HGSS je brzom reakcijom spasio četvoricu njemačkih državljanaHgss Gospić/facebook
StoryEditor
HGSS ih spasio

Na Pagu pronađena četvorica Nijemaca čiji se brod razbio zbog udara bure

Potraga za putnicima na otoku Pagu, čija se brodica razbila zbog jakih udara bure, završena je u subotu oko 12 sati kada je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pronašla četvrtog putnika u jednoj uvali, izvijestili su iz HGSS-a

Kako je Hini rekao pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, spašena su četiri njemačka državljana kojima je za nevremena na relaciji Rab-Novalja otkazao motor, te ih je bura nosila prema hridima istočne obale Paga.

Trojica unesrećenih su u prilično dobrom stanju, dok je četvrti spašen “gotovo u zadnji čas”.

Nakon što su sva četvorica ispala iz plovila valovi su ih bacili na stijene, na različita mjesta. Jedan je od njih uspio bos doći do naselja i rekao je spasiteljima gdje su otprilike ostali.

Dvojicu od trojice preostalih našla je policija i zajedno su prohodali preko brda do ceste između Novalje i Luna na Pagu.

No, četvrti je ostao na hridi. Kada su ga pronašli spašavatelji HGSS-a i policija bio je napola u moru, nije se mogao kretati, a sunce ga je pržilo.

- Bio je vrlo iscrpljen i dehidriran, izgorio od sunca, bez obuće i slabo odjeven, rekao je Brozičević.

Spasitelji su ga zaštitili od sunca, rehidrirali i pokušali odvesti brodom Lučke kapetanije, ali to nije bilo moguće pa je nosilima transportiran preko brda i predan hitnoj službi u 14,25 sati.

- Akcija spašavanja završila je uspješno, iako je unesrećenom prijetilo stanje šoka, ubrzavao mu se puls i disanje, ali je na vrijeme predan medicinskom timu Hitne pomoći u Novalji. Vjerujemo da će se brzo oporaviti, kaže Brozičević.

U akciji spašavanja na Pagu sudjelovalo je šest policajaca, šest HGSS-ovaca i četiri vatrogasca DVD-a Novalja. (Hina)

25.06.2023., 11:35h
05. svibanj 2024 07:31