.Pjesma od srca i duše
StoryEditor
SUKOŠANSKA MAŠKARANA ZBIVANJA

Pokladnom porukom protiv tmurne stvarnosti...

U noći pokladnog utorka s kampanela sv. Kasijana odzvonilo je ponoć. Završila su maškarana ludovanja, započelo je 40-odnevno vrijeme korizme, posta i obraćanja...

U utorak točno u ponoć na Poklade spuštena je zavjesa na ovogodišnja petodnevna maškarana zbivanja u Sukošanu. Spustili su je ružni maškari, tzv. Babe luže - tinejdžeri, momci i muževi obučeni u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom, na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga kojim lužaju nemaškare, a na ramenima Did, sukošanski Krnje...

image

. Maškare u Vanjakovih

Sve je započelo s vrtićkim i školskim maškarama, a nastavljeno je u organizaciji Turističke zajednice Općine Sukošan, maškaranim mimohodom s alegorijskim kolima od Jose, preko Ždralovca, Rudine, Ruševca, Dijanovih, Pitorka gdje ih je bogato dočekala Marija Majčina Nadinić te preko Vanjakovih i Bičićevih do Doma mladeži i velikog šatora.

Urnebesna fešta s puno ića i pića

image

Krivac za sve nedaće zavšio u ognju

Pod dirigenskom palicom voditelja-animatora Andrije Vanjaka i prve dame sukošanskog turizma Mirjane Veleslavić - Nadinić svojim igrokazima, pjesmama i plesovima predstavila su se vrtićka djeca DV Zlatna lučica ravnateljice Milice Ćoso iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice, mažoretkinje i Patricijina plesna udruga Plesni korak.

Babe luže - tinejdžeri, momci i muževi obučeni u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom, na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga kojim lužaju nemaškare, a na ramenima Did, sukošanski Krnje...

Potom je u ritmu muzike za ples sastava Kanela održan spektakularni maskenbal tzv. lipih maškara pod nazivom “Maškarani ples”. Bio je to dan i noć urnebesne fešte s puno pića i ića koje su priredili domaćini na okrjepnim postajama i Moto klub Sv. Kasijan, ali nenajavljeno “začinjenim” aktiviranjem vatrogasnog aparata nekog nepoznatog diverzanta.

Završni spektakl pred 150 maškara i 500 mještana

image

Mladi i razdragani

Sve je na spektakularni, veličanstveni način završilo na pokladni utorak na trgu Gornja vrata pred oko 150 maškara i oko 5 stotina mještana i znatiželjnika gdje je osuđeni sukošanski Did završio u strašnom vatrenom ognju.

Za hranu je bio zadužen Hrvoje Veleslavić i sukošanski bajkeri. Maškare Babe luže - ružne maškare već su se umorile od obilaska kućanstvama, a onda je sakristian Marko Pito s kampanela sv. Kasijana odzvonio ponoć. Odzvonilo je veselju i gozbama. Završila su maškarana ludovanja, započelo je 40-odnevno doba korizme, vrijeme odricanja i obraćanja.

image

Sukošanska maškarana budućnost

02.03.2023., 11:40h
16. rujan 2024 21:12