Načelnik Čavić o svom dosadašnjem mandatuOsobni Album/općina Starigrad/zt
StoryEditor
OPĆINA STARIGRAD

Marin Čavić: Moja vrata građanima su uvijek otvorena!

Teško je u kratkom razdoblju obećati, a time i realizirati neke projekte koji zahtijevaju dužu i zahtjevniju pripremu. Svakako ću pokušati održati stabilnost u funkcioniranju Općine, kao i povećati učinkovitost uprave, prvenstveno u korištenju europskih i nacionalnih sredstava...

Bliži se točno godinu dana kako Marin Čavić (HDZ) uvjerljivom pobjedom već u prvom krugu prijevremenih izvanrednih lokalnih izbora za općinskog načelnika 12. veljače 2023. preuzeo dužnost novog čelnog čovjeka u Općini Starigrad (Starigrad Paklenica, Seline, Tribanj). Za 43-godišnjeg diplomiranog ekonomista u toj podvelebitskoj općini s 1.882 žitelja s pravom biračkog glasa glasovalo je tom prilikom preko 60 posto izašlih glasača...

Dosta izazova

Povod je to da u razgovoru s novim načelnikom saznamo u kojoj mjeri su se ostvarili zadani, zacrtani i predočeni predizborni ciljevi pri preuzimanju odgovorne dužnosti, je li – i koliko je zadovoljan ostvarenim, koji su mu u cijelom tom - istina kratkom- razdoblju bili najveći izazovi i što bi izdvojio kao najvažnije na što može najviše biti ponosan, o razvoju Općine i trenutačnim prioritetima...

Na tom tragu, što biste možda istaknuli kao najveće uspjehe kroz protekla gotovo 52 tjedna?

- Osobno, nisam do kraja zadovoljan realizacijom ciljeva koje sam pred sebe postavio. Bilo je tu dosta izazova, što kadrovske prirode, što nekih drugih objektivnih okolnosti koje su se događale u ovom, kako ste sami rekli kratkom razdoblju- kazuje nam Čavić koji je uz ostalo u svom predizbornom programu najavio daljnji kvalitetan iskorak, nastavak razvoja područja od Sv.Marije Magdalene do Modriča i kako je istaknuo, provođenja ranije kreiranih zamisli i vizija.

Lani, za predizborne kampanje, najavili ste nastavak realizacije velikih i složenih građevinskih projekata, napose kao prioritete ste na startu mandata postavili završetak projekta poboljšanja sustava odvodnje i vodovoda, ali i istaknuli važnost razvoja infrastrukture društvene i sportske namjene (uređenja dječjih i sportskih igrališta, vrtića, škola...). Što se konkretno čini na tom planu, ili se već postiglo u prošlih 365 dana?

- Puno je potreba i zahtjeva, i naravno da neke od projekata ne možemo sami realizirati. Prvenstveno se to odnosi na sustav odvodnje, što je, rekao bih, ipak projekt nacionalne važnosti. Također, zapadni dio općine nema vodovodnu mrežu, tako da su prije nekoliko godina započele aktivnosti oko realizacije ovog za nas ključnog projekta. Naravno, bez sudjelovanja nadležnog ministarstva i Hrvatskih voda, dakako i Vodovoda Zadar, kao investitora, projekt se ne može ostvariti. Nadam se da će se u naredno vrijeme ubrzati aktivnosti oko ovih projekata. U proteklom razdoblju smo nastavili s radovima na uređenju središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica, kojim će se promijeniti vizura samog mjesta. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Također, nastavljen je projekt sanacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Započela je i 2. faza proširenja groblja koja uključuje izgradnju mrtvačnice sa dvoranom za ispraćaje u Selinama.

