BENKOVAC DOM KUILTUREIva Perinčić
StoryEditor
EU KULTURNI PREOBRAŽAJ

Otvoren moderan Dom kulture, projekt težak 4,23 milijuna eura

Prepun sam emocija jer nakon više godina, obilježenih teškim i napornim radom, otvorili smo Dom kulture, mjesto mnogih lijepih uspomena naših starijih sugrađana te oslonac svakog žitelja ovog grada, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca

Veliki dan za žitelje Benkovca i 40 gradskih naselja. Otvoren je moderan Dom Kulture Benkovac koji je podignut na mjestu bivšeg Sokolskog doma iz 1934. godine, tzv. “Sokolane”, nakon Drugog svjetskog rata Doma JNA s kino dvoranom i restoranom, a nakon Oluje i oslobođenja Benkovca Doma HV-a gdje su se održavale večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali i dr.

Obred blagoslova predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

-Prepun sam emocija jer nakon više godina, obilježenih teškim i napornim radom, konačno smo otvorili Dom kulture, mjesto mnogih lijepih uspomena naših starijih sugrađana te oslonac svakog žitelja ovog grada, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

image

BENKOVAC DOM KUILTURE

Iva Perinčić

Lijepa benkovačka priča posuta trnjem

Lijepa benkovačka priča o sveobuhvatnoj rekonstrukciji Doma kulture s vanjskom pozornicom započeta još u veljači 2020. je jedan od 12 projekata iz Intervencijskog plana Grada Benkovca, kapitalnih projekata vrijednih 34,5 milijuna eura ili preko 260 milijuna bivših kuna od čega je MRRFEU od europskih fondova u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima​ ishodilo 85% bespovratnih sredstava.

-Izgradnja i opremanje Doma kulture je kruna našeg Investicijskog plana, zadnji i najvažniji projekt kulture našeg grada, rekao je Bulić, istaknuvši kako su domove kulture dobila i naselja Nadin, Vukšić, Lisičić i Smilčić.

Po projektu tvrtke Projekting iz Zagreba radove je izvodila tvrtka MP Beton iz Solina, a nadzor tvrtka Investinženjering iz Zagreba. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.931.840,55 eura, dok je vrijednost projekta za opremanje iznosila 299.000,78 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija.

- Dom kulture je od vitalne važnosti za kulturni život grada, s ciljem poboljšanja ukupne demografske slike u smislu zaustavljanja depopulacije i iseljavanja mladih te unapređenja kvalitete života lokalnog stanovništva, poželio je Bulić.

Ljepotica Ravnih kotara i Bukovice

Radovi na obnovi i rekonstrukciji Doma kulture u Benkovcu su prije četiri godine dobrano uskovitali benkovačku političku scenu, sve do kaznenih prijava. Naime, početkom 2020. godine nakon rušenja stolarije i ostalih pripremnih radova otkrilo se da oronula zgrada stara oko 90 godina praktični nema temelja. Zbog sigurnosti građevinara i provjere statike daljnji radovi su se morali prekinuti.

- U dogovoru sa stručnjacima odlučeno je u potpunosti rušenje zgrade, od vrha pa sve do ispod krhkih, nikakvih temelja. Pomno se gledala i ekonomska računica te je donesena odluka da se izgradi potpuno nov, moderan i jeftiniji Dom kulture, podsjeća Bulić.

U međuvremenu je raspisan novi natječaj za uklanjanje ruševina starog Doma kako bi dobili na vremenu i uštedili oko 800 tisuća kuna. U novom natječaju dobili su istog izvođača i u posao ga uveli u veljači 2022. godine, da bi ih zatim tužio za izgubljenu dobit od 2,7 milijuna kuna.

-Zlonamjerni pojedinci za to su vrijeme protiv nas podnosili kaznene prijave, koje su redom od nadležnih institucija odbačene, a Grad je dobio pravomoćnu presudu kako izvođača nije dužan obeštetiti za izgubljenu dobit. Svojim smo vam odlukama uštedjeli oko četiri milijuna eura u odnosu na prvi projekt koji bi financijski potopio grad za puno manju kvalitetu, poručio je Bulić.

Na otvorenju je izmeđih ostalih nazočio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

image

BENKOVAC DOM KUILTURE

Iva Perinčić

Okupljalište svih generacija

-Budite ponosni i sretni na ovaj simbol napretka Benkovca, koji će ovaj grad ponovno učiniti urbanim. Ulaganje u kulturu je ulaganje u sebe, i zato je ovaj projekt toliko bitan za Benkovac, jer on će biti okupljalište mladih, kreativaca, zabave, pjesme, i svega onoga što Benkovac jest, istaknuo je Erlić te se posebice zahvalio Davorki Krnčević, ravnateljici Razvojne agencije Grada Benkovca.

Voditelj je bio Mihovil Mijo Brkić, dok su u kulturno-umjetničkom programu nastupile ovdašnja ženska klapa Kotaranke, muška klapa Asseria, te muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac. Po završetku službenog programa nazočne uzvanike i goste zabavljali su poznata “4 Tenora” - Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak.

-U povodu svečanog otvorenja Doma kulture, Grad Benkovac svojim građanima je poklonio dvije besplatne kazališne predstave: HNK Zadar “Tata” autora Mate Matišića i predstavu “Snježna kraljica” Glumačkog studija HNK Zadar, kaže Matej Pešut, ravnatelj POU Benkovac koje upravlja Domom kulture, najavivši pritom filmske projekcije, stand-up nastupe, kazališne predstave, koncerte i dr.

26.04.2024., 15:43h
VELIMIR BRKIĆ
07. svibanj 2024 06:50