KOLANJSKO BLATOMorana BaČiĆ
StoryEditor
NA OTOKU PAGU

NATURA-JADERA domaćin i suorganizator XXIV. godišnjeg seminara čuvara prirode u Povljani

NATURA-JADERA povukla je preko 380.000 eura za zaštićena područja na otoku pagu

NATURA-JADERA javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije domaćin je i suorganizator XXIV. Godišnjeg seminara čuvara prirode koji se održava na otoku Pagu 18. i 19. travnja 2024. godine. Organizator seminara na kojem će se okupiti oko 120 čuvara prirode nacionalnih parkova, parkova prirode i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Seminar se sastoji od dva dijela, predavanja i diskusija na aktualne teme iz djelokruga čuvarske službe u zaštiti prirode, te terenskog obilaska suorganizator kojeg je i Park prirode Velebit. Okupljene će pozdraviti župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić.

- Zahvalio bih Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na prilici da NATURA-JADERA već drugi put bude domaćinom godišnjeg seminara čuvara prirode.S obzirom da se seminar održava na otoku Pagu, ovo je ujedno i prilika da pozornost javnosti usmjerimo naznačaj zaštićenih područja na otoku Pagu kojima upravlja NATURA-JADERA - ornitološke rezervate Kolanjsko blato - blato Rogoza, te Veliko i Malo blato, značajni krajobraz Obalni pojas Dubrava Hanzina i posebni rezervat šumske vegetacije Obalni pojas Dubrava-Hanzina. NATURA-JADERA redovito održava pristupne puteve i obnavlja edukativne table na svim ovim zaštićenim područjima, a 2021. godine uspostavili smo, uz sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja, više od pola milijuna kuna vrijednu poučnu stazu u posebnom rezervatu šumske vegetacije Dubrava-Hanzina. U planu nam je do početka sljedeće godine, uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz sufinanciranje Općine Kolan, postaviti novu promatračnicu i obnoviti postojeće puteve u ornitološkom rezervatu Kolanjsko blato – blato Rogoza, kao i postaviti edukativne table, što je projekt ukupne vrijednosti 334.855,31 EUR. Također će se, u sklopu projekta "Očuvanje i obnova obalnih i slanih ekosustava Zadarske županije" vrijednog 48.125,00 EUR, kojeg u potpunosti financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,provesti istraživanje kojim će se se ispitati mogućnosti obnove i održavanja obalnih i slanih staništa na području nekadašnje solane Dinjiška i drugih područja ekološke mreže u Zadarskoj županiji te razraditi cjeloviti projekt obnove i očuvanja tih staništa i vezane bioraznolikosti kao i postizanja poboljšanog upravljanja područjima ekološke mreže, rekao je Damir Perić, ravnatelj NATURE-JADERE.

image

Poučna staza u posebnom rezervatu šumske vegetacije

Morana BaČiĆ

O konkretnim prekršajima i sankcijama - na terenu

Prvi dan seminara posvećen je stručnim predavanjima, dok će drugog dana sudionici imati prilike obići Cerovačke špilje uz stručno vođenje djelatnika JU Park prirode Velebit ili zaštićena područja na otoku Pagu kojima upravlja NATURA-JADERA - ornitološke rezervate Kolanjsko blato - blato Rogoza, te Veliko i Malo blato, značajni krajobraz Obalni pojas Dubrava Hanzina i posebni rezervat šumske vegetacije Obalni pojas Dubrava-Hanzina, te uz njih i Solanu Pag. Na Godišnjem seminaru čuvara prirode rad NATURE-JADERE s naglaskom na djelovanje čuvarske službe predstavit će glavni čuvar prirode u ovoj ustanovi Zoran Božić.

- Istaknuo bih da će se na ovogodišnjem seminaru čuvara prirode prvi put, ne samo otići na lokacije zaštićenih područja, već će se u realnom prostoru i vremenu izvesti prikaz načina postupanja čuvara prirode u slučaju prekršaja koji su se zaista događali na tim područjima, te će biti prezentiran način na koji su prekršitelji sankcionirani, kazao je glavni čuvar prirode u NATURI-JADERI Zoran Božić pod čijim vodstvom će se i provesti ova terenska edukacija.

Stručna izlaganja o aktualnim temama zaštićenih područja

Među temama o kojima će biti riječi prvog dana seminara, a koji će se održati u Domu kulture Općine Povljana, bit će postupci izdavanja dopuštenja za zahvate u zaštićenom području o čemu će govoriti Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kampiranje u nacionalnom parku o čemu će izlagati Stjepan Špehar i Miroslav Turkalj, čuvari prirode u javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera, dok će Andrea Deklić, glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Natura Histrica govoriti o prvoj presudi izrečenoj za onečišćenje speleološkog objekta.

O radu Zavoda za zaštitu okoliša govorit će Karla Fabrio Čubrić, voditeljica Službe za razvoj mreže zaštićenih područja u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, dok će analizu stanja i izazova s kojima se suočava čuvarska služba u Hrvatskoj dati Ante Vranjeka, čuvar prirode u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka. Čuvarski aktualac zajedno s Josipom Hrenom vodit će Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

O korištenju društvenih mreža u sprječavanju širenja invazivnih stranih vrsta izlaganje će održati Karlo Fičko, čuvar prirode u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a o urbanoj prirodi Vladimir Strasser i Nikša Ravlić, čuvari prirode u Javnoj ustanovi Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba. "Šape proć‘ od šapike" naziv je predavanja Antonija Krušelja, čuvara prirode Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Katica Bezuh predstavit će NIRAM PROJEKT odnosno govoriti o primjeni kriterija na području ekološke mreže RH5000031 Delta Neretve. Predavanje na temu "Morske solane – parkovi prirode?" održat će Josip Ćapin, direktor Solane Pag.

16.04.2024., 12:09h
29. travanj 2024 23:09