Radovi uz Jadransku magistraluVelimir Brkić
StoryEditor
POGLED U BUDUĆNOST

Sukošan će uskoro dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu

Riječ je o izgradnji obalne šetnice i uređenju plaže u dužini od 435 metara, od Tustice do La Bocce, u vrijednosti od 693.978,32 eura, kazao je Ante Martinac

Protekle 2023. godine završena je reprezentativna treća faza šetnice od Sportskog centra do Ždralovca u ukupnoj dužini od preko 1.000 metara s javnom rasvjetom, vezovima za brodice, produbljenjem jaza, parkirnim mjestima i hortikulturom. Trenutno su u tijeku radovi na prvoj fazi izgradnje šetnice i plaže na predjelu Makarska, između linije obale i linije privatnih parcela u potezu od Tustice do Solina ukupne dužine 1.700 metara u ukupnoj vrijednosti od oko 3 milijuna eura.

- Prva faza radova vrijedna je 693.978,32 eura. Turizam je nezaobilazan čimbenik razvoja i opstojnosti, stoga nas svaki euro za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture te sanaciju i poboljšanje pomorskog dobra višestruko veseli, rekao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

image

Ante Martinac, načelnik

Velimir Brkić

Sukošanska promenada

Riječ je o aktualnoj izgradnji šetnice u dužini od 435 metara, od Tustice do La Bocce, odnosno do postojećeg glavnog gata i lučice.

- Zahvaljujem Vladi RH i resornom Ministarstvu mora i prometne infrastrukture koji svojom podrškom prate sve naše aktivnosti. Sinergija se konkretno pokazala na djelu, za izgradnju i uređenje prve faze obalnog pojasa prema UPU Sukošan – predio Makarska, za što nam je dodijeljeno 130.000 eura, kazao je Martinac.

Gradi se šetnica širine tri metra s pripadajućim sadržajem, javna rasvjeta, zaštita obalnog zida, lukobrani, uređenje plaže. Radove izvodi tvrtka Minigradnja d.o.o. Vodice, dok je nadzor povjeren struč. spec. ing. aedif. Anti Bilušiću iz Via Factum d.o.o.

- Mještani, vikendaši i turisti ne trebaju brinuti, radovi će se izvoditi do ljetne sezone. A ako obala do tada ne zasja u punom sjaju, ljeti se neće izvoditi radovi, već nakon kraja ljetne sezone, poručio je Martinac.

image

Šetnica pored kafića La Bocca

Velimir Brkić

Emotivna vrijednost

Radovi su u punom tijeku, na dijelu obale su teški strojevi i radnici koji betoniraju šetnicu i postavljaju betonske blokove.

- Uređenju postojeće lučice od glavnog mula do kampa krenut će čim se navedena lokacija proglasi lučkim područjem. Radove će predvoditi Županijska lučka uprava Zadar, istaknuo je Filip Dražić iz Općinske uprave.

Sve je spremno za javnu nabavu za izvođača radova na drugoj fazi od kampa i oko 300 metara prema Tratici.

- U drugoj fazi radova obalnog pojasa prema UPU Sukošan – predio Makarska koja će započeti na jesen, rekonstruirat će se i obnoviti i postojeća lučica prema Tratici, nasuprot kapelice Majke Božje, obznanio je Filip Dražić, iz Općinske uprave.

image

Postojeća lučica ingerenciji ŽLU Zadar

Velimir Brkić

Svoji na svome

Projekt je najavljen kao mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, igre i mjesto stvaranja najljepših doživljaja i uspomena.

- Imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije, tvrdi Dražić.

Sukošan će u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu, od Marine Sukošan do Tustice i time prednjačiti na karti razvijenosti u RH. Naime, Sukošan ima oko 7 kilometara razvedene obale, koju oplahuje čisto i bistro more.

- Sukošanski lungomare krucijalnog je značaja za sve žitelje Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje. Izgradnja sukošanske promenade uz obalu strateški je projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i sukošansko gospodarstvo, zaključio je Dražić.

22.05.2024., 11:01h
01. srpanj 2024 11:24