Općinski laureati s načelnikom Općine, dopredsjednicom OV-a, ministrom Erlićem, dožupanom Vickovićem te Marijom PletikosaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
DAN OPĆINE STARIGRAD

Unatoč velikim izazovima razvoj Općine Starigrad nedvojbeno je vidljiv

Na tome možemo zahvaliti i svim dosadašnjim načelnicima i vijećnicima, kao i poduzetnicima, obrtnicima te općinskim žiteljima, kazao je načelnik Marin Čavić

U povodu Dana općine Starigrad i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Jurja, 31. rođendana ove jedinice lokalne samouprave, u hotelu Alan održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Starigrad. Program je vodila Vlatka Vučić – Marasović.

- Kroz sve protekle godine Općina je prolazila kroz velike razvojne izazove i probleme. Razvoj je nedvojbeno vidljiv, a na tome možemo zahvaliti i svim dosadašnjim načelnicima i vijećnicima, kao i poduzetnicima, obrtnicima te općinskim žiteljima, kazao je načelnik Marin Čavić.

image

Svečana sjednica u hotelu Alan

VELIMIR BRKIĆ

Slavna i bogata prošlost, prosperitetna budućnost

Između ostalog izrazio je ponos što slave bogatu i slavnu prošlost, svoju kulturu i tradiciju te što je Općina u Domovinskom ratu imala značajnu ulogu.

- Na prostoru Parka pririode Paklenica, Nacionalnog parka Paklenica i mora turizam je osnovna gospodarska djelatnost i pokretač razvoja. Realizirali smo projekt uređenja plaže Jaz u Selinama, započeli smo, zatim, projekt uređenja središnjeg obalnog pojasa u Starigradu-Paklenici, koji obuhvaća preko 600 metara obale. Sada smo, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, započeli projekt uređenja luke Starigrad, a u narednom razdoblju izradom projektne dokumentacije nadamo se i početku samih radova, najavio je Čavić.

Istaknuo je da je izgradnja i održavanje komunalne infrastrukture, uz prirodne ljepote, najvažniji segment turističkog razvoja ovoga kraja, ali i da je jedan od zadataka u budućem razdoblju priprema što više projekata za financiranje iz europskih i nacionalnih fondova.

- U suradnji s Vodovodom Zadar i Hrvatskim vodama izgradnja vodovoda i poboljšanje vodoopskrbne mreže jedan je od najvažnijih ciljeva. Riječ je o izgradnji magistralnog vodovoda, odnosno Podvelebitskog pravca za zapadni dio Općine Starigrad, za kojeg su nedavno i ishodovane građevinske dozvole, naglasio je Čavić istaknuvši kako su lica i izgled općinskih mjesta značajno ljepšala i promijenila, ali je ponosni duh Podgoraca ostao isti.

image

Marin Čavić, načelnik

VELIMIR BRKIĆ

Demografija, sigurnost, prosperitet

U tijeku su radovi na groblju i mrtvačnici na groblju u Selinama, slijedi proširenje groblja u Tribnju.

- Odobren nam je projekt Pokret 2+, u okviru programa Zaželi čime će se pružiti usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom, objavio je Čović, pohvalivši se pritom kako su po prvi puta isplatili božićnice umirovljenicima, otvorili jasličku skupinu u vrtiću Osmjeh, rješavaju administrativne barijere za novu školu, izgradnjom interpetacjskog centra mora, Centra za školjkarstvo u Selinama, dok je u tijeku katastarska izmjera i dr.

Zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković, istaknuo je da podvelebitski kraj, poput čitave županije, iz godine u godinu privlači sve više gostiju te je stoga potrebno i dalje ulagati u poboljšanje ponude i povećanje kvalitete smještaja te sadržaje koji se gostima mogu ponuditi.

Ministar Šime Erlić naglasio je da su prioriteti Vlade u budućem razdoblju prije svega demografija i sigurnost.

- Krunu naših ulaganja u sigurnost imali smo prigode vidjeti, na Plesu u Velikoj Gorici, kada su došli novonabavljeni avioni koji će čuvati naše nebo, koji su simbol hrvatskog suverenizma. Ratna su stanja danas činjenica i moramo ulagati u vojsku, rekao je Erlić.

image

Ženska klapa Arija

VELIMIR BRKIĆ

Općinski laureati

Godišnja nagrada općine dodijeljena je Osnovnoj školi Starigrad za doprinos u području obrazovanja kao i očuvanju i promociji kulturno-povijesne baštine, Grb općine za osobit doprinos u području znanosti i kulture uručen je Sveučilištu u Zadru, a zahvalnice za doprinos na pripremi i uređivanju znanstvene monografije Starigrad Paklenica uručene su Anti Uglešiću, Zoranu Šikiću i Marijani Tomić. Posthumno su priznanja dodijeljena Rimni Koić za doprinos u međunarodnoj afirmaciji Općine Starigrad te Mariji Maji Knežević za doprinos u humanitarnom i kulturno-društvenom radu.

U opravdanoj odsutnosti predsjednika OV-a Marka Marasovića nagrade je u zajedništvu s načelnikom Čovićem uručivala zamjenica predsjednika OV-a Marina Vukić. U ime nagrađenih nazočnima se obratio rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, a u programu je sudjelovala klapa Arija iz Starigrada.

01.05.2024., 11:37h
VELIMIR BRKIĆ
18. listopad 2024 10:34