Blagoslov novog oltara u Crkvi Rođenja BDM SelineZadarska Nadbiskupija
StoryEditor
Crkva Rođenja BDM u Selinama

Nadbiskup Zgrablić blagoslovio novi oltar s Bulešićevom relikvijom u Selinama

Nadbiskup je izrazio radost zbog dolaska u Seline kako bi blagoslovio oltar „na kojemu se slavi najuzvišenija žrtva i najuzvišenija molitva koju Crkva poznaje“

Na uočnicu rođendana bl. Miroslava Bulešića, u petak, 12. svibnja, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić blagoslovio je novi ambon i novi oltar u župnoj crkvi Rođenja BDM u Selinama, kada je u podnožje oltara položen relikvijar s moćima bl. Miroslava Bulešića.

Nadbiskup je izrazio radost zbog dolaska u Seline kako bi blagoslovio oltar „na kojemu se slavi najuzvišenija žrtva i najuzvišenija molitva koju Crkva poznaje“.

Proslava je okupila selinske te župljane iz Starigrada – Paklenice i  Tribanj Krušćice koje vodi župnik Tomislav Končurat, a čašćenje Bulešiću došli su izraziti i vjernici iz drugih župa.

Slavlje je počelo procesijom od župne kuće do župne crkve tijekom koje je župnik Končurat, hodeći ispred nadbiskupa Zgrablića, nosio srebrni relikvijar s moćima bl. Miroslava, u pratnji dvije velike grane palme, znak mučeništva, koje su nosili članovi starigradskog DVD-a. U procesiji su sudjelovali i članovi KUD-a Podgorje iz susjedne župe Starigrad – Paklenica u narodnoj nošnji te selinski krizmanici koji su u rukama nosili crvene ruže i bijele ljiljane, simbol i znak mučeništva i čistoće kojima je svetački urešen život bl. Miroslava.

Po dolasku u župnu crkvu, župnik Končurat stavio je relikvijar na pomoćni Gospin oltar podno velike slike bl. Miroslava, gdje se relikvija nalazila do njenog polaganja u oltar i kojoj su župljani svakodnevno iskazivali čašćenje otkad su je dobili u travnju, u pripremi za ovu proslavu. 

image

Blagoslov novog oltara u Crkvi Rođenja BDM Seline

Zadarska Nadbiskupija

Predvodeći koncelebrirano slavlje, nadbiskup Zgrablić rekao je da smo u toj misi dionici otajstva za koje su bl. Miroslav i toliki drugi blaženici i sveci prolili svoju krv i dali svoj život.

Prije navještaja Božje riječi, mons. Zgrablić blagoslovio je ambon. U blagoslov ambona nadbiskup je uveo prigodnim tumačenjem. „Ambon služi ne samo da se na njega stavi knjiga, nego to je najprije simbol Isusovog groba, odakle se naviješta najveća radost i najveća vijest – Kristovo uskrsnuće! Naviješta se da je Bog nama donio novi život. Ambon je slika i zemaljskog raja jer nas kroz svoju riječ koju nam daruje, Bog želi vratiti i želi se utjeloviti u našem životu, da to bude mjesto gdje ćemo mi biti dionici punog božanskog života“ rekao je mons. Zgrablić.

Za ambonom se naviješta Riječ koja nas puni nadspoznatljivim znanjem Isusa, pruža nam duhovnu hranu i u kojoj nam Isus izriče obilje svoje ljubavi kao pravi  prijatelj.

U propovijedi je nadbiskup opisao kreposti bl. Miroslava i značenje čašćenja relikvija u Crkvi.

- U relikvijaru je komadić kosti bl. Miroslava koji nije tu stavljen kao predmet koji trebamo štovati jer iz njega izlaze čudesne

image

Blagoslov novog oltara u Crkvi Rođenja BDM Seline

Zadarska Nadbiskupija
moći. Nego, relikvije nas žele podsjetiti na ono što je Crkva oduvijek činila, kako je od samih početaka častila svoje mučenike. Bulešić je samo jedan u nizu mnogih koji su radije prolili svoju krv nego da su se odrekli Krista. Bili su spremni sve uložiti da zaživi ljubav koju Bog njima daruje. Bili su spremni položiti svoj život kao jasno svjedočanstvo svima nama da je Bog živ, da je uskrsnuo u svome sinu Isusu, da nas Bog želi dovesti u svoje zajedništvo. Mnogi su prolili svoju krv da ta istina dopre do nas poručio je mons. Zgrablić. Naglasio je da se stavljanjem te relikvije u oltar sjećamo i prvih kršćana koji su se okupljali na mjestima gdje su bili pokopani vjerni kršćani koji su svojim životom do kraja odgovorili na Božju ljubav. Na tim mjestima prvi kršćani slavili su tajnu života.

- Slavili su ono što je Isus slavio sa svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kad je Isus ustanovio euharistiju u kojoj je anticipirao svoju muku, smrt i uskrsnuće. Kršćani se nisu okupljali toliko oko relikvija, oko ostataka mučenika kao materije, nego prvenstveno su se okupljali oko vrlina koje su živjeli oni koji su podnijeli mučeništvo, koji su prolili svoju krv za svjedočanstvo Božje ljubavi koju Gospodin nama želi darovati, a čovjek je prima poručio je zadarski nadbiskup.  

Stavljanjem Bulešićeve relikvije u oltar, želimo se spomenuti vrlina koje je živio bl. Miroslav koji je u potpunosti odgovorio na Božju ljubav, naglasio je mons. Zgrablić.

- Bl. Miroslav pristao je biti dionik Božje ljubavi do kraja, da nama svjedoči Božju ljubav. Ne spominjemo se mrtvog čovjeka iz prošlosti, nego ta relikvija – komadić kosti nama je znak vječnosti, znak života. Znak je onoga što Bog daje i što je pripravio onima koji ga ljube i koji su u zajedništvu s njime.

Mi ne slavimo pokojne kao ljude koji su nestali, nego slavimo one koji su u vječnom zajedništvu s Bogom. Slavimo svece i blaženike kao Božje prijatelje koji su u punom jedinstvu i zajedništvu s Bogom i naši su prijatelji koji nas čekaju na nebu i zagovaraju nas. Oni su s nama. Te kosti nama su više znak života, nego smrti. Te kosti su znak vječnosti. Relikvije su znak punine života kojeg Gospodin želi dijeliti s nama i darovati namam poručio je nadbiskup Zgrablić.   

   

     

14.05.2023., 12:15h
24. travanj 2024 10:55