<p>Marino Radović</p>
Marino RadovićKažimir Škrbić
StoryEditor
POLITIČKA TRAKAVICA NA VIRU

Nakon nezakonite sjednice, načelnik ostaje, a Vijeće ide u prijevremene izbore

O trenutnom stanju, uzrocima komplicirane političke situacije u Viru i skorim prijevremenim izborima razgovarali smo s načelnikom Marinom Radovićem koji je siguran da su građani prepoznali, kako kaže, tko vodi politiku destrukcije, a tko je za daljnji razvoj otoka Vira

Podsjetimo, Visoki upravni sud RH potvrdio je raniju odluku resornog Ministarstva o nezakonitoj 15. sjednici održanoj 20. prosinca prošle godine, a time i odluku o proračunu za 2023. i 2024., što znači kako slijedi odluka o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Vir i održavanje prijevremenih izbora na Viru.

Međutim, uspjeli su isplatiti materijalne potpore za tisuće virskih građana nakon dvije godine blokade općinskog proračuna. Riješili su naknade rodiljama, školarine učenicima, stipendije studentima te božićnice i uskrsnice umirovljenicima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

O trenutnom stanju, uzrocima komplicirane političke situacije u Viru i skorim prijevremenim izborima razgovarali smo s načelnikom Marinom Radovićem koji je siguran da su građani prepoznali, kako kaže, tko vodi politiku destrukcije, a tko je za daljnji razvoj otoka Vira.

Tko je odgovoran?

Jeste li očekivali ovakvu odluku Visokog upravnog suda, koga smatrate odgovornim za političku krizu?

- Opstrukcija od strane predsjednika Općinskog vijeća traje od šestog mjeseca 2023. godine kada je šestoro vijećnika tražilo da se na Dnevni red stave određene točke o kojima bi se raspravljalo u interesu svih žitelja Vira. U tom je trenutku predsjednik izgubio sedmu ruku vijećnice Jadranke Okreše koja je podržala na kraju proračun i moju stranu. On je sjednicu trebao sazvati u roku od 15 dana i održati je u roku od 15 dana što nije učinio. Nakon što ju je četiri, pet puta odgodio, održao je tek u kolovozu. Dakle, nije omogućio vijećnicima raspravu o važnim točkama. Tražili smo da se te točke uvrste u Dnevni red sjednice u listopadu koja se nije održala jer se nije mogao donijeti Dnevni red. Vijećnici su se opet u studenom obratili predsjedniku jer smo morali donijeti proračun. Ja sam, kada sam shvatio da predsjednik Općinskog vijeća ne reagira, sazvao sjednicu, protekom tog 15. dana. Na sjednici smo imali kvorum, izglasali smo proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024.

Nakon što sam sazvao sjednicu, sazvao je i predsjednik OV-a. Nakon krize koja je trajala šest mjeseci Ministarstvo je donijelo, prema mom mišljenju, političku odluku tvrdeći da načelnik nije mogao sazvati sjednicu 15. dana jer je to i dalje bio rok u kojem je to mogao učiniti predsjednik OV-a, već 16. dan. Kao načelnik sazvao sam sjednicu poslije pet mjeseci opstrukcije rada OV-a od strane njegovog predsjednika Josipa Bašića. Zašto su Ministarstvo i sud zauzeli stav kao da prije 30. studenoga 2023. nije postojalo više zahtjeva općinskih vijećnika za sazivanjem sjednice od 13. lipnja 2023., ne bih znao, ali je očigledno da zakon i statut tu nisu bili presudni. Mislim da je politika odigrala svoje.

Sedmero vijećnika, dakle većina žalila se na tu odluku Visokom upravnom sudu koji je potvrdio odluku Ministarstva ne uzevši u obzir sve navedene okolnosti. I, sad nemamo proračun. Očekujemo uskoro raspuštanje i prijevremene izbore.

