Vidljiva pozitivna promjena u cjelokupnoj vizuri mjestaTZO Tkon
StoryEditor
Jelena ugrinić, direktorica TZO Tkon

Pogledajte bogat program Tkona tijekom turističke sezone

Posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja i biciklizma te otkriti gastronomske užitke koji odražavaju bogatstvo lokalne ribarske kuhinje

Tkon, slikovito otočno mjesto, smješteno na jugoistočnom dijelu otoka Pašmana, pruža raznoliku ponudu tijekom turističke sezone - od prekrasnih plaža i čistog mora do tradicijskih fešta i bogate kulturne baštine. Posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja i biciklizma te otkriti autentične gastronomske užitke koji odražavaju bogatstvo lokalne ribarske kuhinje.

U razgovoru s Jelenom Ugrinić, direktoricom Turističke zajednice Općine Tkon, otkrili smo kako Tkon uspijeva zadržati svoj šarm i autentičnost te postati sve privlačnija destinacija za turiste.

image

Nova brošura TZO Tkon

TZO Tkon

Upečatljiv outdoor turizam

Predsezona je u potpunosti nadmašila očekivanja. U razdoblju od 1. travnja do 5. lipnja zabilježeno je 815 dolazaka, što je porast od 4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- U zadnjih mjesec dana Tkon je zabilježio velik broj posjetitelja. U sklopu projekta Zadar ArchipelaGO, izradili smo biking i hiking karte, čime smo upotpunili ponudu za outdoor turizam i osigurali sve potrebno za aktivan odmor na otvorenom, kaže Ugrinić.

S novim pješačkim stazama i vidikovcima, posjetiteljima se nudi prilika da istraže slikovite kutke otoka i uživaju u zadivljujućim panoramama.

- Već gotovo dva mjeseca Tkon privlači mnoge bicikliste. Rute su zanimljive jer prolaze cijelim otokom, a pješačke staze povezuju vidikovce, Pustograd, Stražu, prolaze pokraj Ćokovca i prekrasnih plaža. Svaka staza nosi svoj naziv, a sve smo ih povezali u jednu vrlo zanimljivu turističku priču, objašnjava Ugrinić.

Uz osigurane financijske poticaje HTZ-a namjeravaju poboljšati biciklističku i pješačku infrastrukturu, uključujući izgradnju tri nove biciklističke postaje i opremanje staza sadržajima koji će dodatno unaprijediti outdoor turizam.

- Napravili smo tri postaje self servis bicikli te opremili vidikovce potrebnim odmorišnim klupama i info tablama. Postavili smo i novu smeđu signalizaciju u Općini Tkon koja će uvelike olakšati snalaženje svim posjetiteljima, kaže Ugrinić.

Akcija čišćenja podmorja Ugrinića i Tkona održana je 1. lipnja, sudjelovali su volonteri, ronilački klub “KPA Zadar”, te Udruga mladih Kunjska dica.

- Potkraj lipnja održat ćemo radionicu “Škatulica priča”, a, zajedno s Udrugom Teatar od Soli Tkon i Biograd, organiziramo mini fest u parkiću Đardin, gdje će djeca izvesti dvije predstave, najavljuje Ugrinić.

image

Jelena Ugrinić, direktorica TZO Tkon

TZO Tkon

Podrška lokalcima

Projekcije za glavnu sezonu iznimno su optimistične.

- Prognoze sugeriraju značajan rast u broju dolazaka i noćenja u usporedbi s prethodnom godinom, naglašava Ugrinić te ističe važnost podrške lokalnim OPG-ovima u vidu organizacije sajma svakoga četvrtka tijekom turističke sezone.

- Prvog srpnja planirane su HOP radionice, na kojima će posjetitelji iz prve ruke imati priliku naučiti kako dobiti oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Drugog srpnja održat će se sajam otočnih proizvoda u Interpretacijskom centru. Za kraj dana i povodom Kunjske fešte, posjetitelji će moći uživati u koncertu Minee, ističe Ugrinić.

U svibnju je TZO Tkon besplatno dijelila sadnice svim iznajmljivačima, ugostiteljima i OPG-ovcima, kako bi istaknuli važnost uređenja i očuvanja okoliša.

Dan Općine i regata

Dan Općine Tkon obilježava se 11. srpnja, a tom prigodom nastupit će klapa Iskon na Kolešću. Dana 14. srpnja održava se jedina regata u Zadarskoj županiji poznata kao Đir po konalu, koja privlači sve ljubitelje pomorskog nasljeđa.

- Na regati očekujemo sudjelovanje više od 30 brodica iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Osim regate organiziramo i zabavni dio s bogatom gastro ponudom karakterističnom za naš kraj- pečenim srdelama, autohtonom školjkom kunjkom i ostalim morskim delicijama, kaže Ugrinić.

I za najmlađe posjetitelje pripremljen je raznolik i zabavan program, a zabaviti se mogu i u Aquaparku na Južnoj plaži te u lunaparku u centru Tkona.

