Načelnik Gašpar Begonja o planovima i inicijativamaVelimir BrkiĆ
StoryEditor
Gašpar Begonja

Po prvi put u OŠ Privlaka osiguran produženi boravak za djecu

Za mlade obitelji s područja Općine Privlaka koje grade objekte isključivo za zadovoljavanje svojih potreba, uz ispunjenje propisanih uvjeta, propisano je jednokratno pravo na djelomično oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 50 %

Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka, ostvario je niz značajnih projekata i inicijativa za unapređenje svakodnevnog života stanovnika i stvaranje boljih uvjeta za razvoj općine. Jedan od najvažnijih projekata svakako je izgradnja novog dječjeg vrtića, koji je otvoren u siječnju ove godine. Osim toga, Općina i dalje ulaže u poboljšanje komunalne i prometne infrastrukture te u sustavno planiranje i razvoj Privlake s ciljem osiguranja održivosti i standarda svojih mještana.

Razgovarali smo s Begonjom o budućim planovima te inicijativama usmjerenima na poticanje demografskog rasta, obrazovanje te poduzetništvo.

Novi dječji vrtić i sanirano nogometno igralište

Što biste izdvojili kao trenutno najvažnije projekte i kako će njihova realizacija utjecati na svakodnevnicu žitelja?

- Kao najvažniji projekt realiziran u mandatu svakako ističem izgradnju novog dječjeg vrtića koji je otvoren u siječnju 2023. godine. Izgradnjom novog vrtića postignuta je njegova svrha - zaposleni roditelji zbrinuli su svoju djecu u jaslički i vrtićki program sa svakodnevnim kuhanim obrocima i kvalitetnom prehranom, a vrtić je radio i cijelo ljeto, što je do izgradnje novog vrtića predstavljalo jedan od problema jer prethodnih godina tijekom ljeta roditelji nisu bili u mogućnosti koristiti usluge vrtića.

Kako su djeca uvijek na prvom mjestu, a u Privlaci je velik broj djece koji pohađa Školu nogometa NK Sabunjar, odlučili smo sanirati pomoćno nogometno igralište umjetnom travom i stvoriti bolje uvjete za treniranje i bavljenje sportom. Taj projekt, dijelom sufinaniciran od Ministarstva turizma i sporta, uspješno je završen i ponosan sam zbog toga. Kada je riječ o drugim projektima koje imamo spremne ili koji su u izradi, zasad nismo u mogućnosti osigurati sredstva za njihovu realizaciju te pokušavamo naći način za financiranje.

image

Komunalna i prometna infrastruktura je zadovoljavajuća, ali zahtijeva još mnogo planiranja i ulaganja

Velimir Brkić

Povećani iznosi naknada za novorođenčad

Svakako je jedan od bitnijih projekt Luke Loznica kojim se projektiraju lučica i plaže i koji će omogućiti korištenje prostora kvalitetno i racionalno, na nivou višem od postojećeg stanja okolnog područja. S obzirom da se sredstva za provedbu projekta neće moći osigurati u proračunu Općine, po gotovom projektu, odnosno dozvolama morat ćemo naći model za financiranje.

Koje je još demografske mjere poduzela Općina kako bi zadržala i/ili privukla mlade obitelji?

- Povećani su iznosi jednokratnih novčanih naknada za novorođenu djecu. Kao i svake godine, sufinanciraju se i troškovi prijevoza za srednjolškolce i nabavka udžbenika. Financirale su se radne bilježnice i nastavni materijali za učenike osnovne škole s područja Općine Privlaka. Po prvi put u Osnovnoj školi Privlaka osiguran produženi boravak djece koji omogućuje učenicima boravak u školi prije i nakon redovne nastave, s organiziranom prehranom te nastavnim i izvannastavnim aktivnostima - Općina osigurava u proračunu sredstva za isplatu plaće i drugih materijalnih prava učiteljice razredne nastave u produženom boravku. Za mlade obitelji s područja Općine Privlaka koji grade objekte isključivo za zadovoljavanje svojih potreba, uz ispunjenje propisanih uvjeta, propisano je jednokratno pravo na djelomično oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 50 %.

Kako biste ocijenili komunalnu i prometnu infrastrukturu u Privlaci, čime ste zadovoljni, na čemu još valja poraditi?

- Komunalna i prometna infrastruktura je zadovoljavajuća, ali zahtijeva još mnogo planiranja i ulaganja. Kako se tijekom proteklih godina Privlaka uvelike izgradila, a i dalje na dnevnoj razini pristižu nove građevinske dozvole, mnogo je zahtjeva investitora koji traže prateću infrastrukturu, odnosno njezino poboljšanje. Konačan završetak radova na aglomeraciji predviđa se za lipanj 2024. godine te bi po okončanju istih i izgradnji pročišćivača trebalo krenuti s izgradnjom priključaka.

Privlački gaz plovan sljedeće turističke sezone

Kako napreduje produbljivanje Privlačkog gaza?

- Redovito se održavaju koordinacijski sastanci na gradilištu plovnog kanala Privlački gaz. Kvalitetan kameni materijal odvozi se na privremenu deponiju na prostoru Sabunika, dok bi se ovih dana trebalo krenuti s deponiranjem pijeska na plaže Grada Nina i Općine Privlaka. Zadovoljni smo načinom i dinamikom kojom napreduju radovi na projektu i očekuje se završetak radova u ugovorenom roku, odnosno u ožujku 2024. godine te uporabna dozvola, odnosno plovnost kanala za sljedeću turističku sezonu.

Kakvi su planovi za budućnost, koje ste projekte i aktivnosti zacrtali kako biste osigurali daljnji napredak Općine?

- Općina Privlaka je s Poduzetničkim centrom Aktiva d.o.o. za lokalni razvoj i poticanje poduzetništva ugovorila izradu akcijskog plana razvoja općine Privlaka i povezanih subjekata te se nadamo po kompletnoj analizi poslovanja, kapaciteta, vanjskog i unutarnjeg okruženja i konačnoj izradi plana, posebice realizaciji glede već izrađenih projekata, ali i onih čija je izrada u tijeku ili se njihova izrada planira.

16.10.2023., 11:12h
20. rujan 2024 04:58