Otok PašmanTZO Pašman
StoryEditor
BOGAT LJETNI PROGRAM

Ne propustite ljeto punog okusa na Fish, food & more festivalu na otoku Pašmanu

U novoj promotivnoj brošuri naglasak je na očuvanju običaja koji su dio kulturne baštine, očuvanju sakralnih objekata, očuvanju mora i zaštićenih vrsta koje su na ovom području mnogobrojne

Otok Pašman, smješten u srcu Jadranskog mora, pravi je dragulj prirodnih ljepota, bogatog kulturnog nasljeđa i vrhunske gastronomije. Svake godine privlači sve veći broj turista željnih autentičnog mediteranskog iskustva.

Kako bi saznali više o tome što Pašman čini tako posebnim i privlačnim, razgovarali smo s Petrom Perinović, direktoricom Turističke zajednice Općine Pašman. Otkrila nam je detalje o raznim događajima koji se organiziraju tijekom sezone te nam predstavila projekcije i planove za nadolazeću turističku sezonu, koja obećava biti još uspješnija i bogatija sadržajima.

image

Petra Perinović, direktorica TZO Pašman

Andrina Luić/Otok Pašman

Porast dolazaka i noćenja

Kako ocjenjujete ovogodišnju predsezonu na Pašmanu u usporedbi s prethodnim godinama? Je li zasad ispunila očekivanja?

- Zadovoljni smo rezultatima u predsezoni, dosad smo tijekom travnja i svibnja ostvarili porast dolazaka i noćenja u odnosu na 2023. godinu te vjerujemo, prema sadašnjim pokazateljima, kako će se taj trend nastaviti i tijekom lipnja.

Kakve su projekcije za ovogodišnju turističku sezonu?

- Prema povratnim informacijama iznajmljivača očekujemo jako dobru turističku sezonu, a svakako će tome doprinijeti i bogat kalendar događanja koji smo pripremili. Gotovo svaki dan posjetitelji će moći uživati u raznim kulturnim, zabavnim, gastro i ostalim događanjima. Fish, food & more festival, koji se održava potkraj srpnja, traje punih osam dana. Posvećen je ribi, ribarstvu i svemu onome što je sa ribom i morem usko povezano. Na festivalu će se pripremati različita jela od ribe, sve će to pratitio koncerti i nastupi klapa te drugi popratni programi kao što su edukativne i kreativne radionice za djecu i odrasle na različitim lokacijama, odnosno u svakom će naselju biti organizirani događaj.

image

Nova brošura

TZO Pašman

Nova promotivna brošura

Imate li u planu kakva događanja za posezonu?

- U listopadu nam je u planu Archipelago Trail Run, jedinstveno iskustvo trčanja, gdje trkaćim korakom možete istražiti zadarski arhipelag. Događaj se ne ističe samo atraktivnom destinacijom, već i jedinstvenim formatom, jer ćete moći birati između prve etape (subota ili nedjelja) ili druge etape (subota i nedjelja). Tako ćete u dva dana moći istražiti čak tri otoka, Ugljan, Pašman i Dugi otok. Čekaju vas udaljenosti od 10 do 80 km. Glavno događanje smješteno je u mjestu Preko na otoku Ugljanu, gdje ćemo osim trčanja pripremiti i bogat popratni program uz domaću hranu i dobru glazbu. U prosincu nas čeka manifestacija Čarobni otok - Advent na Pašmanu koji je prepun kulturnih i zabavnih događanja za djecu i odrasle.

Nedavno ste predstavili novu promotivnu brošuru u kojoj se ističu bogato kulturno nasljeđe i prirodne ljepote Pašmana. Možete li reći koja se inspiracija krije iza toga i na čemu je fokus?

- Nova brošura je podbrošura naše IMAGE brošure te je nastala kroz ideju da na jednom mjestu pokušamo sažeti sve kulturno bogatstvo, materijalno i nematerijalno naslijeđe. Naglasak je na očuvanju običaja koji su dio kulturne baštine, očuvanju sakralnih objekata, mora i zaštićenih vrsta koje su na ovom području mnogobrojne, razne morske vrste, ptice, kopnene životinje, ali i koralji, kako bismo kroz informativan sadržaj educirali posjetitelje.

Koje su glavne atrakcije i aktivnosti koje privlače turiste na Pašman?

- Glavni adut Pašmana njegove su prirodne ljepote s naglaskom na izuzetno čisto more, plaže od kojih je većina pješčanih, vidikovci, biciklističke i pješačke staze, šume, zabavni sadržaji. Vrlo je važno i kulturno nasljeđe kroz mnogobrojne sakralne objekte, ali i baštinu koja živi s KUD-ovima koji tu baštinu prenose, a ne smijemo zaboraviti ni bogatu gastro ponudu baziranu na ribljim specijalitetima.

image

KUD Bokolje

TZO Pašman

Sudjelovanje lokalnog stanovništva

Koje nove inicijative ili projekte planirate implementirati kako biste poboljšali turističku ponudu na otoku?

