Marin Piletić, Zoran Pelicarić, Anja Šipraga, Anamarija Matešić, Andrej Plenković
StoryEditor
PROJEKT VLADE RH

Općini Sv. Filip i Jakov 960 tisuća eura za 20 radnika i skrb 120 najugroženijih

U sklopu projekta otvorit će 20 novih radnih mjesta, a zaposlenici će u razdoblju od 36 mjeseca pružati usluge podrške i potpore za 120 osoba starijih od 65 godina/osoba s invaliditetom

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar Marin Piletić filipjanskom načelniku Zoranu Pelicariću i vijećnici Anamariji Matešić uručili su ugovor u okviru četvrte faze projekta “Zaželi” u vrijednosti bespovratnih 960 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda.

- Uz partnera, Udruge za poticanje zapošljavanja “Centar za obuku Sv. Filip i Jakov”, četvrta faza omogućit zapošljavanje 20 žena/muškaraca, koji će na području Općine Sveti Filip i Jakov pružati usluge podrške i potpore za 120 osoba starijih od 65 godina/osoba s invaliditetom, kazao je Zoran Pelicarić – Peco.

Trajanje projekta je 36 mjeseci (3 godine), s tim da će se pripadnicima ciljne skupine pomoć pružati u trajanju od 32 mjeseca (2 godine i 8 mjeseci) u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština te tako pripadnicima ciljne skupine osigurati dugotrajniju skrb i pravo na život u zajednici.

Filipjanci u sve četiri faze projekta

- Projekt “Zaželi” je jedan od najboljih projekata Vlade, kad je riječ o socijalnoj politici, tvrdi Pelicarić.

Općina zajedno s partnerima - Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - uspješno je realizirala sve tri prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom.

image

Uzbuđenje zbog velikog uspjeha

- U sve tri prethodne faze projekta “Zaželi” dodijeljeno nam je bespovratnih sredstava u iznosu od 1.825.000,00 kuna ili 243 tisuće eura, kazala je Anamarija Matešić, koja zajedno s kolegicom vijećnicom Josipom Mrkić predvodi općinski tim za socijalnu skrb.

Veliki korak prema izgradnji inkluzivnog društva

U Zagrebu je prethodno održano svečano potpisivanje ugovora za Poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

- Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren, poručila je Matešić.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi - Prevencija institucionalizacije “ predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

image

Trenutci za općinske povijesne knjige

Izgradnja Doma “teškog” 8,1 milijun eura

- Kao odgovor na potrebe starijeg stanovništva pred nama je i izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe. Riječ je o 5.342.778,76 eura (40 milijuna kuna), bespovratnih sredstava koje smo kao jedini u Zadarskoj županiji dobili od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ponosno će Pelicarić.

Riječ je županijskom domu koji će se graditi iznad općinskog središta Sv. Filip i Jakov na lokaciji Rabatin u ukupnoj vrijednosti od čak 8.064.571,72 eura ili 61 milijun kuna.

- Planirana građevina na dva kata je predviđena za 98 korisnika koji će biti smješteni u ukupno 70 soba, te je uz to planirano i pružanje izvaninstitucijske stručne pomoći za 218 korisnika, zaključio je Zoran Pelicarić – Peco.

03.03.2024., 08:30h

VELIMIR BRKIĆ
24. svibanj 2024 03:00