5190
Općina Pašman
StoryEditor
ODRŽIVA RJEŠENJA

Općini Pašman odobreno 70.000 eura za digitalno praćenje prometa i kvalitete zraka

Cilj projekta je prikupljanje podataka u realnom vremenu korištenjem inovativnih i pametnih senzorskih uređaja te digitalizacijom javno dostupnih podataka

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je krajem prošle godine objavio javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u sklopu kojeg će se sufinancirati razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru na području prometnog sustava, digitalne javne uprave te klimatskih promjena i zelene tranzicije.

Prošli tjedan je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio odluku o odabiru prihvatljivih projektnih prijedloga, a jednim od odabranih projekata je i projekt Općine Pašman "Pametna i održiva rješenja Općine Pašman". Ukupan iznos vrijednosti projekta je 115.844,43 eura dok je iznos traženih sredstava sufinanciranja Fonda 60 % ukupne vrijednosti, odnosno 69.506,66 eura.

Javni uvid u praćenje prometa i kvalitete zraka

Ovim projektom će se implementirati pametna rješenja za brojanje i klasifikaciju prometa, praćenje kvalitete zraka te dijeljenje podataka u realnom vremenu digitalnim rješenjima prema građanima, posjetiteljima, gospodarskim subjektima i općenito zainteresiranoj javnosti.

Općina Pašman ima znatne oscilacije u prometnom opterećenju te tijekom ljetnih mjeseci postoji povećano prometno opterećenje. Cilj projekta je prikupljanje podataka u realnom vremenu korištenjem inovativnih i pametnih senzorskih uređaja (brojač prometa za brojanje i klasifikaciju prometa u četiri skupine, senzor kvalitete zraka i okolišnih uvjeta) te digitalizacijom javno dostupnih podataka.

Lokacije praćenja kod mosta i na ulazu u naselje Pašman

Ovim projektom bi se u prvoj fazi uvela usluga brojanja prometa (uz informaciju o strukturi prometa) na ulazu u naselje Pašman gdje je najveće prometno opterećenje i često u vršnim razdobljima dolazi do prometnih zagušenja. Druga planirana lokacija je na ulazu u naselje Ždrelac, kod mosta koji spaja dva otoka, s ciljem praćenja broja dolazaka turista.

Dobiveni podaci bi se zatim integrirali u digitalno rješenje za realno praćenje parametara u sklopu web stranica Općine te bi se na taj način omogućio javni uvid u podatke o brojanju prometa i kvalitete zraka.

Dodatno, ovim projektom želi se uspostaviti sustavno praćenje aktivnosti održavanja prometne infrastrukture te se u sklopu javno dostupnog webGIS sustava uvodi organizacijsko-programsko rješenje za sustavno digitalno vođenje aktivnosti upravljanja i održavanja prometnom infrastrukturom (evidencija radova na cestama, unaprjeđenja prometne signalizacije i opreme i dr.).

(OTOK PAŠMAN)

05.06.2024., 09:41h
08. rujan 2024 02:07