Centar Ždrelca
StoryEditor
TURISTIČKI BISER – BITI TU JE POSEBAN I NEZABORAVAN DOŽIVLJAJ

Ždrelac broji 1.000 vikendica, 4 vrtićke djece, 4 učenika i 4 srednjoškolaca....

Život uz more i od mora, pa još i u tako lijepom okruženju, svima je privlačan što je rezultiralo izgradnjom 1.000 vikendica

U zadarskom arhipelagu smjestio se Pašman - pravi dragulj hrvatske obale. U dijamantnoj niski je i Ždrelac koji je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Pašmana, istočno od morskog tjesnaca, prolaza, ždrila koji ga razdavaja od otoka Ugljana.

- Svoje ime Ždrelac je dobio po tomu obližnjem tjesnacu, ždrilu – Mali Ždrelac, Ždrelac. Preko tog morskog prolaza, izgrađen je poznati cestovni most, rekao je Radivoj Ivuša.

Ždrelac je župa sv. Luke, evanđelista, koji se prvi put spominje 1397., kao “in insula ad Sdrelac”. Ždrelac se u povijesnim vrelima spominje prvi put 1446.

Zavjetna kapelica “sveca svega svijeta”

- Prije više od tri stoljeća, 1714., zabilježeno je da se Ždrelac zvao i Goričina: “Zdrelaz Goricina”, reći će Čedomir Pulja.

Otočko naselje Ždrelac, kao i sva ostala, razvilo se oko crkve sv. Luke. U Polači je i zavjetna kapelica “sveca svega svijeta”, sv. Antuna Padovanskog.

Jednostavnost, prirodne ljepote i mir čine život u Ždrelcu jedinstvenim, naročito izvan turističke sezone

Nadbiskup Josip Novak je 1826. zabilježio da je u Ždrelcu bilo 36 obitelji, 23 djece i 225 žitelja. Godine 1858. selo broji 252 stanovnika, dok početkom 20. st. ima preko 400 žitelja, 1905. broji 62 obitelji i 451 stanovnika. Godine 1948. mjesto dostiže najveći broj u zadnja dva stoljeća – 561 stanovnika. Prema popisu pučanstva 1991. Ždrelac je imao tek 258 stanovnika, a danas broji 397 stanovnika.

image

Feral, mjesto za kavu, čakulu i dogovore

Ždrelac ima 1.512 stambenih jedinica od kojih je 597 za stalno stanovanje. A u 223 kućanstva živi 397 Ždreški i Ždrečanina prezimena: Šokota, Čikarela, Ivuša, Juravić, Jelenić, Barić, Bubičić, Pulja, Brajković, Colić, Sovulj, Sutlović, Škara, Suša, Pikunić, Sutlović…

U Ždrelcu je 1873.godine djelovala pučka škola s 29 učenika. Školske godine 1944/45. godine u školi u Ždrelcu se školovalo čak 161 učenik. Zadnja generacija u školi bila je 1972. godine, danas su u školi u Neviđanima.

Domografska obnova, životni cilj

image

"Grličanje" u crkvi sv. Luke

- “Bijele kuga” nije mimoišla ni Ždrelac. Vjerovali ili ne, imamo tek 4 vrtićke djece, 4 učenika i 4 srednjoškolaca. Kad se prije godinu dana rodio dječačić Donat bilo je veselja, rekla nam je sugovornica nakon crkvenog obreda “grličanje” u crkvi sv. Luke koje je predvodio svećenik iz Ukrajine, don. Ivan Babjak.

Protekle 2022. godine ovdje je prema podacima eVisitora boravilo 7.865 gostiju koji su ostvarili 166.265. noćenja. Iznajmljivanjem turističkih kapaciteta se službeno bavi 138 iznajmljivača.

- U Ždrelcu je izgrađeno oko 1.000 vikendica te je gotovo nemoguća misija evidentirati stvarni broj vikendaša, njegovih prijatelja i gostiju, kaže sugovornik kojeg smo zatekli u dućanu.