Djeca i mladi su budućnost Starigrada. Kojim demografskim i drugim mjerama, programima, projektima, i kojim izdvajanjima, Općina pomaže ili namjerava pomoći djeci, roditeljima i mladima? Posvećuje li se u tom smislu, i koliko, naročita pažnja usmjerena na jačanje pronatalitetne politike Starigrada i posebnim mjerama kojima potičete porast nataliteta…

- Kao i većina drugih općina i gradova isplaćujemo novčane potpore za novorođenu djecu. Početkom godine, započela je s radom jaslička skupina u našem dječjem vrtiću ‘Osmijeh‘, čime konačno možemo zadovoljiti potrebe i roditelja najmlađih mališana. Isto tako, završetkom uređenja Društvenog doma, dobili smo prostor koji za razne svrhe mogu koristiti djeca i mladi, pa se tako u blagdansko vrijeme održalo nekoliko aktivnosti poput lutkarskih predstava, ali i Večeri dječjeg stvaralaštva. U narednom razdoblju planiramo realizirati nekoliko projekata upravo namijenjenih djeci i mladima, poput uređenja dječjeg igrališta u centru Starigrada, gdje je upravo u tijeku javna nabava. Svakako, najvažniji projekt, za koji se nadamo da će uskoro krenuti, izgradnja je nove zgrade osnovne škole Starigrad, za koju je izrađena dokumentacija i ishođena građevinska dozvola. Premda je nositelj projekta Osnovna škola, odnosno Zadarska županija kao osnivač, Općina Starigrad je bila potpora u tijeku izrade dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih pitanja te će i dalje sudjelovati u okviru svojih ovlasti i mogućnosti. Spomenut ću još i to da isplaćujemo stipendije našim studenticama i studentima, koja ove godine mjesečno iznosi po 130 eura.

Kakvi su Vaši kontakti, Općine i kao općinskog načelnika s građanima, obraćaju li Vam se izravno s problemima i upitima kada se radi o onima iz nadležnosti Općine Starigrad?

- Svakodnevno sam u kontaktu s građanima, i moja su im vrata uvijek otvorena. Normalno, obraćaju nam se sa svojim problemima, upitima i prijedlozima, a ja kao i moje kolege nastojimo im pomoći koliko možemo ili barem uputiti na pravu adresu na kojoj mogu dobiti konkretnije odgovore i rješenja...

No, znamo to, počesto i nažalost, nadležnost lokalnih samouprava nije velika, a javnost uglavnom u našim općinama proziva - načelnika. Koji su lokalni problemi na koje ne može direktno utjecati lokalna vlast?

- Naravno, tu smo prva adresa na koju se ljudi obraćaju, često i ne znajući što je čija nadležnost, što uostalom i ne trebaju znati ukoliko imaju nekakvih problema. Primjerice, Općina nije direktno nadležna za zdravstvo, osnovno obrazovanje, promet i sl. Međutim, koristimo one mehanizme koje možemo, pa na primjer uredimo prostor za ispostavu hitne medicine ili svake godine osiguramo u proračunu sredstva za aktivnosti i projekte osnovne škole, poput ranog učenja njemačkog jezika.

image

Područje Općine Starigrad u cijelosti je u granicama Parka prirode Velebit, kao i Nacionalnog parka Paklenica

Ivan Stulić

Razvoj turizma

Iza Starigrada je još jedna uspješna turistička sezona. Kakvi su konkretni rezultati? Što se na tom pitanju, razvoja turizma, poduzelo, poduzima i planira na području Općine Starigrad?

- Turistička sezona je bila dobra. U 2023. godini je ostvareno 551.820 noćenja, odnosno 96 posto u odnosu na 2022. Razvoj turizma, odnosno posljedično povećavanje turističkih brojki, zahtjeva razvoj kompletne infrastrukture, što nažalost nije uvijek takav slučaj. Upravo je tu nužna pomoć države i županije za realizaciju ključnih projekata, poput izgradnje vodovoda i sustava odvodnje što je zapravo preduvjet za daljnji turistički i naš ukupni razvitak. Svakako, trudimo se realizirati druge manje zahtjevne projekte koji će zajedno s angažmanom svih turističkih dionika rezultirati kvalitetnijom turističkom uslugom Starigrada. Prije određenog vremena, pokrenuli smo aktivnosti vezane uz aktivaciju ugostiteljsko-turističke zone Pod Bucića podi, izradom urbanističkog plana za dio zone, i time smo, nadam se, dakako, potaknuli interes da se ta turistička zona aktivira, odnosno zaživi čime bismo dodatno upotpunili turističku ponudu kraja. Ovdje ću spomenuti i projekt uređenja Interpretacijskog centra mora kojeg smo provodili zajedno s Turističkom zajednicom, a sufinanciran je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, EU sredstvima.

