Načelnik u ugodnom, veselom društvuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
OTVORENJE NOVOG VRTIĆA

Nakon četiri godine izazova uspješno otvoren Dječji vrtić Smajlić u Galovcu

U dječjem vrtiću koji ima tri dobne skupine, jasličku od 1 do 3 godine, te od 3 do 5 godina i od 5 do 7 godina zaposleno je 10 djelatnica: ravnateljica, 6 odgojiteljica, zdravstvena djelatnica, pedagoginja i spremačica-serviserka

Veliki dan za žitelje ravnokotarskog Galovca, samostalnog općinskog središta koje je od Zadra udaljeno 17 km, a od mora 8 km. Galovčani i Galovčani imaju razlog za osmijeh, jedini vrtić u povijesti od prvog spomena, 19. veljače 1361. godine, pod imenom Galise i četiri godine od trnovite izgradnje u zaselku Tikvari kod osnovne škole svečano je otvoren Dječji vrtić Smajlić s jaslicama, odgojno-obrazovna ustanova za 48 djece.

- Ukupna vrijednost izgradnje, opremanja i uređenja okoliša je 700 tisuća eura ili 5 milijuna kuna, kazao je Marin Gulan, načelnik Galovca.

Dječji vrtić Smajlić je, kaže on, bogatog, raznolikog i ugodnog okruženja te zajedničkih igara, druženja, učenja, rasta i razvoja kao i suradnje s roditeljima.

- Ukupan iznos radova, nadzora i priključaka je 4 milijuna kuna, dok je opremanje i okoliš jedan milijun kuna. Ministarstvo poljoprivrede temeljem mjere 7.4.1. dodijelilo je 3.21 milijun kuna, dok su realizaciju projekta pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Zadarska županija i Općina Galovac, naglasio je Gulan.

image

Prigodnim programom i presijecanjem vrpce otvoren Dječji vrtić Smajlić

VELIMIR BRKIĆ

Trnovitim putem do velikog uspjeha

Dječji vrtić je sagrađen na parceli od 2.230 m2. Ukupna bruto površina objekta je 380,44 m2, a neto površina energetsko učinkovitog i ekološki prihvatljivog objekta je 323,00 m2. Po projektu tvrtke Via factum d.o.o. radove je izvodila zadarska tvrtka Krekić Avangard, dok su vrtić opremili tvrtke Trag d.o.o. iz Dubrovnika i Liber Media d.o.o. Zadar.

- Za nas je ovo veliki projekt, pun izazova i s puno teškoća. Izgradnja je započela 2019. godine koja je obustavljena 6 mjeseci, sve dok nismo osigurali sredstva od HBOR-a. Priključak struje smo čekali čak 13 mjeseci, da sve ostalo i ne nabrajam, transparentan je Gulan, zahvalivši se pritom svima koji su doprinijeli da se ovaj impresivni objekt završi.

U dječjem vrtiću koji ima tri dobne skupine, jasličku od 1 do 3 godine, te od 3 do 5 godina i od 5 do 7 godina zaposleno je 10 djelatnica: ravnateljica, 6 odgojiteljica, zdravstvena djelatnica, pedagoginja i spremačica-serviserka.

- Naš najvažniji cilj je da djeca Galovca rastu s nama ovdje u ljubavi, nekom novom iskustvu i da napokon roditelji ne moraju djecu voziti u Zadar u vrtić, kazala je ravnateljica Blanka Ćurko.

image

Vrtić, dika i ponos Galovca

VELIMIR BRKIĆ

Sveti cilj, demografska obnova

Zdravko Barać, ravnatelj uprave u Ministarstvu poljoprivrede, istaknuo je da je resorno ministarstvo dalo 426 tisuća eura potpore za izgradnju ovoga vrtića.

- Preko mjere 7. Fonda za ruralni razvoj na prostoru Zadarske županije uloženo je 15,6 milijuna eura, ne samo za vrtiće već i za brojne infrastrukturne projekte, istaknuo je Barać, rođeni Zadranin.

Zamjenik župana Šime Vicković naglasio je kako je na području Zadarske županije samo u proteklih nekoliko godina izgrađeno ili dograđeno više od 40 dječjih vrtića.

- Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje kontinuirano postavljamo pred sebe. Upravo s tim ciljem mi u Županiji smo 2018. godine povećali iznos naknade za novorođenčad te svake godine planiramo u županijskom proračunu gotovo 400 tisuća eura za potporu svojim malim novorođenim sugrađanima, a isto čine i brojne jedinice lokalne samouprave. U Galovcu smo prošle godine isplatili 16 naknada, a ove godine će taj broj sigurno biti i veći, objavio je Vicković.

image

Daničini folkloraši za ravnateljicu Ćurko

VELIMIR BRKIĆ

Mjesto velike sreće i optimizma

Zahvaljujući suradnji, kaže on, kao jedinom provjerenom receptu za uspjeh, danas je pred nama lijepo opremljena zgrada koja otvara svoja vrata najmlađima.

- Svjesni smo svi da je ulaganje u najmlađe ujedno ulaganje u našu zajedničku budućnost. Stoga je svaki ovakav događaj mjesto velike sreće i optimizma, poručio je Šime Vicković.

Program je vodila Josipa Gulan, dok su se za veseli štimung brinuli KUD Sv. Mihovil vitalne 83-godišnje voditeljice Danice Smolić-Ročak, te 12-godišnja Nina Vujević, veliki hrvatski pjevački talent. Dječji vrtić Smajlić nekoliko dana prije blagoslovio je župnik don Mladen Kačan, koji je također nazočio na svečanom otvaranju.

Osim navedenih nazočili su i bivši ministar Božidar Kalmeta, županijski pročelnik Ivan Šimunić, zadarski dogradonačelnik Ante Babić, načelnik Škabrnje Ivan Škara, prvi zadarski vatrogasac Željko Šoša, ravnatelj galovačke škole Josip Lučić i brojni drugi.

image

Nina Vujević, hrvatska pjevačka zvjezdica

VELIMIR BRKIĆ
15.11.2023., 09:06h
VELIMIR BRKIĆ
19. svibanj 2024 17:20