Ekipa od divovskih kapulaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
POLJOPRIVREDNO ČUDO STANKA SIKIRIĆA I SINA DINKA

Pionir modernog maslinarstva u Dalmaciji, “kralj” kapule, posljednji žitni Mohikanac

Sve što Stanko Sikirić dotakne daje vrhunske prinose, masline, krumpir, kapula, smokva petrovača, žito...

Ako bi se u Zadarskoj županiji birao uzoran poljoprivrednik, jedan od glavnih favorita zasigurno bi bio 73-godišnji Stanko Sikirić iz Bibinja, nekadašnji uspješni mesar, a sad uzorni poljoprivrednik, jedan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji, posljednji Mohikanac u proizvodnji žita, proizvođač smokava na plantaži smokava, proizvođač krumpira i neokrunjeni “kralj” kapule kako mi u Dalmaciji zovemo crveni luk.

-Poljoprivredna proizvodnja zahtjeva nova znanja u koju su nužno uključene i druge struke. Stečeno znanje i dugogodišnje vještine uz obiteljsku mladenačku odlučnost usmjerili smo u svojevrsni izazov i zasad nam, rekli bi, Bogu fala ide od ruke, kazao je Stanko Sikirić.

image

Krumpire se vadilo udarnički, sve u 16

VELIMIR BRKIĆ

Kod Stanka nema trte mrte

Ipak, nije za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom potrebna samo “dobra ruka”, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama.

- Sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte, reći će Stanko, čija je obitelj odlučila ostati u svom selu i u obiteljskom gospodarstvu na kojem zajedno žive četiri generacije.

OPG Stanko i Dinko Sikirić ima oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. Sve masline sorta oblica malo po malo je navrtao, cijepio s drugim sortama masline.

- Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla sa mnom i ja s njom. Još od 1988., naglasio je Stanko, koji u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brand ovjenčan desecima zlatnih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje i konzumne zelene masline u slanoj vodi.

Samo ove godine za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojeno je mnoštvo odličja i diploma među njima i po dva zlata na Danima mladog maslinovog ulja Dalmacije u Vodicama, na Noćnjaku 2023. u Tučepima te na Petim danima masline i ulja Peljuzica u Sukošanu, gdje su osvojena i dva srebra. Zlatna medalja osvojena je na Festivalu maslina u Zagrebu, ali i u dalekoj Sjevernoj Americi, u New Yorku.

image

Posljednji Mohikanac u proizvodnji žita

VELIMIR BRKIĆ

Promidžba svog sela i turizma

-Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u maslinarsvu u američkom New Yorku (New York International Olive Oil Competition NYIOOC World 2023), ovogodišnja je svojevrsna kruna proizvodnje na OPG-u Sikirić. Veliko je to priznanje ali i neprocjenjiva reklama za naše Bibinje i naš turizam na što smo izuzetno ponosni, s vidnim uzbuđenjem i ponosom rekao je meštar Stanko, sukošanski zet iz obitelji Miota.

Sa Stankom i njegovim unukom Ivanom bili smo u obiteljskom masliniku na lokaciji Podmurvice gdje je vidljiv dobar urod u brižno održavanom masliniku, nema niti jedne travke. U jako je dobrom stanju i zasad se ne vidi da ima padanja ploda.

-Kao i od samog početka maslinarstva sad nam radi mogućeg uboda muhe preostaje pratiti Poljoprivrednu savjetodavnu službu Zadar, zna reći Stanko Sikirić, koji je sa sinom Dinkom strastveni zaljubljenik u maslinarstvo.

Plodno tlo masline su našle na više lokacija, krumpir i kapula u Ogradi, smokve na Štrenjki, a žito na Drmanovici.

- Samo did od sina Dinka i ja smo poput posljednjih Mohikanaca preostali u Bibinjama sijati žito za hraniti nebeske ptice, sasvim ozbiljno će Stanko, na tri hektara plodnog zemljišta na kojem je kombajnom požeo žito.

Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle u OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.

- Sve što moj dida Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara, da ne čuje, postao je i “kralj kapule”, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 8-godišnji Stankov unuk Ivan, dok od divovskih kapula ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.

image

U masliniku u bibinjskoj Podlokvici

VELIMIR BRKIĆ

Škrta zemlja čuva svoje blago

- Nekima i četruni rastu manji od barba Stankove kapule, od 2,00 do 2,54 kilograma. Kapule kao da su “nabildane”, a zaista ih je gušt konzumirati, tvrdi Stankov susjed Joža, vikendaš iz Slavonije.

Rekli bismo i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava zbog kojeg nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, zavrijeđuje nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.

- Bože moj, što ću sebi i drugima lagati i pretjerivati. Trebao bih se onda svaki dan ispovijedati i pričešćivati u crkvi. Ako laže koza, ne laže rog, gotovo se opravdava gazda Stanko.

U vrtu Ograda osim divovskih kapula, moglo bi se reći, bio je i pravi rudnik krumpira. Kilogram krumpira sorte Arizona ovog proljeća dao je 35 do 36 kilograma mladog, velikog krumpira.

- Kad rodi rodi, možda se izvadi i neki divovski krumpir preko dva kilograma, nikad se ne zna. Ovaj krumpir rađa se s našom ljubavlju prema Bibinju, Dalmaciji i povrtlarstvu, zato je i tako velik, rekao je Stanko, meštar i od krumpira.

Na lokaciji Štrenjka u Bibinjskom polju iznad brze ceste, na Sukošansko polje naslonjena je plantaža smokava, bijelih petrovača ili petrovki.

image

Smokve petrovače na Štrenjki

VELIMIR BRKIĆ

Ključ uspjeha, rad, upornost i ljubav

- Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki, uvjerljiv je Stanko, koji suši smokve kad su potpuno zrele, kaže on, jer tada imaju naviše šećera.

U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve.

image

Kapula za Guinnessovu knjigu rekorda

VELIMIR BRKIĆ

- Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju Možda se ključ uspjeha krije u riječima nada, upornost, vjera u ono što se radi i ljubav. Ali, uostalom, zar nije tako i u životu. Svaki čovjek ima svoju tajnu pa tako i svaka biljka, sa smiješkom će 73-godišnji Bibinjac Stanko Sikirić.

26.07.2023., 13:57h

VELIMIR BRKIĆ
23. studeni 2024 22:06