U Starigradu konstantno pratite i trendove koji vode ka vodećim pametnim i eko lokalnim jedinicama. Brinete li kontinuirano o očuvanju i zaštiti okoliša, u onom obujmu koji bi trebao zadovoljiti potrebe njegovih stanovnika?

- Područje Općine Starigrad je u cijelosti u granicama Parka prirode Velebit, kao i Nacionalnog parka Paklenica. Istodobno je i područje ekološke mreže Natura 2000. Iako ponekad zbog navedenih okolnosti nailazimo na prepreke i ograničenja, smatram da to moramo iskoristiti kao prednost, a ne kao nedostatak. U tom smislu, naša zadaća je brinuti se o očuvanju prirodnih vrijednosti ovog kraja.

Podršku očekuju i sport, sportaši i rekreativci, sportska i rekreativna događanja. Pomaže li im tu, kako i koliko, Općina?

- Financiramo rad sportskih udruga od interesa za Općinu Starigrad, poput Malonogometnog kupa Paklenica i Karate kluba Velebit u kojem treniraju naša djeca. Naravno, potrebno je osigurati bolje uvjete za bavljenje sportom, pa bi ubrzo trebao izaći i natječaj za uređenje sportskog igrališta u Selinama, a također u proračunu su predviđena sredstva i za uređenje igrališta u Tribnju. Općina Starigrad je destinacija za brojne rekreativce, planinare, penjače, bicikliste, kao i za nekoliko pustolovnih utrka kao što su Velebit trail, Highlander Velebit, upravo zbog svog položaja odnosno Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Apsolutno, dodatni iskorak bi bio razvoj sportske infrastrukture, a pritom prvenstveno mislim na sportsku dvoranu, koja nam je prijeko potrebna iz više razloga.

Kakva je situacija kada je u pitanju kultura?

- Već sam spomenuo uređenje Društvenog doma, čime smo dobili prostor za održavanje raznih aktivnosti i događanja, a time i kulturnih. Financiramo i podržavamo rad našeg KUD-a Podgorac, koji brine o očuvanju baštine našeg Podvelebitskog područja. Također, u sklopu KUD-a djeluje i ženska klapa Arija.

A socijalna politika…

- Definitivno, osim djece i mladih, potrebno je brinuti i za naše socijalno ugrožene i starije sumještane, u okviru svojih mogućnosti, nastojimo pomoći bilo jednokratnim novčanim uplatama ili podjelom paketa pomoći u vrijeme blagdana. Također, po prvi put isplatili smo i božićnice umirovljenicima s mirovinama nižima od 500 eura u iznosu od 50 eura.

Stabilnost i infrastruktura

I na kraju, kakvi su planovi za narednih 20-ak mjeseci, koji su Vam najvažniji projekti koje planirate i što u Starigradu mogu očekivati? Što su Vaši prioriteti do konca mandata?

- Kako sam stupio na dužnost na pola mandata, teško je u ovom kratkom razdoblju obećati, a time i realizirati neke projekte koji zahtijevaju dužu i zahtjevniju pripremu. Svakako ću pokušati održati stabilnost u funkcioniranju Općine, kao i povećati učinkovitost uprave, prvenstveno u korištenju europskih i nacionalnih sredstava. Prioritet će mi biti nastavak i završetak započetih projekata, poput uređenja središnjeg obalnog pojasa u Starigradu. Također, posvetiti ću se aktivnostima za realizaciju bitnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje vodovoda...

U obitelji se regeneriram...

Kako izgleda Vaš prosječni radni dan, kao načelnika?

- Ujutro dolazim na posao oko 7:00 sati, održim kratki sastanak s kolegama, a potom rješavam tekuće poslove, najčešće su to razgovori sa sumještanima ili drugim strankama. Vrlo često se održavaju koordinacije s izvođačima radova i obilazak terena. Naravno, dosta vremena se provede i na mobitelu, kao i na sastancima bilo u Zadru ili na drugim mjestima. Slobodno vrijeme koristim za obitelj, sa svojim najbližima, te se time regeneriram za daljnje izazove koji su preda mnom kroz radni dan, tjedan...

26.01.2024., 09:14h
PERO LIVAJIĆ
02. svibanj 2024 21:06