Bajkovita priča iz Općine Sv. Filip i JakovVelimir BrkiĆ
StoryEditor
TURISTIČKA DOGAĐANJA

Pogledajte koje nas avanture čekaju za početak sezone u Zadarskoj županiji

Teško je sva događanja i nabrojiti pa i izabrati čemu se pridružiti, a mnoštvo događanja obuhvaća prostor do Velebita do otoka, Vranskog jezera, Zrmanje,... ilustrirajući bogatstvo ovdašnje ponude

Posljednji tjedan travnja i početak svibnja, s kojim danom odstupanja, ovisno o tome kako padaju vikendi i 1. maj, poligon su najšarolikijih i najdinamičnijih događanja u Zadarskoj županiji a s čime na ovom raznovrsnom i preljepom području počinje i prava turistička sezona, mahom u znaku brojnih oblika aktivnog turizma i obilja zabave.

Teško je sva događanja i nabrojiti pa i izabrati čemu se pridružiti, a mnoštvo događanja obuhvaća prostor do Velebita do otoka, Vranskog jezera, Zrmanje,... ilustrirajući bogatstvo ovdašnje ponude. U nemogućnosti navođenja svega, evo pregleda dijela događanja, osim turistima poželjnih i dobrodošlih i domaćinima.

Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu

26. travanj - Radionice i igre za djecu i Radionica izrade predmeta od keramike

27. travanj - Radionice i igre za djecu, Mađioničarska predstava za djecu, Proljeće u mom vrtu – radionica Vino & akvarel event, Vive Sanus – nastup plesnih skupina, te Minea – koncert (riva)

28. travanj Radionice i igre za djecu AKA Crescendo - riva

Najšareniji sajam Zadarske županije od 26. do 28. travnja

Još davne 1998 godine Sv.Filip i Jakov je proglašen za najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji, a nakon toga je ta tradicija nastavljena i na ostalim županijskim natjecanjima.

Potaknuti cvjetnom pričom 2001 godine pokrenut je projekt Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu. Ova tradicionalna manifestacija uključena je u manifestaciju Zadarske županije ‘’Dani županije’’. Održava se posljednjeg vikenda u mjesecu travnju. Manifestacija se odvija u centru Sv.Filip i Jakova, a okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.Tijekom tri dana trajanja sajma posjetitelji mogu sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, prigodnim savjetovanjima i predavanjima, natjecanjima aranžera, izložbenim i modnim revijama.

Suradnja s Udrugom kuhara pod nazivom “SPIZA OD CVIĆA” cvijeće je ponudila u potpuno novom obliku: kao gastronomski užitak.

Uz prodajnu izložbu civjeća poseban program kako za najmlađe tako i za one starije odvije se kroz sve dane sajma.

Glavna događanja 24. Međunarodnog susreta penjača Paklenica

26. travnja 2024. - 21:00 Paklenica Film Festival 2024.

27. travnja 2023. - 7:00 – 19:00 Penjački maraton Paklenica - from dawn to dusk (kanjon Velike Paklenice/NP Paklenica)/ 21:30 Proglašenje pobjednika i koncert

28. travnja 2024. - 11:00 Početak natjecanja Kids’ Speed PAKLENICA 2024.

24. Međunarodni susret penjača Paklenica od 26.4. – 28.4.2024. u NP Paklenica

Starigrad i Paklenica rodno su mjesto pustolovnog i aktivnosg odmora u Hrvatskoj, obljubljeno od planinara i pješaka desetlećima, gotovo nezaobilazno za bilo kakve ozbiljne alipiniste lao vježba pa i pred osvajanje najviših vrhova svijeta. Tamo gdje Velebit ljubi mora i ove godine očekuje vas mnogo uzbuđenja i zabave uz Paklenica Film Festival 2024., Penjački maraton Paklenica – from dawn to dusk i natjecanje u penjanju za djecu Kids’ Speed PAKLENICA 2024. Najuspješnije sudionike natjecanja očekuju i nagrade, a za sve sudionike i posjetitelje bit će organiziran i koncert. Veselimo se vašem dolasku!, poručuju organizatori. Program uključuje: Penjački maraton – penjačko natjecanje za odrasle. Timovi mogu biti muški, ženski i mješoviti. Kids’ speed-natjecanje u brzom penjanju za djecu do 14 godina i Paklenica film festival: projekcije kratkih amaterskih filmova s penjačkom tematikom.

image

Prvi dan jeseni gastro užitak na Puntamici

Zadar Street Food Festival/fabio Šimićev

Zadar Street Food Festival - od 26. travnja do 5. svibnja na Puntamici

Zadarski Street Food Festival ponovno poziva posjetitelje kombinacijom hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda. Ovaj već brendirani gastronomski i glazbeni događaj vraća se po sedmi put na već omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe - na Puntamiku! Održava se od 26. travnja do 5. svibnja o uz predivan dah i pogled na more.

Ponuda hrane seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju spremaju ugostitelji. Posjetitelji će u deset dana imati priliku kušati - od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na pozornici stiže Sandi Cenov, TBF-a, Petar Dragojević i Indira! Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom. Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već od 12 do 24 sata.

U ponudi su lokali i hrana: MAGURO STREET - Asian Fusion, BURGERS & MORE - Burgers; FERAL HOUSE -Burgers; PICNIC MINGLE & FUN- Burgers i FISH HOUSE dok ZADAR WINE FESTIVAL osigurava ponudu vina u svom Wine Housu.

