Tzg Nin
StoryEditor
Povodom Svjetskog dana voda

Odrađena Akcija čišćenja ninskog primorja i priobalja

Povodom svjetskog dana voda u subotu, 23. ožujka 2024. organizirana je eko akcija čišćenja podmorja i priobalja od strane Turističke zajednice grada Nina, a u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja, Ekološkom udrugom Nin Eden i poduzećem Komunalac Nin

Ronioci su iz mora izvadili sve ono čemu nije mjesto u toj vrsti vode koju treba redovito čistiti jer se u njemu nalaze ribe, a koje se koriste kao ljudska hranu. Iz ninskog mora u Portu (luci) nije izvađena velika količina smeća što je dobro bio je komentar ronioca koji su izvadili sve ono čemu nije mjesto u moru poput veće količine guma postavljenih u more prije uređenja priveza za brodice.

Čistoća podmorja je u Ninu iako je ovo muljevito područje na zavidnoj razini, a što se rijetko susreće zbog još uvijek prisutne niske razine svijesti kod pojedinaca, a to ukazuje na činjenicu da ribari Nina brinu o svome moru.

image
Tzg Nin
image
Tzg Nin

"Živim uz samu obalu na ninskim otoku. Svakog dana idem na more sa svojom drvenom plazuljom. Redovito ako vidim smeće kojemu nije mjesto u moru izvadim ga, a to rade svi ninski ribari. Zna se naći smeća kojeg nanesenu morske struje i poslije poplave Jaruge kao što je bila nedugo, a korist od ove akcije je bila što su se izvadile gume od kamiona i traktora kojima nije mjesto u moru." rekao je Jakov Šalov Braco dopredsjednik novoosnovane ekološke udruge NIN EDEN koji je svojim čamcem aktivno sudjelovao u čišćenju sa ostalim volonterima.

Ekološka akcija čišćenja ninskog podmorja i priobalja za cilj je imala doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ciljanih staništa i vrsta, s naglaskom na zaštićene vrste, kako bi se za buduće generacije očuvao ekosustav i zaštićena područja ekološke mreže Ninskog zaljeva. (Marija Dejanović)

image
Tzg Nin
image
Tzg Nin
image
Tzg Nin
image
Tzg Nin
25.03.2024., 12:52h
29. travanj 2024 05:22