Velika Gospa 2022.
StoryEditor

Proslave svetkovine Velike Gospe u Zadarskoj županiji

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavit će misu u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u Svetištu Gospe Maslinske u Zadru. Misu u 10:30 predvodit će duhovnik zadarskog komicija Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije mons. Šime Perić. Toga dana mise će biti također u 6, 7, 8 i 9 sati.
Mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi na svetkovinu bit će od 6 do 12 te od 17 do 20 sati.
Nakon mise bdjenja 14. kolovoza u 20 sati, svetište će biti otvoreno tijekom cijele noći za osobnu molitvu.

 

Zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić predslavit će središnju euharistiju u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Misi će prethoditi procesija iz Starog Grada.
Toga dana mise će biti i u 6 i 8 sati u Starom Gradu, u 8 sati u samostanu sestara benediktinki sv. Margarite te u 9 i u 10:30 u zbornoj crkvi.
Uoči svetkovine bit će cjelonoćno bdjenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 21 do 6 sati. Proslavi će prethoditi trodnevnica od 12. do 14. kolovoza.

 

Župna zajednica u Ugljanu se ove godine uz pripravu za proslavu župne svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, priprema i za otvorenje jubilejske godine o 600. obljetnici izgradnje župne crkve.

Duhovna priprava počet će u petak 12. kolovoza u župnoj crkvi molitvom Gospine krunice u 19 sati. U 19:30 misu predslavi župnik Preka i Sutomišćice-Poljane don Filip Kucelin, a pjevanje predvodi župni zbor sv. Cecilije iz Preka. Nakon mise održat će se Svečana akademija Gospi u čast.

U subotu 13. kolovoza na blagdan svetih Hipolita i Kasijana misu s početkom u 19 sati u njima posvećenoj crkvi predslavi dekan ugljansko-pašmanskog dekanata i župnik Kali i Kukljice don Mario Akrap. Tijekom mise održat će se blagoslov nove oltarne slike koja je djelo akademskog umjetnika Dragana Jelavića.

Vrhunac priprave bit će u nedjelju 14. kolovoza, kada misu i otvaranje jubilejske godine s početkom u 10:30 u župnoj crkvi predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Pola sata prije mise bit će molitva Gospine krunice, a na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup će udijeliti papinski blagoslov s kojim se može primiti potpuni oprost.

Proslava svetkovine Velike Gospe započet će molitvom Gospine krunice u 10 sati i slavljem mise u 10:30. Popodnevno svečano misno slavlje predvodit će mladomisnik Zadarske nadbiskupije don Mario Mršić u 19:30, a nakon mise održat će se procesija s likom Gospe Ugljanske ulicama mjesta.

 

image

Svetište Veliko Rujno

Damir Kovačić

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u svetištu na Velikom Rujnu na Velebitu u Župi sv. Jurja mučenika u Starigradu – Paklenici. Svečanu euharistiju u 10.30 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Trodnevna duhovna priprava bit će od 12. do 14. kolovoza. Prva dva dana u župnoj crkvi će se u 19.30 sati moliti Gospin ružarij, nakon čega će u 20.15 sati biti slavljena misa.

Uoči Velike Gospe 14. kolovoza u svetištu na Rujanu će se u 19 sati moliti Gospin Ružarij, slijedi u 20 sati misa bdjenja i procesija sa svijećama.

 

 

11.08.2022., 10:40h
18. listopad 2024 18:24