6. Slovenski vikend u Biogradu od 27.04. do 04.05.

30.4. - sajam domaćih proizvoda. mini golf, doček prvih gostiju u 19 sati

1.5. - Budnica u Biogradu, u 11:30 sati pješačenje do lunaparka Dalmaland, povratak brodom, u 18:00 sati plesni studio Bolero

2.5. - u 11 sati prezentacija ponude Elan (bicikli, SUP, kajaci), u 18:30 sati nastup limene glazbe, u 20:20 sati svečano otvaranje turističke sezone i manifestacije

3.5. - u 11:00 sati jedriličarska regata, u 18:00 sati Biograd run, dječji animacijski mađioničar, u 19:00 sati nastup plesne skupine K-2 i mažoretkinja

4.5. - u 11 sati jedriličarska regata, u 17 sati dječja animacija - baloni, u 19 sati nastup ritmičke gimnastike Vive Sanus

U Biogradu druženje i radovanje s najvjernijim gostima - Slovencima

U Biogradu na Moru se povodom Praznika rada već se tradicionlno odnosno po šesti put održava manifestacija popularnog naziva Slovenski Vikend. Projekt je ovo kojim se Biograđani posebno ponose, a naslov nosi po najbrojnijim im gostima. Podršku im daju i time su postali partneri projekta i gradovi prijatelji iz Slovenije: Slovenske Konjice, Moravske Toplice, Radlje ob Dravi te Žalec. Ovim putem jačaju međunarodnu suradnju i prijateljstvo.

Naravno, premda imena Slovenski Vikend manifestacija je ovo namijenjena svima onima željnima različitih događanja u okviru aktivnog odmora i zabavnog programa, kako bi za vikend putovanje odabrati upravo Biograd.

Više događanja, koji se odvijaju kroz nekoliko dana, uključuju različite sportove i aktivnosti. Osim promoviranja fizičke aktivnosti, imaju i vrhunsku zabavu uz glazbene goste, tematske te gastronomske večeri.

Slovenski vikend zamišljen je kao spoj odmora ispunjenog dnevnim aktivnostima i dobrom zabavom gdje se naglasak stavlja na uključenost cijele obitelji.

Ovo je i marketinški i poslovno iznimno vrijedna i pametna ideja Biograđana i njihove uprave kao i turističke zajednice ali je i nadasve - poštena. Naime, izniman broj slovenskih gostiju u hrvatskom turizmu predstavlja gotovo svjetski fenomen gdje iz jedne makar i bliske susjedne zemlje većina stanovništva provede odmor ili dio odmora kod njih/nas. Istovremeno mnogi takvu razinu turističke vjernosti smatraju zagarantiranom te slovenskim gostima i ne iskazuju posebnu pažnju. Biograd se odlučio i posebno ih počastiti i čini to već godinama. Uostalom grad Biograd bratimljen je s čak četiri sredine u Sloveniji. Kako se pred 1. svibnja u Sloveniji 27.04. obilježava i Dan osvobodilne fronte značajan broj slovenskih gostiju bilo kao “vikendaši” (jer ih značajan broj u Biogradu i na široj Biogradskoj rivijeri posjeduje kuće i/li stanove za odmor, ili stalne kamp kuće) ili “komercijalni” turisti provedu ovdje čitav tjedan pa i duže vrijeme.

Biograd i TZ Biograda s partnerima pripreme im za te dane iznimno obiman i raznovrsan program aktivnosti ali i zabave, nerijetko i uz istaknute slovenske “estradanjake” i zabavljače.

U programu trčanje (na 1 km, 5 km i 10 km, što je dakle prilagođeno svim uzrastima i kondicijama) od rive i centra grada, preko plaža i park šume Soline. Potom je tu hodanje odnosno walk gdje je u jutarnjim satima je okupljanje u centralnom parku kod kolodvora u Biogradu odakle se kreće prema cilju, hrvatskom `Gardalandu` – Fun parku Biograd. Tu je i Bike odnosno rekreativna obiteljska vožnja biciklom na prethodno navedenoj ruti. Biograd kao epcinetar nautike u Hrvatskoj ne bio bio što je bez jedrenja pa je tu Biograd regata traje dva dana. Regata se sastoji od dva plova, od kojih se jedan plovi Pašmanskim kanalom, a drugi `Ljubavnim kanalom`.

Uz svaki program i za svaki dan zagarantirana je i zabava pa se od 30. 04. do 4.05 redaju Grupa Cambi, Dalmatino, Modrijani, Crvena jabuka i Tomislav Bralić i Intrade.

image

Slovenski vikend

Velimir BrkiĆ

Rekreativni MTB “Maraton Vransko Jezero 2024”

I ove godine u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Pakoštane i TZ Općine Pakoštane održat će se rekreativni MTB “Maraton Vransko jezero 2024 i to tradicionalno 1. svibnja.

Kultna brdsko-biciklistička utrka oko Vranskog jezera organizira se na Praznik rada, a svake godine priključuje se sve veći broj domaćih i stranih natjecatelja stvarajući prepoznatljivi brend u brdskom biciklizmu. Ova godina je posebna zbog 10. rođendana BBK Pakoštane.

Planirani start utrke je u 12.00 sati uz centra Pakoštana. Sama staza smještena je oko Vranskog jezera s prekrasnim panoramskim pogledom na tirkizno zeleno Vransko jezero.

Utrka se održava u više kategorija: Kategorija Rekreacija Žene (33km/350m ukupno uspona); Kategorija Sport Žene (33km/350m ukupno uspona); Kategorija Rekreacija Muškarci (33km/350m ukupno uspona);

Kategorija Sport Muškarci (33km/350m ukupno uspona); E-bike žene: jedinstvena kategorija (33km/350m ukupno uspona) i E-bike muškarci: jedinstvena kategorija (33km/350m ukupno uspona).

26.04.2024., 15:40h
DAMIR MARIČIĆ
07. svibanj 2024 03:53