Ribari na odmorištu ispod Masleničkog mostaLuka Jeličić
StoryEditor
NESVAKIDAŠNJI ULOV U NESVAKIDAŠNJOJ PRIČI

Vladina mala udica ulovila golijata!

Vlado Grgec (85) tankim najlonom i malom udicom ulovio “beštiju” od 14,5 kg, dugu 92 centimetra...

U ribarskom jeziku, obično se služimo uzrečicom, "mala udica lovi malu ribu a velika udica veliku ribu". Očiti primjer koji to opovrgava i da to nije tako je naš sugrađanin Vlado Grgec (85), pasionirani sportski ribolovac, koji bez obzira što je zašao u dobre penzionerske godine, još uvijek i danas zna zaploviti našim kanalom svojom malom barkom i spremnom udicom da nešto ulovi. S Vladom se znam mnoge godine i poznam njegovu zaljubljenost u ribolov. U ŠRK "Donatu" osiguravali smo mu ribolovnu dozvolu i divili se njegovoj upornosti u izlascima u ribolov, tu u našem kanalu, ali nikada daleko od obale. Znao je Vlado dobro svoje pošte, a i vrijeme kada je nabolje izići na more.

Izvrstan majstor u bojadisarskom zanatu, sada umirovljeni pitur koji, kada nije imao pinel u ruci, hvatao bi ribolovni štap i svojom drvenom pasaricom od 4,5 m, u Zadarski kanal u ribolov.

-Ribolovom se bavim još od mladenačkih dana. Započeo sam na slatkim vodama, gdje sam bio čak i pobjednik u jednom natjecanju. Dolaskom u Zadar, jednostavno nisam mogao odoliti pozivu mora, počinje priču Drago.

Naime, povod ovog razgovora bio je slučajan susret na gradskoj tržnici, gdje smo odmah započeli s pričom o ribolovu, prisjetivši se njegovog velikog ulova romba od 14,50 kg, za kojeg je u natječaju u jednoj dnevnoj novini osvojio nagradu za Najulov i plastičnu pasaru od 4 m.

Pa Vlado, sjećaš li se tog ribolova i one grdosije od ulova?

-E, davno je bilo, sada malo izlazim na more, godine su učinile svoje, ali jako se dobro sjećam tog ribolovnog događaja. Kao i svakog slobodnog dana, po ustaljenom redu, krenuo sam iz Foše svojom barkicom u Zadarski kanal u uobičajeni ribolov na arbune, fratre i riblju sitnariju, priča Vlado, opisujući kako je, obavljajući svoj standardni ribolov na arbune i fratre uspio uloviti golemog romba na nezamislivom tankom najlonu i maloj udici...

Tanki najlon i mala udica

- Vrijeme je bilo vrlo lijepo, puhao je lagani maestral i more je bilo malo valovito, kaže Vlado, iznoseći pojedinosti, koje su dovele do rekordnog ulova,

image

Vlado Grgec, ribolovovac

Zt

- Lovio sam štapom Silstar koristeći mašinicu Cyber 3. Na njoj je bio namotan naylon od 0,35 mm. Predvez je bio debljine 0,20 mm za lov arbuna i fratara na kojem je bila tanka mustadova udica kristalinka broj 15 kao najgornja. Za ješku sam koristio gambare i malo po malo počeo izvlačiti arbune i fratre. Zadovoljan učinkom, malo sam se opustio i jednostavno uživao u ribolovu. Odjednom sam osjetio da je udica zapela. Mislio sam da je zapela za neki veći predmet na dnu, ali sam se iznenadio, jer lagano namotavanje najlona, pokazalo je, da to ipak nije mrtva stvar već neki veliki živi primjerak, priča lagano uzbuđen Vlado, prisjećajući se tog svog velikog ribolovnog trofeja.

- Tanki najlon i mala udica, nastavlja Vlado, nisu bili garancija da će se taj ulov pojaviti na površinu. Teško ga je bilo podići s dna. Bila je to prava borba s velikom "beštijom".

Malo sim malo tam

Odjednom sam osjetio da je udica zapela. Mislio sam da je zapela za neki veći predmet na dnu, ali sam se iznenadio, jer lagano namotavanje naylona, pokazalo je, da to ipak nije mrtva stvar već neki veliki živi primjerak, priča lagano uzbuđen Vlado, prisjećajući se tog svog velikog ribolovnog trofeja...

-Podizanje ulova teklo je sporo. Malo sam ja povlačio, a malo on. Malo sim malo tam. Najlon nisam mogao povlačiti mašinicom, jer se nije dalo okretati pa sam morao ulov podizati štapom i onda na brzinu namatati kako bi ga priveo površini. Štap mi se savijao do mora i onda bih ga podizao i tako jedno 40-ak minuta. Prava borba divova. Malo po malo ulov sam privodio površini i kada sam ga doveo na domak ruke, shvatio sam da je ulov ogroman romb. Zaboravio sam na kuku, koja mi je ostala u provi. Krenuo sam po nju i na trenutak popustio najlon, kako bih je dohvatio, a moj romb je krenuo prema dnu. Pažljivo i polako uspio sam ga zaustaviti i lagano dovlačiti prema brodu, kazuje Vlado opisujući kako je ipak, na kraju, zahvativši golemog romba kukom, spretno i sretno ubacio u barku.

Nije se mogao načuditi i bilo mu je nevjerojatno, kako se taj ogromni romb uhvatio na tako malenu udicu.

Na predvezu, na kojem koristi tri udice, uvijek najmanju stavlja kao najgornju, kako bi privlačila manje ribe, lužine. I baš na tu najmanju udicu ulovio se golemi romb od 14,5 kg.

-Bio sam iznenađen i oduševljen, jer takav ulov još nikad nisam ostvario, iako je i ranije bilo primjeraka romba, ali manje težine i veličine. Kada sam ga izmjerio, metar je pokazao dužinu od 92 cm,- ponosno i zadovoljno na kraju kazivanja, Vlado nam je iznio i krajnju sudbinu ovog nesvakidašnjeg ulova.

- S obziron na veličinu i težinu, bio je prevelik za cijelu obitelj, pa sam tu golemu ribetinu ustupio drugim ljubiteljima ovog ukusnog ribljeg specijaliteta.

13.01.2023., 12:49h
JOŠKO GATARA
26. travanj 2024 07:47