<p>načelnik Općine Vir Marino Radović</p>
načelnik Općine Vir Marino RadovićVirski List
StoryEditor
Na izvanrednoj sjednici

Općinsko vijeće Općine Vir donijelo proračun za 2025. u iznosu od 18,9 milijuna eura

Samo koji sat nakon jučerašnje 31. sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj je raspušteno Općinsko vijeće Općine Vir (usvojeno Rješenje pravno vrijedi tek od današnjeg dana, odnosno od dana objave u Narodnim novinama), virsko općinsko vijeće održalo je izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojen proračun za 2025. godinu

Proračun i sadržaj sjednice s usvojenim odlukama o prihvaćanju i izvršavanju proračuna za 2025. još su sinoć objavljeni u Službenom glasniku Općine Vir, čime je Općina Vir zakonski zaštitila odluke donesene na sjednici. Sukladno općinskom poslovniku, napominju u Upravnom odjelu za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu, sjednica je održana kao video-konferencija na kojoj je sudjelovalo sedam većinskih vijećnika (Antonio Vučetić, Jadranka Okreša, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Srđan Liverić, Ivana Radović). Tim se potezom, kaže nam načelnik Općine Vir Marino Radović, spriječilo da Općina Vir ostane bez proračuna, planiranih projekata i isplate obaveza prema stanovništvu otoka Vira.

– Napravili smo ono što smo mogli u ovim okolnostima, pa neka resorno Ministarstvo ponovno odlučuje o zakonitosti. Imali su u Ministarstvu dovoljno vremena od poništene 15. sjednice Općinskog vijeća donijeti odluku o raspuštanju OV-a i raspisivanju prijevremenih izbora, no očito su politički kalkulirali kada to napraviti. Mi smo u međuvremenu održali četiri sjednice s potrebnom većinom ne računajući ovu posljednju, a donošenjem proračuna za 2025. zaštitili smo naše građane, i to posebno umirovljenike, socijalne kategorije, studente, đake i najmlađe. To nam je bio osnovni motiv sazivanja i održavanja ove sjednice – kaže načelnik Radović.

Usvojeni proračun za 2025. (s projekcijama za 2026. i 2027.) iznosi približnih 18,9 milijuna eura, odnosno 13,6 milijuna eura s prihodima iz poslovanja te 5,3 milijuna eura prenesenog viška iz prethodnih godina. Najveći dio proračunskog novca kroz programsku klasifikaciju ide Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo (12,9 milijuna eura ili 68,3 posto budžeta) s programima modernizacije javne rasvjete, uređivanja javnih površina i javnih plaža te prihodima za posebne namjene koji uključuju izvođenje brojnih planiranih komunalnih projekata. Valja napomenuti kako su donošenjem proračuna spašeni projekti koji su natječajno sufinancirani poput uređenja oštećene cestovne dionice kod stare lanterne, odnosno projekt „Tisuću lampi“ za koji se tek očekuju natječajna sredstva.

Značajan dio proračuna obuhvatit će također Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu (4,6 milijuna eura) s programima javnih potreba u obrazovanju, socijalnoj skrbi, kulturi i sportu te za Dječji vrtić Smješko, što znači kako su se pokrili svi rashodi vezani uz manifestaciju Virsko ljeto i druge sezonske aktivnosti, cjelogodišnji rad sportskih i humanitarnih udruga, isplata studentskih stipendija, pomoći učenicima za nabavku školske opreme, rodiljne naknade te jednokratne materijalne potpore prema umirovljenicima i socijalnim kategorijama stanovništva. U projekcijama za 2026. i 2027. proračun je na razini 14,8 milijuna eura. Vlada Republike Hrvatske još je imenovala povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Općine Vir, a riječ je o uglednom Viraninu sa zadarskom adresom, diplomiranom pravniku i članu Gradskog odbora HDZ-a Zadar Jurici Vučetiću. 

11.10.2024., 11:49h
11. listopad 2024 12:01