Doživljaj za pamćenjeVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Spektakularne razglednice

Zaživio sukošanski projekt: Vidikovcima i trim stazama do hit turističke destinacije

Riječ je o promociji turizma, pet vidikovaca s vježbalištima, jedinstvenom trim stazom i posljednjom oazom magunje Mediterana u Tustici, s koje vidik od 360 stupnjeva omogućava dinamičan “ophod”, pogled na sve strane

Općina Sukošan je realizacijom velikog turističko-rekreativnog projekta izgradnje pet vidikovaca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno informativnim pločama, te sa spravama i elementima za rekreaciju već dobrano zakoračila u novu gospodarstvenu, turističku eru.

- Riječ je projektu vrijednom 500 tisuća eura koje je u 100-postotnom iznosu financirano iz EU fondova. Vidikovci su već opravdali svoju svrhu, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

image

Pogled od “milijun dolara”

VELIMIR BRKIĆ

Spektakularna turistička razglednica

Sve je bajkovito, nadnaravno. Ono što je posebnost ovih pet vidikovaca, rekreacijskih odmorišta, je fascinantan pogled koji se pruža na sve strane, sjeverno na plodne Ravne kotare, a južno na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate, dakako i na brojna naselja u okruženju.

- Spektakularne razglednice čekaju vas da ih otkrijete, bilo objektivom ili očima uperenima u prekrasne prizore koji nude komadić mira i ljepote na ovom bogomdanom kraju, istaknuo je Martinac.

Sukošanski projekt s pet vidikovaca jedan je od najvećih ovogodišnjih turističko-promidžbenih ulaganja u Zadarskoj županiji i šire.

- Vidikovcima, rekreacijskim stazama i spravama, upotpunjena je turistička ponuda Općine Sukošan koja je dobila pet atraktivnih lokacija s kojih se pružaju možda i najljepši pogledi na Jadranu, uvjeren je sukošanski načelnik.

image

Jedinstvena trim staza

VELIMIR BRKIĆ

Kao u najljepšoj filmskoj priči

Prvi vidikovac je na Velikoj Glavi, brdu iznad marine i Krešanovih, a drugi na brdu iznad nogometnog igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge na kojoj je uređen moderan pješački prijelaz.

- Sve je kao u najljepšoj filmskoj priči. Treći sukošanski vidikovac je pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje Prosike. Lokacija četvrtog vidikovca je u Debeljaku na brdu Glavica, dok je peti vidikovac u Glavici, na brdu Vrčevo, pojašnjava Filip Dražić, službenik u Općinskoj upravi.

Na zadovoljstvo rekreativaca, pješaka, trkača, biciklista i zaljubljenika u prirodu trenutačna dužina trim staze iznosi oko 10 kilometara.

- Trim staza ide preko Tustice iznad Sukošana s “pogledom od milijun dolara”, uvjerljivi su u TZO Sukošan.

image

Staza za debeljački vidikovac

VELIMIR BRKIĆ

Posve novi doživljaj

Riječ je o promociji turizma, čarobnih vidikovca, jedinstvene trim staze i posljednje oaze magunje u Tustici.

- Trim staza uz željezničku prugu od Krešanovih, povrh groblja do hale bivše PZ Sukošanka, te od debeljačkog vodovoda i igrališta do brda Vrčevo i do administrativne granice sa Sv. Petrom na Tustici, u konačnici će iznositi oko 20 kilometara i više, najavljuju u Općini Sukošan.

Jedan od ciljeva je bio i funkcionalno urediti lokacije ulaganja radi postizanja kvalitetnijeg življenja lokalnog stanovništva i mladeži u vidu sporta i rekreacije. Ovim projektima osim znatnog obogaćenja turističke ponude doprinosi se i zaštiti šuma, poboljšanju zdravstvenog stanja ljudi, te edukaciji o važnosti šuma.

04.07.2024., 09:48h
VELIMIR BRKIĆ
08. srpanj 2024 04:33