Kamen spoticanja - Prostorni plan

No, uspjeli ste svejedno isplatiti materijalne potpore za tisuće žitelja. Kako je to moguće s obzirom na to da je proračun proglašen nezakonitim, zašto to ne može primjerice Grad Zadar učiniti koji također ima blokirani proračun?

- Na toj sjednici, koju je kasnije Ministarstvo poništilo, usvojili smo proračun za 2023. i 2024. i taj je proračun bio na snazi sve dok ga Ministarstvo nije poništilo. Što smo trebali, za svaku sjednicu ili akt čekati da nam netko dokaže suprotno? Otkad se predsjednik OV-a žalio da je sjednica nezakonita poslujemo na temelju odluke o privremenom financiranju. Tek je od tada proračun obustavljen i po njemu se ne postupa. Zbog toga za 2024. godinu nismo išli ni u javne pozive, javne nabave i slično jer trenutno radimo po odluci o privremenom financiranju. Ista je situacija kakva je bila i prije godinu dana. Međutim, dok smo imali proračun, radili smo prema odredbama proračuna i zato smo uspjeli isplatiti naknade. U suprotnom bi taj novac propao, građani ga nikad ne bi dobili.

U Zadru je proračun van snage jer su amandmani ulazili u prethodno dogovorene pozicije, tako je bilo kod nas lani.

Zadar bi sad mogao donijeti proračun kada bi postojala većina koja bi se dogovorila. Mi imamo većinu otkad je Jadranka Okreša shvatila da se prethodna većina lažno predstavljala govoreći da žele boljitak žitelja Vira, a htjeli su samo novi prostorni plan koji bi uključivao zemljišta čiji su oni vlasnici.

Važni izbori

Nakon raspuštanja Općinskog vijeća rok za prijevremene izbore je od 30 do 90 dana. Kakva su očekivanja?

- Meni i mojoj opciji je manje bitno kada će se održati prijevremeni izbori, očekujem da će lista čiji ću ja biti nositelj ostvariti odlične rezultate i biti apsolutna većina u Općinskom vijeću. Siguran sam da su građani shvatili da su naši protivnici usmjereni samo na destrukciju i da su kočili projekte, isplate građanima i prosperitet otoka.

Ako građani žele da ovih nekoliko mjeseci radimo što moja opcija može i hoće, onda će me odabrati, kao što su napravili i 2021. godine. Moram opet naglasiti da se u Viru ukrala volja birača, žitelji su odlučili da žele da ja budem načelnik i da moja lista ima većinu u Vijeću. U prvoj godini mog mandata je sve funkcioniralo, u drugoj godini, kada se dogodio prebjeg, sve je stalo - donose se nezakonite odluke, skidaju se točke, opstruira se rad Općine...

Građani će sad odlučiti što žele - opstrukciju ili napredak i stabilnost. Koristim priliku da pozovem birače da izađu na izbore u što većem broju.

Govorimo o sedam, osam mjeseci, koliko se uopće može napraviti u prilično kratkom periodu?

- Realno, može se napraviti jako puno, možemo raspisati javni natječaj, potpisati ugovore... Možda neće biti ostvareno sve zacrtano, ali će se osigurati temelji za to, riješit ćemo sve preduvjete za daljnji rad i projekte. Ja ću se ponovno kandidirati 2025. godine i očekujem da će me žitelji Vira opet odabrati i da ćemo moći nastaviti s razvojem Vira.

Onda je realno očekivati velik odaziv birača na prijevremene izbore?

- Ovo su jako bitni izbori da se potvrdi kontinuitet i nastavi raditi kao što sam radio u prvoj godini svog mandata. Želimo normalno funkcionirati. Znam da nije vrijeme od izbora i da je do redovnih izbora tek nekoliko mjeseci, ali mi nismo ti koji su prouzročili ovakvu situaciju i izazvali prijevremene izbore. Odgovoran je predsjednik Općinskog vijeća, situacija je potpuno čista. Nadam se da se u Viru nikad neće ponoviti ovakav scenarij.

01.06.2024., 14:23h
06. listopad 2024 04:12