- Tijekom cijele ljetne sezone organizirat ćemo brojne dječje radionice i predstave, kao i nastupe klaunova, mađioničara i žonglera. Tijekom srpnja po prvi puta se organizira se i dječji Hawaii party. Mališani će imati priliku uživati u raznim aktivnostima i stvarati nezaboravne uspomene, ističe Ugrinić.

Uređenje šetnice Kabel i trgova

Započeli su i radovi na uređenju šetnice Kabel, sufinanciranim projektom koji valorizira obalni pojas.

- Zahvat obuhvaća oko 800m2 površine koja će se urediti kao popločana pješačka zona prilagođena za potrebe kupališta za vrijeme ljetnih sezona, a koja je omeđena zasađenom travom na pokosu te školjerom s morske strane, ističe Ugrinić.

Nakon završetka turističke sezone, Općina Tkon planira i uređenje trgova. U planu je uređenje Trga sv. Ante, koji se nalazi uz kapelicu sv. Ante Opata, kao i Trga kod župne crkve sv. Tome apostola.

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Općini Tkon sufinanciranje projekta u ukupnom iznosu od 50.400,00 eura. Riječ je o površinskoj obradi i popločavanju postojećih javnih površina uz hortikulturalno uređenje i ambijentalno osvjetljavanje, objašnjava Ugrinić.

Posljednjih godina primjetna je značajna pozitivna promjena u cjelokupnoj vizuri mjesta.

- Zajedničkim snagama ulažemo napore u podizanje mjesta na višu razinu, osiguravajući kvalitetne sadržaje koji zadovoljavaju potrebe i mještana i posjetitelja, zaključuje Ugrinić.

image

Trg kod župne crkve

TZO Tkon

Ribarska noć 24. srpnja

20. srpanj rezerviran je za nastup klape Kampanel u Ugriniću, a jedan od najvažnijih događaja ove godine je tradicionalna Ribarska noć, koja će se održati 24. srpnja, nešto ranije nego obično.

- Ribarska noć posjetiteljima će pružiti jedinstveno iskustvo uživanja u tradicionalnim igrama i vrhunskim ribljim specijalitetima. Očekuje ih i nezaboravan glazbeni program, nastup Željka Bebeka i grupe Vista, najavljuje Ugrinić.

Početak kolovoza bit će obilježen nastupom tribute benda Dino Dvornik u Ugriniću. Za Dan pobjede, 5. kolovoza, nastupit će klapa Rišpet. 12. kolovoza pozornicu će zauzeti Marko Škugor.

- 24. kolovoza tradicionalno će se održati 9. Susret klapa ispred kapelice sv. Ante, okupljajući ljubitelje klapske glazbe iz cijele regije. Osim ovih tradicionalnih događanja, Tkon će također biti domaćin Folklorne večeri 31. kolovoza, koju organizira kulturno-umjetnička udruga Kunjka, pružajući posjetiteljima uvid u bogatu folklornu tradiciju ovog područja, naglašava Ugrinić.

Posezona neće razočarati

I tijekom posezone Tkon će imati bogatu turističku ponudu koja će zadovoljiti različite preferencije posjetitelja.

- Od 2. do 7. rujna održat će se malonogometni turnir u organizaciji Udruge mladih Kunjska dica. Posebno ističem treći susret mopedista koji se održava od 6. do 9. rujna, pružajući jedinstveno iskustvo ljubiteljima mopeda i okupljajući entuzijaste iz cijele regije. Prošle je godine preko 200 mopedista iz Slovenije sudjelovalo na događaju, a i ove godine očekujemo dobar odaziv, kaže Ugrinić.

image

Šetnica Kabel

TZO Tkon

Sustavno uređenje lokalnih plaža

Svake godine lokalne vlasti nastoje urediti jednu do dvije plaže jer Tkon obiluje predivnim pješčanim plažama.

- Ove godine sustavno smo uredili plažu Mrvisko putem provedenog projekta. Plaža Mrvisko temeljito je sanirana i značajno proširena tijekom zimskog razdoblja, povećavajući kapacitet. Novouređeni pristup plaži sada je ambijentalno osvijetljen, a TZ Općine Tkon u suradnji s Općinom Tkon i poduzećem Orlić naručila je stepenice za ulazak u more, osiguravajući sve potrebno za ugodan boravak na plaži. Svaka plaža je označena i ima svoje ime, opremljena reciklažnim koševima za smeće, tuševima te ograđenim područjem. Također, postavili smo nove kabine za presvlačenje na pet plaža, uz manje pripremne radove čišćenja i uljepšavanja okoliša kako bismo osigurali ugodno iskustvo za svakog posjetitelja, ističe Ugrinić.

Nakon plaže Mrvisko, sljedeća na redu je plaža Vruljica, koja će se početi uređivati s početkom jeseni.

- Općina Tkon nedavno je potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o sufinanciranju u iznosu od 100.000,00 eura. Postupak javne nabave za provedbu projekta je u fazi ugovaranja, a početak radova očekuje se na jesen. S obzirom na već pridošlu turističku sezonu, planirani radovi će dodatno poboljšati turističku infrastrukturu i iskustvo posjetitelja, naglašava Ugrinić.

18.06.2024., 11:24h
29. rujan 2024 00:50