Polja soliSolana Nin
StoryEditor
STORY OF SALT SOLANE NIN

Otvaranjem trgovine priču o soli prenose turistima i lokalcima i u Zadru...

Ljubav prema soli kroz svoj muzej i ture na solani već godinama šire na posjetitelje i turiste grada Nina i okolice...

Solana Nin otvorit će svoje prvo prodajno mjesto u Zadru u prostoru nekadašnjeg Foto Vjeke, u ulici Jurja Barakovića, na samom ulazu u centar grada. Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga i razvoja poslovanja Solane Nin, ispričala nam je što će Zadar dobiti otvaranjem tog prodajnog mjesta, kad je planirano otvorenje te kazala što bi moglo biti zanimljivo lokalnom stanovništvu.

Originalni hrvatski suvenir

Naime, Zadar će otvaranjem trgovine Story of Salt Solane Nin dobiti orginalni hrvatski suvenir i preko 300 proizvoda sa soli.

image

Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga i razvoja poslovanja

Osobni Album

- Solana Nin jedna je od triju europskih solana koja se može pohvaliti da je dobila ekološki certifikat za ručno branje soli. Sol se u solani Nin još dan-danas proizvodi tradicionalno i s ljubavlju na poljima soli. Kroz svoje proizvode i povijest koja seže još od Rimskog Carstva Solana Nin priča jednu tisućljetnu priču o soli, kaže Stamenić Oštrić i dodaje da se znanja o soli prenose s generacije na generaciju.

Čekaju odobrenje od konzervatora budući da su u zgradi zaštićene kulturne baštine, no nadaju se skorom otvorenju te planiraju da trgovina radi tijekom cijele godine...

- Bili bismo jako sretni da to i ostvarimo, dodaje Stamenić Oštrić.

Ljubav se prenosi s naraštaja na naraštaj

Turisti, ali i lokalci upoznat će se tako s našom kulturnom baštinom, s malom solanom i tradicionalnim načinima proizvodnje soli koja još živi na poljima soli u blizini Zadra.

Solana Nin jedna je od triju europskih solana koja se može pohvaliti da je dobila ekološki certifikat za ručno branje soli. Sol se u solani Nin još dan-danas proizvodi tradicionalno i s ljubavlju na poljima soli. Kroz svoje proizvode i povijest koja seže još od Rimskog Carstva Solana Nin priča jednu tisućljetnu priču o soli, kaže Stamenić Oštrić i dodaje da se znanja o soli prenose s generacije na generaciju...

- Što se tiče ponude, izdvojili bismo naš najprodavaniji proizvod, a to je cvijet soli. Cvijet soli skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora poput tankih listića soli koji ljudska ruka ubire nježno, mikronskim sitima.Suši se na vjetru i na suncu, a bogat je prirodnim mineralima. Preporučava se za soljenja pri kraju kuhanja. Idealan je i za one koji ne smiju puno koristiti sol kao i za djecu i trudnice, objašnjava Stamenić Oštrić i nastavlja:

- Stoljećima Solana Nin daje život. Othranila je mnoge generacije. Udomila mnoge biljke i životinje. Ljubav prema soli prenosi se s naraštaja na naraštaj. Ljubav prema soli kroz svoj muzej i ture na solani već godinama pričamo i širimo na posjetitelje i turiste grada Nina i okolice. Otvaranjem ove trgovine želja nam je da priču o soli prenesemo i zadarskim turistima i posjetiteljima, a nadamo se možda jednog dana i šire. Mi smo mala solana s velikim snovima, zaključuje Stamenić Oštrić.

image

Dobili su ekološki certifikat za ručno branje soli

Solana Nin
13.04.2023., 16:19h
18. svibanj 2024 20:59