Vuk zaklao ovceVelimir Brkić
StoryEditor
UZNEMIRUJUĆA VUČJA GOZBA

Pokolj u Galovcu, vukovi zaklali 18 ovaca

Usred dana - zvijeri, zakonom zaštićeni vukovi, u krvavom su pohodu nadomak kuća napali stado ovaca na ranču Denisa Burčula iz Galovca, SPG Izletište Galovac, i masakrirali 18 od 22 rasplodnih ovaca

Panika u Ravnim kotarima. Stado ovaca Denisa Burčula iz Galovca, vlasnika popularnog seoskog poljoprivrednog gospodarstva SPG Izletište Galovac, smještenog nedaleko spomenika Gospe Karmelske uz cestu za Škabrnju, usred dana napali su krvoločni vukovi. U krvavom pohodu - zvijeri, zakonom zaštićenih vukova, zaklali su 18 od 22 rasplodnih ovaca.

image

Vuk zaklao ovce

Velimir Brkić

Stravičan prizor masakra

Strava, užas, mučnina, kao u nekom horor filmu. Jezivi su to prizori masakra na Burčulovom ranču na izlazu iz Galovca prema Mostaru, zaselku Zemunika Donjeg, tek tristotinjak metara od naseljenih kuća.

- Ubijen sam bez puške, užas. Unazadilo me pet godina. Od 22 ovce u stadu ostale su mi tek 4. Vuk je pokla čak 18 ovaca koje bi za mjesec dana počele kotiti janjce za potrebe SPG-a Izletište Galovac, vidno u šoku će Burčul.

Ranč površine 3 hektara zatvoren je i ograđen zaštitnom žićanom mrežom visokom oko tri metra, ali čopor krvoločnih i zakonom zaštićenih vukova našao je način kako "usrid bila dana" doći do ovaca i napravi pokolj.

- Na mjesto pokolja izašla je policija PU zadarska, napravila temeljit uviđaj i zapisnik. Uviđaj i seciranje poklanih ovaca izvršila je mr. sc. Ana Grgas iz Benkovca, iskusna vještakinja za procjenu šteta od zaštićenih divljih zvijeri, navodi Burčul.

image

Vuk zaklao ovce

Šok, panika, financijski gubitak

Ovce su u ekološkom uzgoju. Evidentirane su i imaju ušne markice.

- Šteta je nenadoknadiva, jer to je 18 ovaca koje bi u sljedećih 10 godina dale preko 200 janjaca. Da sutra nabavim nove ovce trebat će mi nekoliko godina da sve dođe u normalu, a već za tjedan dana imam grupu putnika "kruzeraša" iz Luke Gaženica, kaže Burčul.

Osim šoka i panike te financijskoga gubitka, Denis Burčul, nakon krvavog vučjeg pira, mora riješiti i birokraciju kako bi od države mogao naplatiti kakvu-takvu štetu. Na svu sreću bila je policija kao i ovlaštena sudska vještakinja, kaže Burčul, koja je zasad neslužbeno utvrdila da je štetu počinio vuk.

image

Vuk zaklao ovce

Velimir Brkić

Bojno polje nadomak naseljenih kuća

- Kod blaga sam bio oko sedam sati ujutro, a u poslijepodnevnom dolasku od šoka sam jedva ostao živ. Ranč je bio poput bojnog apolja. Krv, nemoćne i zaklane ovce bile su razasute po ranču, strava i užas. Hitchkokov film je ništa prema ovoj stravi koju sam doživio, u jednom će dahu Burčul.

Prije dvije godine vukovi su mu zaklali pet ovaca, a susjedima po dvije i tri ovce.

- Prema važećim zakonima vukovi su zaštićene životinje, dok su ljudi i životinje pušteni na milost i nemilost tim krvoločnim životinjama koje samo što se ne šeću među kućama ovdje kod Galovca i zemuničkog Mostara, a prije nekoliko mjeseci i u još nedaleko priobalnih i zaobalnih naselja. Bože budi nam u pomoći, zavapio je Denis Burčul.

Uginule ovce zbrinut će tvrtka Agroproteinka d.d. Donje Biljane, prvo sabiralište za prikupljanje životinjskog otpada u Dalmaciji.

image

Vuk zaklao ovce

Velimir Brkić
27.08.2023., 16:44h
16. rujan 2024 21:06