Odavanje počasti pripadnicima HRM-a na CrnopljuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
U RATU I MIRU

Ne blijede sjećanja na ratni pakao Novigrada i Paljuva

Naša obveza je da žrtvu hrvatskih branitelja cijenimo i poštujemo i da ne dopustimo da njihov san, a našu današnju stvarnost, nikad nitko više ne ugrozi, poručio je Joso Klapan

Na impresivnim, dostojanstvenim komemorativnim skupovima u povodu 31. obljetnice VRO Maslenica, visokim vojnim, crkvenim i civilnim počastima u Novigradu i Paljuvu odana je počast poginulim hrvatskim herojima Domovinskog rata, pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM), 2. gardijske brigade Gromovi i 145. brigade HR Dubrava – Zagreb te poginulim Paljušanima.

- Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, kazao je Joso klapan, načelnik Općine Novigrad.

image

Počast poginulim Paljuvšanima

VELIMIR BRKIĆ

Neprijatelj zaustavljen na “cesti smrti”

U veljači 1993. u namjeri neprijateljskih snaga za ponovnim prekidom komunikacije između sjevera i juga Hrvatske u području Novskog ždrila na cesti Novigrad - Paljuv, nazvanoj “cesta smrti”, hrabri i odvažni pripadnici hrvatskih braniteljskih postrojbi uspjeli su spriječiti neprijateljske napade. Tijekom tih ratnih aktivnosti poginulo je devet pripadnika HRM-a te pet pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi.

- Naša obveza je da žrtvu hrvatskih branitelja cijenimo i poštujemo i da ne dopustimo da njihov san, a našu današnju stvarnost, nikad nitko više ne ugrozi, poručio je Klapan.

Tijekom obrane Novigrada i zadarskog zaobalja žestoke borbe za očuvanje dostignute crte trajale su više od mjesec dana. U toj bitki, istinskom ratnom paklu, izmjenjivale su se postrojbe gardijskih brigada, 4. GBR Pauci, 3. GBR Kune, 2. GBR Gromovi, pričuvne postrojbe 7. Domobranske pukovnije Zadar, 112. brigade HR Zadar, specijalne postrojbe “Zrinski” i “Frankopan”, postrojbe mornaričkog pješaštva “Vange” iz Pule i MOMP Dugi otok-Ugljan, 145. brigade HR i druge podstožerne postrojbe ZP Split.

Neka živi vječna Hrvatska

Sve je započelo komemorativnim skupom kod spomen obilježja u Paljuvu, nasuprot crkve Marije pomoćnice kršćana, gdje odana je počast poginulim Paljušanima. Kod spomen obilježja HRM-a na Crnoplju, 2. gardijske brigade Gromovi na ulazu u Novigrad i spomen ploče 145. brigade kod novskih Skalina obilježena je pogibija devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice i pet pripadnika 2. GBR – Gromova.

- Bila su to vremena kad je hrvatski narod bio na jednom, zajedničkom projektu, projektu obrane. Sačuvajmo spomen na one koji su ugradili živote u domovinu, da to ne prepustimo zaboravu. Neka živi vječna Hrvatska. Domovini vjerni!, istaknuo je brigadir Marko Franjić, pripadnik Gromova.

Neprijatelj je u želji da povrati izgubljeni teritorij u borbu uvukao svoje najbolje postrojbe vođene najboljim operativcima.

image

Paljušanke i Paljušani, volonteri

VELIMIR BRKIĆ

Vojnički ručak u Paljuvu

- U 2. GRB Gromovi poginulo je 208 hrvatskih branitelja, preko tisuću je ranjeno. Od toga je iz 1. pješačke bojne, legendarnih “Crnih Mambi” pogulo 72 hrvatskih vitezova, petorica na ovom području, kazao je Stjepan Domjanić, rizničar udruge 2. GBR Gromovi.

Molitve odrješenja kod spomen obilježjima predvodio je novski župnik, pater Josip Galić, dok su u nazočnosti školske ravnateljice Branke Maroja recitirali učenici Niko Buterin i Matej Buterin.

U organizaciji Općine Novigrad u šatorima u centru Paljuva na vojničkom ručku za kolače su bile zadužene vrijedne Paljuške, a za 500 porcija fažola, 250 porcija divljači i 10 pečenih odojaka Ive Baždarić, Ivica Buterin Pujo, Davor Buterin i drugi Paljušani.

Mnogobrojna izaslanstva

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva: Vlade RH (ministar Šime Erlić), H+Ministarsva hrvatskih branitelja (Marko Ratković i Ivica Ušljebrka), HRM-a (brigadir Dragiša Konsa i časnički namjesnik Matko Šušić), Hrvatskog (zastupnica Grozdana Perić), Zadarske županije (župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković), Grada Zadra (Ante Babić), PU Zadarske (Sandra Uskok), Općine Novigrad (Joso Klapan), Primorsko-senjske županije te mnogobrojih udruga proistekle iz Domovinskog rata kao rodbina poginulih branitelja.

16.02.2024., 15:20h
VELIMIR BRKIĆ
02. svibanj 2024 12:50