Mladi sudjelovali u eko akcijiOpćina Novigrad
StoryEditor
ZAVRŠEN Projekt ‘Mladi moru‘

Općina Novigrad i Udruga Frkadela ujedinjeni u borbi protiv plastičnog zagađenja

Proveli su niz različitih aktivnosti, čišćenje plaže, predavanje, snimljen je DVD, izrađeni edukativni posteri...

Ovaj projekt imao je za cilj utjecati na svijest stanovnika LAGUR-a o opasnostima zagađenja mora plastikom i mikro plastikom, provedbom niza različitih aktivnosti, usmjerenih na različite dobne skupine. Čišćenje plaža se provelo se uz sudjelovanje djece školskog uzrasta, a nositelj aktivnosti bila je Novigradska udruga Frkadela.

Predavanje s temom očuvanja mora od plastičnog otpada sa posebnim osvrtom na mikro plastiku i njenu ulogu u hranidbenom lancu snimljen je na DVD, koji se distribuirao u osnovne škole i srednje škole na području LAGUR-a te se koristi kao radni materijal za izvođenje među predmetnog kurikuluma Održivi razvoj Na ovaj način će generacije djece školskog uzrasta steći znanje o opasnostima od zagađenja mora plastikom i mikro plastikom, kroz redovnu nastavu, odnosno kroz formalno obrazovanja učenika osnovnih i srednje škole na području LAGUR-a.

image

Proveden niz aktivnosti

Općina Novigrad

Edukativni posteri, koji su napravljeni također, koriste se kao nastavni materijal za među predmetni kurikulum Održivi razvoj za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Plakati su postavljeni u školama na području LAGUR-a. Tekst i grafik u trajnom je vlasništvu Općine Novigrad i dostupni su za slobodno preuzimanje na web stranici projekta Općine te se na taj način novoproizvedeni inovativni nastavni materijali može koristiti u nastavne svrhe na cijelom području Republike Hrvatske

Izvađeno sidro prestalo je biti uzrok gubljenja ribolovnih alata koji su jedan od izvora zagađenja mora plastikom i mikro plastikom, te se i na taj način doprinijelo smanjenju zagađenja Novigradskog i Karinskog mora te Velebitskog kanala plastikom i mikro plastikom. Izvađeno sidro, zaostalo nakon Domovinskog rata, postavljeno je ispred crkve sv. Nikole u Novigradu, kao trajni spomen na Domovinski rat i pontonski most koji je spajao jug i sjever Hrvatske od 16. kolovoza 1993. godine do 17. lipnja 2005. godine. Također, budući da se radi o oporabi otpada izvađenog iz mora, dobar je i trajan primjer mogućnosti oporabe otpada u korisne svrhe.

15.01.2024., 09:11h
19. rujan 2024 03:22