Ako bi se u Zadarskoj županiji birao uzoran poljoprivrednik, jedan od glavnih favorita zasigurno bi bio 73-godišnji Stanko Sikirić iz Bibinja, nekadašnji uspješni mesar, a sad uzorni poljoprivrednik, jedan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji, posljednji Mohikanac u proizvodnji žita, proizvođač smokava na plantaži smokava, proizvođač krumpira i neokrunjeni “kralj” kapule kako mi u Dalmaciji zovemo crveni luk.
-Poljoprivredna proizvodnja zahtjeva nova znanja u koju su nužno uključene i druge struke. Stečeno znanje i dugogodišnje vještine uz obiteljsku mladenačku odlučnost usmjerili smo u svojevrsni izazov i zasad nam, rekli bi, Bogu fala ide od ruke, kazao je Stanko Sikirić.
Kod Stanka nema trte mrte
Ipak, nije za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom potrebna samo “dobra ruka”, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama.
- Sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte, reći će Stanko, čija je obitelj odlučila ostati u svom selu i u obiteljskom gospodarstvu na kojem zajedno žive četiri generacije.
OPG Stanko i Dinko Sikirić ima oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. Sve masline sorta oblica malo po malo je navrtao, cijepio s drugim sortama masline.
- Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla sa mnom i ja s njom. Još od 1988., naglasio je Stanko, koji u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brand ovjenčan desecima zlatnih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje i konzumne zelene masline u slanoj vodi.
Samo ove godine za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojeno je mnoštvo odličja i diploma među njima i po dva zlata na Danima mladog maslinovog ulja Dalmacije u Vodicama, na Noćnjaku 2023. u Tučepima te na Petim danima masline i ulja Peljuzica u Sukošanu, gdje su osvojena i dva srebra. Zlatna medalja osvojena je na Festivalu maslina u Zagrebu, ali i u dalekoj Sjevernoj Americi, u New Yorku.
Promidžba svog sela i turizma
-Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u maslinarsvu u američkom New Yorku (New York International Olive Oil Competition NYIOOC World 2023), ovogodišnja je svojevrsna kruna proizvodnje na OPG-u Sikirić. Veliko je to priznanje ali i neprocjenjiva reklama za naše Bibinje i naš turizam na što smo izuzetno ponosni, s vidnim uzbuđenjem i ponosom rekao je meštar Stanko, sukošanski zet iz obitelji Miota.
Sa Stankom i njegovim unukom Ivanom bili smo u obiteljskom masliniku na lokaciji Podmurvice gdje je vidljiv dobar urod u brižno održavanom masliniku, nema niti jedne travke. U jako je dobrom stanju i zasad se ne vidi da ima padanja ploda.
-Kao i od samog početka maslinarstva sad nam radi mogućeg uboda muhe preostaje pratiti Poljoprivrednu savjetodavnu službu Zadar, zna reći Stanko Sikirić, koji je sa sinom Dinkom strastveni zaljubljenik u maslinarstvo.
Plodno tlo masline su našle na više lokacija, krumpir i kapula u Ogradi, smokve na Štrenjki, a žito na Drmanovici.
- Samo did od sina Dinka i ja smo poput posljednjih Mohikanaca preostali u Bibinjama sijati žito za hraniti nebeske ptice, sasvim ozbiljno će Stanko, na tri hektara plodnog zemljišta na kojem je kombajnom požeo žito.
Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle u OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.
- Sve što moj dida Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara, da ne čuje, postao je i “kralj kapule”, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 8-godišnji Stankov unuk Ivan, dok od divovskih kapula ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.
Škrta zemlja čuva svoje blago
- Nekima i četruni rastu manji od barba Stankove kapule, od 2,00 do 2,54 kilograma. Kapule kao da su “nabildane”, a zaista ih je gušt konzumirati, tvrdi Stankov susjed Joža, vikendaš iz Slavonije.
Rekli bismo i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava zbog kojeg nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, zavrijeđuje nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.
- Bože moj, što ću sebi i drugima lagati i pretjerivati. Trebao bih se onda svaki dan ispovijedati i pričešćivati u crkvi. Ako laže koza, ne laže rog, gotovo se opravdava gazda Stanko.
U vrtu Ograda osim divovskih kapula, moglo bi se reći, bio je i pravi rudnik krumpira. Kilogram krumpira sorte Arizona ovog proljeća dao je 35 do 36 kilograma mladog, velikog krumpira.
- Kad rodi rodi, možda se izvadi i neki divovski krumpir preko dva kilograma, nikad se ne zna. Ovaj krumpir rađa se s našom ljubavlju prema Bibinju, Dalmaciji i povrtlarstvu, zato je i tako velik, rekao je Stanko, meštar i od krumpira.
Na lokaciji Štrenjka u Bibinjskom polju iznad brze ceste, na Sukošansko polje naslonjena je plantaža smokava, bijelih petrovača ili petrovki.
Ključ uspjeha, rad, upornost i ljubav
- Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki, uvjerljiv je Stanko, koji suši smokve kad su potpuno zrele, kaže on, jer tada imaju naviše šećera.
U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve.
- Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju Možda se ključ uspjeha krije u riječima nada, upornost, vjera u ono što se radi i ljubav. Ali, uostalom, zar nije tako i u životu. Svaki čovjek ima svoju tajnu pa tako i svaka biljka, sa smiješkom će 73-godišnji Bibinjac Stanko Sikirić.