Jedna od uspomena sa svečanostiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
nakon 33 godine

Otkrivena dva spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Tinju

San o hrvatskoj državi tinjanske obitelji Ive Erlića i Gojka Bašića, poput mnogih hrvatskih obitelji, platile su onim najvrjednijim, životom svojih sinova

U organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-e 1990. – 1991., na velikoj svečanosti u Tinju, mjestu u sastavu Grada Benkovca, pred nekoliko stotina nazočnih otkriven je velebni spomenik hrvatskim vitezovima Gojku Bašiću i Ivi Erliću. Spomenik bojovnicima koji su utkali svoje živote u temelje Lijepe Naše podignut je na brdu Gubavica, na izlazu iz Tinja u Lišane Tinjske.

- Ove godine otkrili smo i spomenike hrvatskim vitezovima iz Tinja, Zoranu Čačiću i Petru Jurjeviću Tihi, kazao je Tomislav Božić Tica iz Gorice, samozatajni predsjednik Udruge.​

Ravnokotarski Tinj je dao oko 120 branitelja. Osim navedena četiri hrvatska branitelja iz Tinja su poginuli i civili: Petar Erlić, Tomislav Erlić i Ivan Lončar. Ono što je ohrabrujuće, Tinjanci su nakon rata obnovili svoje spaljeno i porušeno selo, čija se budućnost ogleda kroz vrijedne ljude, mlade obitelji i djecu.​

image

Obitelj poginulih branitelja

VELIMIR BRKIĆ

Svehrvatski primjer, Udruga MUP-a i ZNG-a

- San o hrvatskoj državi tinjanske obitelji Ive Erlića i Gojka Bašića, poput mnogih hrvatskih obitelji, platili su onim najvrjednijim, životom svojih sinova koji nisu doživjeli san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, kazao je voditelj Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.​

Gojko Bašić koji je u 33. godini života poginuo 19. rujna 1991. iza sebe je ostavio troje djece, suprugu, roditelje. Ive Erlić je u 39. godini poginuo 18. ožujka 1992., a iza sebe je ostavio četvero djece, suprugu, roditelje.

- Nakon 33 godine, zahvaljujući Udrugi MUP-a i ZNG-a 1990/91, te sponzorima otkriven je spomenik junacima Domovinskog rata, u nadahnutom obraćanju istaknuo je Mijo Brkić. U opravdanoj odsutnosti župnika molitvu je predvodio hrvatski branitelj Milivoj Klarić, sakristian iz Pakoštana.

Kad je ratni vihor zahvatio našu domovinu i zločinačka ruka zaprijetila samom opstanku hrvatskog naroda, branitelji su odlučno i spremno stali u obranu svog doma.

image

Mnoštvo nazočnih na Gubavici

VELIMIR BRKIĆ

Slava, ljubav, uskrsnuće

- Spomenici su simboli stradanja, patnje i poniženja, ali istodobno znak slave, ljubavi i uskrsnuća koja nas podsjećaju na sve žrtve, vitezove Domovinskog rata koji su nadasve voljeli svoju domovinu Hrvatsku, braneći je srcem i položivši svoje živote za nju, poručio je ministar Šime Erlić, porijeklom iz Tinja.

Spomenik su otkrili sinovi poginulih vitezova, a osim obitelji, rodbine, mještana, suboraca, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ministra Erlića cvijeće su položili i cvijeće zapalili i Romano Radalj, izaslanik ministra Tome Medveda, dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica, načelnik Polače Tomislav Prtenjača, predsjednica biogradskog Gradskog vijeća Ivana Stamičar, izaslanstvo Grada Zadra, itd.

Potom je otkriven i renovirani spomenik Miljenku Zoriću iz Lukorana, pripadniku Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, legendarnog Otočkog bataljuna. Otkrio ga je Joško Pulja, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna, koji se na obnovi spomenika posebno zahvalio Tici i Udrugi MUP-a i ZNG-a 90/91.

image

Spomenik otkrili sinovi poginulih Tinjana

VELIMIR BRKIĆ
image

Biogradsko izaslanstvo

VELIMIR BRKIĆ
image

Novoobnovljeni spomenik Miljenku Zoriću

VELIMIR BRKIĆ
image

Tomislav Božić Tica i Mijo Brkić

VELIMIR BRKIĆ
image

Počast odale brojne udruge

VELIMIR BRKIĆ
image

Biogradsko izaslanstvo

VELIMIR BRKIĆ
21.06.2024., 15:38h
VELIMIR BRKIĆ
28. rujan 2024 23:27