Općinski laureati s općinskim vodstvomVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
DAN OPĆINE PRIVLAKA

Od važnih komunalnih projekata do demografske obnove

Pred općinskim timom je nastavak izrade projektne dokumentacije za uređenje lučice Loznica i uvale Batalaža, dogradnja dječjeg vrtića za još dvije skupine djece, izgradnja novih svlačionica, šetnice od Gržanove punte do mula Mlaka i do Virskog mosta, izgradnja trga, tržnice i mula na Sabunikama

Prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju, svetom misom u crkvici sv. Vida u Gaju, koju je predvodio župnik don Žarko Relota i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u novoj zgradi Općinskog komunalnog podzeća koja je svečano otvorena pred sjednicu, proslavljen je Dan općine Privlaka i blagdan svetog Vida, jednog od privlačkih nebeskih zaštitnika.

Dan općine se, promjenom Statuta od 2018. godine, proslavlja za svetkovinu sv. Vida, mučenika. Od odvajanja iz Nina i osnivanja Općine Privlaka 1997., Dan općine se punih 20 godina proslavljao 10. travnja, kao podsjetnik na prvi pisani spomen mjesta na taj dan.

Artić, Aglomeracija, Sabunjar, Privlački gaz, vrtić

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeć Nikica Begonja. Zatim je načelnik Gašpar Begonja - Gajo govorio o dostignućima koje je općina postigla u proteklih godinu dana.

- Komunalno poduzeće Artić postoji 20 godina, a do otvaranja nove zgrade bilo je podstanar. Zahvaljujem direktoru Marjanu Begonji i njegovim djelatnicima koji su bili cijelo vrijeme nazočni tijekom izgradnje velebnog objekta, kazao je privlački načelnik.

Drugi značajan projekt je, kaže on, projekt stoljeća – Aglomeracija, koji je trenutno u završnoj fazi.

- Svi smo proživjeli teško razdoblje kad je cijelo mjesto bilo raskopano, a sad se čeka samo uređenje mjesta i početkom rujna puštanje u probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u jednom će dahu Begonja, koji je pritom nabrojao još niz projekata poput izgradnje dječjeg vrtića, Privlačkog gaza, pomoćnog nogometnog igrališta, potkosa na Sabunikama, mula u selu sa spomenikom Sabunjar, uređenje dijela parka šumice Sabunike, modernizaciju nerazvrstanih cesta.

Osim financiranja javnih potreba u sportu, kulturu, dječjeg vrtića, mladih, vatrogasaca, župnog ureda, osigurali su i novčanu pomoć za liječenje više od 40 teško bolesnih mještana u iznosu od 40.000 eura.

image

Presijecanje vrpce za otvaranje velebne zgrade

VELIMIR BRKIĆ

Kontinuitet vlasti i dinamičnost Općine

- U jednom od ciljeva demografske obnove osigurali smo novčane 5 naknada u iznosu od 663 eura za prvo rođene dijete, 10 naknada od 1 327 eura za drugo rođeno dijete i 15 naknada od 1 990 eura za svako slijedeće dijete. Dodijeljeno je i 17 studentskih stipendija, dok smo za srednjoškolce nabavili školske udžbenike u iznosu od 100 eura, a sufinanciramo prijevoz i radni materijal. Također smo dodijelili 45 socijalnih božićnica u iznosu od 130 eura, pohvalio se Begonja.

Pred općinskim timom je, kaže on, nastavak izrade projektne dokumentacije za uređenje lučice Loznica i uvale Batalaža, dogradnja dječjeg vrtića za još dvije skupine djece, izgradnja novih svlačionica, šetnice od Gržanove punte do mula Mlaka i do Virskog mosta, izgradnja trga, tržnice i mula na Sabunikama.

Zadarski župan Božidar Longin u svom je govoru posebno istaknuo važnost kontinuiteta vlasti, naglasivši pritom kako mu je uvijek drago doći u ovu vrlo dinamičnu općinu. Uz saborsku zastupnicu Nikolinu Baradić svečanosti je nazočio i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Općinski laureati

- Da nema općina ne bi bilo ni ujednačenog razvoja. Važno je da općine rade, da funkcioniraju, da se vidi da su snažne, bitne i važne kako bi se razvijali svi krajevi Hrvatske, što je u konačnici i politika naše Vlade, kako bi se svima pružila razvojna prilika, da se nikoga ne ostavi po strani i za to se koriste europska sredstva i proračuni, poručio je Erlić.

Općinska godišnja priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama

Branko Mustać nagrađen je za nesebičan rad u očuvanju okoliša općine Privlaka, udruga Šijavoga za promicanje tradicijskih vrijednosti i običaja Privlake, DDK Privlaka za humanitaran rad i promicanje darivanja krvi u općini i Društvo športske rekreacije Tintilinić za doprinos u sportskom odgoju djece u Privlaci.

20.06.2024., 14:52h
VELIMIR BRKIĆ
06. listopad 2024 15:47