- Projektno surađujemo sa svim otocima Zadarskog arhipelaga na razvoju outdoora na našim otocima, pa su u sklopu tog projekta očišćene i mapirane staze, pješačke staze su obilježene, a u skoroj budućnosti očekuje nas obilježavanje biciklističkih staza na terenu. Svake godine ulažemo u nove projekte pa smo prije tri godine u predsezoni pokrenuli Điradu - utrku/šetnju, koja je ostavila jako dobar dojam na sve posjetitelje, a ove smo godine imali više od 500 sudionika.

Kako surađujete s lokalnim stanovništvom i poduzetnicima u promicanju turizma na Pašmanu?

- Lokalno stanovništvo je kroz brojne udruge, ali i kroz pojedince izuzetno važan faktor u kreiranju naše turističke ponude jer na taj način prenose one živuće vrijednosti otoka u turističku ponudu. Poduzetništvo s naglaskom na ugostiteljski sektor također je jako važan nositelj turističke ponude koji dopunjuje cjelokupni doživljaj posjetitelja u destinaciji. Smatramo kako imamo jako dobru suradnju.

Gastronomija je važan dio turističke ponude otoka Pašmana. Kako planirate dodatno razvijati gastro turizam?

- Gastronomija je zaista važan dio ponude, već sada imamo manifestacije koje promiču konzumaciju ribe i morskih plodova, planiramo kao nastavak ove naše priče razvijati zajedničku gastro priču na našim otocima jer smo doista povezani i naše priče su jako slične, a opet svaki od nas daje neki posebni pečat gastronomiji. Ove smo godine kreirali novu manifestaciju u kojoj ćemo prikazati tradicionalna jela od rajčice, kao i razne druge delicije koje se pripremaju od rajčice, koja je zaista kraljica povrća na Pašmanu i uz koju je Pašman gastronomski vezan.

Kalendar ljetnih događanja

22. lipanj - Pašman (4. plivački maraton Galešnjak - Pašman)

04. srpanj - Ždrelac (15. Ždreške lazi)

06. srpanj - Pašman (Noć boksa)

07. srpanj - Pašman (Note Dalmacije - klapsko pjevanje)

09. srpanj - Dječja predstava “Put oko svijeta”

11. srpanj - Neviđane (Magic rico show)

12. srpanj - Ždrelac (dječja radionica)

13. srpanj - Dobropoljana (21. međunarodna smotra folklora)

14. srpanj - Neviđane (susreti naroda na otoku Pašmanu)

16. srpanj 21:30 Pašman (Slovenska noć - koncert Luka Basi)

18. srpanj - Kraj (show za odrasle - svijet čarolije)

19. srpanj - Dobropoljana (Pomidorina - fešta od pomidora)

20. srpanj - 24. srpanj - Pašman (23. malonogometni turnir na male branke)

20. srpanj - Barotul (3. vaterpolo turnir “Pašmanski dupin 2024.”)

23. srpanj - 30.srpanj - Fish, food & more festival

23. srpanj - Neviđane (Koncert Tomislav Bralić i klapa Intrade)

24. srpanj - Banj (radionica istraživanja podmorja)

25. srpanj - Pašman (dječja radionica)

26. srpanj - Dobropoljana (dječja radionica)

28. srpanj - Kraj (predstava Roko i Cicibela)

29. srpanj - Mrljane (dječja predstava “Keko eko”)

30. srpanj - Ždrelac (koncert klape Cambi)

30. srpanj - 04. kolovoz - Banj (Baruha 2024. - boćarski turnir)

01. kolovoz - Pašman (smotra klapa)

02. kolovoz - Kraj (Krajska fešta – koncert Indira)

07. kolovoz - Pašman (Family show - svijet čarolije)

08. kolovoz - Kraj (Mišulića siđa – koncert Amigosi)

09. kolovoz - Dobropoljana (Dobropoljanski gušti – koncert Mladen Grdović)

13. kolovoz - Neviđane (čarobni animatori – dječja predstava)

14. kolovoz - 16. kolovoz - Neviđane (2. turnir u piciginu “Lokva” Neviđane)

16. kolovoz - Pašman (Pašmanska noć - koncert Petar Grašo)

21. kolovoz - Dobropoljana (Koncert Nera Gojanović i Gordana Pavić)

22. kolovoz - Neviđane (XI. otočko natjecanje u praćan – koncert Psihomodo pop)

24. kolovoz - Ždrelac (lignjolov kup “od Mišjaka do Žverine”)

25.06.2024., 11:51h
29. rujan 2024 00:52