Masovna grobnica kod osnovne školeVelimir BrkiĆ
StoryEditor
INCIDENT U ŠKABRNJI

PREMJER PLENKOVIĆ ODAO POČAST ŠKABRNJSKIM ŽRTVAMA Zbog SDSS-ovke Šimpraga nekoliko mještana okrenulo leđa s povikom: "Sramite se"...

Andrej Plenković s pratnjom odao je počast žrtvama Škabrnje, a zbog dolaska Anje Šimprage, potpredsjednice iz redova SDSS-a, dio mještana izrazilo svoje nezadovoljstvo. Premijer i potpresjednica priželjkuju povjerenje, suživot i pomirenje...

Dan uoči 31. obljetnice jednog od najvećih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, na 86 žrtava velikosrpske agresije u ravnokotarskom mjestu Škabrnja, dočekan je hrvatski premijer Andrej Plenković.

image

Andrej Plenković, premijer HR

Velimir BrkiĆ

A nikad brojnijeg, većeg i temeljitijeg osiguranja policije. Naime, pored predsjednika Vlade, Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ostalih bila je i Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH iz redova SDSS-a...

Sve to navelo dio mještana na negodovanje, protestno paljenje svijeća kod središnjeg križa i spomen obilježja na groblju sv. Luke. A kod masovne grobnice nedaleko osnovne škole u trenutku Šipragine odavanje počasti nekoliko mještana i branitelja iskazujući svoje nezadovoljstvo što je na mjesto masovne grobnice došao netko iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS-a, okrenuli su leđa i povikali: "Sramite se"!

image

Demostrativno "sramite se" i okretanje leđa

Velimir BrkiĆ

Patnje i boli, suživot i pomirba

Andrej Plenković je u odgovoru na novinarska pitanja izjavio kako je vidio reakciju te je podsjetio i kako je prijašnji potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, Boris Milošević, odao počast u Kninu.

- Razumijem teške traume i osjećaje obitelji stradalih, majki i supruga jer su to užasne patnje i boli. Isto tako moramo se kao društvo predati prema međusobnom povjerenju i pomirbi, kazao je Plenković, te je poručio:

- Potpredsjednica Šimpraga je došla u dobroj vjeri iskazati pijetet. Smatram da je za budućnost Hrvatske, uz svekoliko poštovanje obiteljima, hrvatskim braniteljima i žrtvama, jedini naprijed suživot i pomirba, zaključio je Plenković.

image

.Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH iz SDSS-a

Velimir BrkiĆ

Anja Šimpraga, odgovarala je na pitanje novinara kako komentira da joj je dio mještana i branitelja demonstrativno okrenuo leđa:

- Došla sam ovdje iskreno i čistog srca odati počast žrtvama Škabrnje. Kada vjerujete u ono što radite, znate da ste na pravom putu. Vjerujem da ću iduće godine 18. jedanaestoga odati počast žrtvama i biti u škabrnjskoj crkvi na misi, naglasila je Šimpraga.

Nakon incidenta učenička pjesma

Plenković je prethodno rekao kako su došli izraziti poštovanje, sjećanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se dogodio 1991.

image

Učenička pjesma "Zemljo moja" i uspomene s Plenkovićem

Velimir BrkiĆ

- Sjećamo se važnih i bitnih trenutaka povijesti hrvatskog naroda, prijelomni trenutaka u Domovinskom ratu koji je temelj rvatske države, naše slobodnie, istaknuo je Plenković.

A onda u Škabrnji nešto sasvim drugaćije. Nakon izjava Jandrokovića, Plenkovića i Šimprage uslijedili su trenuci oduševljenja i pjesme. Na školskim stepenica Plenkovića su dočekali ravnatelj škole, nastavnici i učenička pjesma "Zemljo moje", prigodna obraćanja, rukovanja, zajednička fotografija, brojni selfiji. Naime, prethodno je završila 10. videokonferencija OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje i OŠ Petra Preradovića Zadar koji su i imali jubilarni zajednički sat sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara. A sve je svojim posjetom uveličao premijer Plenković. Više slikica iz Škabrnje možete vidjeti u našoj foto galeriji neposredno iznad teksta...

image

Počast poginulim braniteljima i civilima Škabrnje

Velimir BrkiĆ
17.11.2022., 22:06h
18. listopad 2024 19:19