Izaslanstvo Općine Novigrad
StoryEditor
26. OBLJETNICA POGIBELJI

“Obadva, oba su pala”, simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu

Prije 33 godine, tijekom bitke za Šibenik, na HTV-u se prolomio povik “Obadva, obadva su pala”. U zemlji je zavladala euforija, a Filip Gačina ušao u legendu

U pridraškom zaseoku Narančići, na lokaciji Telica, na dirljiv i dostojanstven način obilježena je 26. obljetnica pogibije hrvatskog bojovnika, rodoljuba i junaka Domovinskog rata Filipa Gaćine Bilina iz Primoštena Burnog Bilini, poznatog po legendarnom uzviku “Obadva - obadva, oba su pala...!”

- Kad su u rujnu 1991. godine, u obrani Šibenika, hrvatski branitelji srušili dva aviona JNA, na HTV-u se prolomio povik “Obadva, obadva su pala”. U zemlji je zavladala euforija. Filipov euforični glas postao je otpor srpsko-četničkoj agresiji, simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu. Filip Gaćina je tako ušao u legendu, postao je ikonom Domovinskog rata, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, istaknuvši kako Filipa svi u općini osjećaju kao svog sumještanina.

Filip Gaćina Bilin bio je mali čovjek koji je. zajedno s tisućama ostalih, krenuo braniti svoju domovinu. Međutim, nakon Domovinskog rata odlazi u polja smrti, gdje je branio i obranio Hrvatsku, te mu je kao 30-godišnjem pirotehničaru Mungosa, od protupješačke mine PROM-2, prestalo kucati veliko srce.

- Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljuba, koji je bio spreman dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku, istaknula je Nevenka Marinović, bivša saborska zastupnica koja je već 25. godinu za redom neizostavna na obilježavanju Filipove pogibelji.

- “Obadva, obadva su pala”, utkana su zlatnim slovima u hrvatsku vječnost, rekao je Josip Joško Gracin, predsjednik primoštenskog UHDVDR-a i zahvalio Općini Novigrad i žiteljima Pridrage koji skrbe o spomen-obilježju na Telici.

Program je vodio Branko Kokić - Suve, predsjednik UDBDR Pridraga, dok je obred blagoslova u zajedništvu s don Juricom Petkovićem, župnikom Primoštena, predvodio don Tomislav Baričević, župnik Pridrage.

- Jako sam ponosna na svog sina, kazala je Luca, majka hrabrost, koja je rodila šestero djece, od kojih je dvoje tragično preminulo.

Komemoraciji za hrvatskog viteza nazočilo je oko 150 osoba. Među njima Filipova majka Luce, brat Jure, sestra Marica, nećak Mate. A osim Filipove obitelji vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Općine Novigrad, Općine Primošten, UDBDR Pridraga, UHDVDR Primošten, Mungosi, primoštenski vatrogasci, mještani i prijatelji.

image

Filipova obitelj

image

Molitva za legendu Filipa Gačinu

image

Spomen obilježje

28.09.2024., 11:03h
28. rujan 2024 16:19