko mjesto, poznato još iz 845. godine kada je u mjesnom groblju na ostacima rimske ville rusticae podignuta crkvica Neoskvrnjenog začeća ili sv. Marije.

- Kroz povijest mjesto je bilo u posjedu velikaških obitelji De Marchi, Meštrovića, Venturi, a kasnije i obitelji Benedetti, a kao župa prvi puta se spominje 1430. godine, govori Rade, jedan od brojnih turanjskih sugovornika, dodavši kako je za vrijeme Kandijskog rata bio carinarnica.

Atraktivno mjesto koje je dovoljno blizu, a opet sasvim dovoljno udaljeno od vreve i gužve, prostire uz 4 km dugu obalu, smješteno je u Pašmanskom kanalu te okruženo malim arhipelagom od 16 otočića.

- Šarm ovoj obali daje mnoštvo “mulića” koji pružaju sigurno privezište malenim brodicama. Jedni bi da se sasvim obnove i ostanu za povijest, a drugi bi ih zbog turista prorijedili. Bože, budi sada pametan, reći će Budanović.

image

Crkveni zbor na crkvenom koru

VELIMIR BRKIĆ

Toretta je povijest koja živi

Turanj je 1857. godine brojio 324 stanovnika, 1921. ima 804 stanovnika, 1948. ima 770 stanovnika, 1981. broji 926 stanovnika, 1991. točno 1.062 stanovnika, 2001. ima 1.145 stanovnika.

- Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Turanj nastanjuje najviše stanovnika, čakl 1.207. Međutim 10 godina potom, 2021. ima 1,120 stanovnika ili čak 87 mještana manje, doznajemo u jednom od nekoliko kafića koji u Turnju rade i zimi.

U Turnju je čak 1.196 stambenih jedinica od kojih je 460 za stalno stanovanje. Ovdje u 414 kućanstva žive Turanjci i Turanjke prezimena: Santini, Pedisić, Pedišić, Mandić, Budanović, Pirović, Kadija, Vidas, Mišulić, Deković, Bezinović, Dušković, Bolić, Jačan, Bausović, Šarić, Županović, Žunić, Matković, Rukavina…

Mjesto Turanj, latinski Toretta, je dobilo naziv po kulama koje su sagrađene za obranu od turskih napada.

- Toretta je povijest koja je, hvala ti dragi Bože, sačuvana s kulom Toretta u kojoj je Turističko informativni centar (TIC), dok je na središnjem dijelu turanjske rive osim kafića i moderni Toretta Palace Hotel sa četiri zvijezdice, prvi hotel u povijesti Turnja, kazao je Kadija.

Prvi arheološki tragovi na području Turnja potječu još iz mlađeg kamenog doba, a naseljeno je bilo do brončanog doba.

- Prvo se naselje zvalo Tukljača (Tukljačane, Tuklječane), a u rimsko doba su se tu nalazile tri lučice i veliko rimsko imanje, ka’ iz topa će poštar Vlado Pirović, nogometna legenda.

image

Kako bi mediji bez Time

VELIMIR BRKIĆ

Croatia, Maslina, Karmel, Galešnjak, Crni lug

U središtu mjesta 1450. godine unutar turanjskih zidina bila je sagrađena crkva koju je za vrijeme Kandijskog rata srušio i zapalio Ibrahim-paša, a na njenom mjestu je 1675. sagrađena sadašnja župna crkva Gospe od Karmela ili Gospe Karmelske, nebeska zaštitnica i jedno od biskupskih Marijanskih svetišta.

- Iznad naselja je na 138 metara nadmorske visine je vidikovac Crni lug, a ispred u Pašmanskom kanalu protežu se otočići Babac i Komornik. Nedaleko se nalazi i svjetski poznati srcoliki otočić Galešnjak – popularni Otok ljubavi, navodi mladolika Ana.

Vaterpolski klub Croatia Turanj osnovan je 1949. godine, dok pod istim nazivon djeluje Nogometni športski klub Croatia Turanj.

- Croatia je bila trn u oku komunističkoj vlasti u bivšoj državi Jugoslaviji, kaže dida Ante.

U Turnju djeluju Kulturno-umjetnička udruga Maslina, koju krasi najduža tradicija među kulturno-umjetničkim društvima i udrugama u Zadarskoj županiji, te popularna ženska klapa Karmel.

image

Nedjeljno jutro uz čašicu razgovora

VELIMIR BRKIĆ

Kamena Dalmacija, bonaca mi spokoj daje

U Turnju, na trgu ispred crkve Gospe od Karmela, u organizaciji domaće ženske klape Karmel, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i općinske Turističke zajednice, održava se Večer klapske pisme “Kamena Dalmacija”. posvećena prerano preminulom pjevaču zabavne glazbe porijeklom iz Turnja Romeu Santiniju.

Također u organizaciju KUU Maslina Turanj, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice, održava se i kulturna večer “Bonaca mi spokoj daje”, posvećena je Božidaru Bošku Budanoviću (45), iznenada preminulom u prosincu 2010.

- Jedinstven i nezamjenjiv “Bi Tri” (Božidar Boško Budanović) bio je 15-ak godina voditelj i dopredsjednik KUU Maslina, s puno emocija i empatije će Marko.

U zaista emotivnim “Tribute to Boško” u mislima ste na neimara, pučkog etnologa Boška, nositelja organizacije spektakularnih manifestacija “Turanjskog lita”, “Večeri folklora i domaće spize”, “Fešte frita i kroštula”, sačuvao je od zaborava turanjsko tradicijsko jelo - makaroni “priko prsta”...

image

Turanjsko nedjeljno euharistijsko slavlje

VELIMIR BRKIĆ

Švabini, Patrini i Remetovi profondići

A nastavljajući turanjsku stoljetnu pogrebnu priču Ante Bolić Švabo, Mladen Santini Patre i Milorad Bezinović Snaga su preko 40 godina predvodili molitvu u pokojnikovoj kući ili dvorima uvečer nakon Zdravomarije na dan pokojnikove smrti i nakon obreda ukopa predvodeći obred zvani “profondić”.

- Na molitvu dolazi rodbina i zasigurno barem po jedna osoba iz svake kuće. Kad se okupimo, upalimo voštanice i s puno pobožnosti započinjemo molitvu koja traje od 10 do 15 minuta. Nas trojica je predvodimo, a potom molitvu nastavlja mnoštvo. I tako redom. Najprije molimo pet Očenaša, pet Zdravomarija, pet Slava Ocu i pet Pokoj vječni za dušu pokojnika, rekao je Remeta za jednu od reportaža gore navedenog lutajućeg reportera.

- U tuzi i boli molitva će ožalošćene iznutra okrijepiti, smiriti i pripraviti za dan ukopa i na život bez drage, voljene osobe, rođaka, prijatelja, sumještanina, naglasio je Vito.

Dok ih nažalost smrt nije rastavila, prerano preminuli Padre i Švabo te Remeta su “profondići” kao sastavni dio pogrebnih obreda predvodili u Turnju, Svetom Petru i Sikovu.

Remeta, Švabo i Padre su u povodu Dana općine i blagdana sv. Roka, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 2010. dobili zahvalnicu Općine Sv. Filip i Jakov, podsjeća Timo Santini - Seksi.

19.04.2024., 13:59h
VELIMIR BRKIĆ
23. svibanj 2024 14:24