Ždrelac sa susjednim Banjem je imao zajedničke matične knjige...

image

Milivoj Ivuša i Tomo Šokota

- A ne znam hoće li se Ždreške i Ždrečani naljutiti, ali treba spomenuti kako se “Zdrelac” 1446. godine spominje kao i najsjeverniji zaselak Banja, a 1555. “Zdrelac overo Bagno” i 1668. “Zdrelac di Bagno”. Kasnije, kad se Ždrelac stao jače razvijati, osamostalio se i 1825., postao je samostalnom kapelanijom, kaže sugovornik, vikendaš s mega vikend naselja Gladuša kod mosta Ždrelac.

397

stanovnika, po Popisu stanovništva 2021., broji Ždrelac

U Ždrelcu je ljeti sasvim drugačiji život. Otvoreni su kafići Smokva, Dalmatino i More, bistro Feral, Riva, pizzeria Maslina, bar Dišpet, Mamamia, beach bar Bor i dr.

Lipo je, uvik je lipo

- Zimi radi bistro Feral, uz crkvu sv. Luke epicentar ovdašnjeg zimskog života. Radio bi i kafić Dalmatino ali se obnavlja, to je to, tvrdi mladoliki Ždrečanin.

U Ždrelcu djeluje KUD Sv. Luka, ŠRD Račina, Udruga mladih Čvrčak, PZ Ždrelac koji broji 33 zadrugara…

image

Dalibor Brajković kod škole, budućeg muzeja

- Ljetos se održalo Ždreško ljeto 2022. kojeg je s pjesmom “Selo Ždrelac golube na grani” otvorio KUD Sv. Luka. Pod dirigenskom palicom Vele Jelenica popularni Milo Škara je izveo svoje autorske pjesme “Baba”, “Četiri vale” i “Misto moje zove se Ždrelac”. Recitirali su i Marija Čikarela i Željko Sutlović, u jednom dahu će zvonjar - sakristijan Dalibor Brajković dok nam pokazuje zgradu stare školu koja će uskoro postati muzej pomorstva i ribarstva.

”Lipo, je uvik lipo. Govorili vi što vas volja uvik je lipo, lipo. Lipo more birb i lipše jer, ne more biti grubo akom je lipo, lipo i oće biti lipše…”, jedan je od stihova koje je recitirao Željko Sutlović.

Kristina, Šime, Tomo, Nela, Klara, Ivana

- Od ljetnih fešta, feštica, ribarskih i glazbenih večeri u sječanju će mi ostati fascinantne zabave u baru Dišpet, ali i Lignjolov u uvali Polača, ponosno će poznanik Ante...

image

Prijatelji stari, gdje ste

U kultnog Ferala osim Kristine Jelenić, njezinog supruga Šimu, prijateljicu Klaru iz Banja, studenticu Nelu i još nekoliko Ždrečanina susreli smo i Tomislava “Tomu” Šokota, 46-ogodišnjaka porijeklom iz Ždrelca, koji je igrao za Dinamo, portugalsku Benfiku i Porto, belgijski Lokera, ljubljansku Olimpiju te za NŠK Sv. Mihovil Ugljan-Pašman.

- Šest mjeseci sam s obitelji u Zagrebu, a šest mjeseci u Ždrelcu. Rodom sam odavde i obožavam biti ovdje, kao i supruga i dvoje djece, rekao je Šokota koji u Ždrelcu ima kuću.

Jednostavnost, prirodne ljepote i mir čine život u Ždrelcu jedinstvenim, naročito izvan turističke sezone...

image

Prijateljice, Kristina i Klara

- Najbitniji je ostanak mladih kako bi s obrtima, poduzetništvom i OPG-ima znatno više gospodarski revalitizirati i oživjeli Ždrelac. Da se počne više rađati nego umirati, da se vrati dječja cika i vika, reći će mladolika Ivana.

image

Jutarnja razbibriga

20.02.2023., 11:59h
20. rujan 2024 05:42