Grad Novalja
StoryEditor
U Novalji

Otvoren vodospremnik Komorovac II koji osigurava sigurnu, kvalitativnu i kvantitativnu opskrbu pitkom vodom

Precrpna stanica “Komorovac” radi potpuno automatski i upravljanje njome se vrši daljinski iz dispečerskog centra

Na lokalitetu Komorovac u srijedu je otvoren vodospremnik Komorovac II, najveća vodosprema na otoku Pagu. Vodospremnik se nalazi na lokaciji uz postojeću prekidnu komoru/vodospremnik Komorovac koji ima zapremninu 1.000 m3. Izgradnjom dodatnog vodospremnika na duže razdoblje se osigurava sigurna, kvalitativna i kvantitativna opskrba pitkom vodom vodoopskrbnog sustava Grada Novalje.

Naime, vodoopskrba otoka Paga i grada Novalje većim dijelom temelji se na dopremi vode s kopna, tj. uz priključenje na Regionalni vodovod “Hrvatsko primorje – južni ogranak”. Regionalni vodovod “Hrvatsko primorje – južni ogranak koristi zahvaćene količine vode koje se koriste za potrebe hidro-energetskog sustava, tj. hidroelektrane Senj. Na lokaciji Hrmotine, provodi se priprema pitke vode (bistrenje, filtracija, dezinfekcija). Kapacitet uređaja za kondicioniranje Hrmotine iznosi oko Q ≈ 650 l/s. Od lokacije Hrmotine voda se transportira prema jugu, čime se omogućuje dobava potrebnih količina za otoke Rab i Pag te za prostor Podvelebitskog primorja od Senja do Karlobaga.

image
Grad Novalja
image
Grad Novalja

Stoga je za održivost i kvalitetno funkcioniranje sustava vodoopskrbe bilo potrebno osigurati dostatne količine pitke vode za vršna opterećenja koja se događaju u turističkoj sezoni na razini tjednih i mjesečnih opterećenja. Kako bi se osigurale potrebe za vodom, uz zastupljena pogonska stanja na dobavnom sustavu “Koromačina – Komorovac”, predviđena je izgradnja precrpne stanice “Komorovac”. Radovi su započeli u kolovozu 2020., a ukupna vrijednost projekta je 41.150.834,43 eura (bez PDV-a).

Precrpna stanica “Komorovac” radi potpuno automatski i upravljanje njome se vrši daljinski iz dispečerskog centra. Stoga nije predviđena posada koja bi u njoj radila, kao ni posebna prostorija za njihov smještaj.

Izvođač radova za mrežu je BK Montaža d.o.o., a izvođač radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda “UPOV Vrtić” je Ambra Water Solutions d.o.o.

image

Zoran Duroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Ernest Petry, ličko-senjski župan, Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje

Grad Novalja
image
Grad Novalja
image
Grad Novalja
image
Grad Novalja
image
Grad Novalja
22.03.2024., 10:23h
28. travanj 2024 00:24