Privlački gaz prolazi i ispod Virskog mosta
StoryEditor
POVEZIVANJE PRIVLAČKOG I VELEBITSKOG KANALA

PROJEKT "TEŽAK" BLIZU 3 MILIJUNA EURA Privlački gaz za 11 mjeseci opet plovan...

Privlački gaz će u ožujku 2024. biti završen i skratiti plovni put za čak 11 milja, a bit će dug 1.740 metara, dubok tri metra i širok 40 metara, kazao je Gašpar Begonja, načelnik Privlake...

U Općini Privlaka nakon uskršnjih blagdana sve je živnulo, građevinski strojevi ne miruju. Osim povijesnog EU projekta, aglomeracije Vir-Privlaka-Vrsi, mega projekta izgradnje odvodnje i promijene vodovodnih cijevi vrijednog preko 50 milijuna eura, između ostalog, u tijeku je izuzetno zahtjevan projekt Privlački gaz.

image

Napreduju radovi na kanalu Privlački gaz

- Proširenje i produbljivanje Privlačkog gaza “teško” je preko 22 milijuna kuna (2,92 milijuna eura). Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Plovput projekt sufinanciraju s 18,5 milijuna kuna (oko 2.460.000 eura), Zadarska županija s dva milijuna kuna (oko 265.000 eura), a Vir, Vrsi i Privlaka s ukupno 1,4 milijuna kuna (oko 186.000 eura), kazao je privlački načelnik Gašpar Begonja, među prijateljima zvan Gajo.

Uzrok, sabunjarima zabranjeno vađenje pijeska

Pivlaka je, osim po lurdu, ribolovoj tradiciji, svakako najpoznatija po sabunjarima koji su u prošlosti mukotrpnim radom vadili pijesak iz mora. Svojim drvenim brodovima (trabakulima, bracerima, leutima) razvozili su pijesak uzduž cijele hrvatske obale. Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka.

- Nažalost, osamdesetih godina prošlog stoljeća zabranjena je eksploatacije, vađenje pijeska iz mora, podsjetio je Begonja.

image

Gašpar Begonja-Gajo, načelnik Privlake

Osim što su sabunjari i prastari zanat otišli u ropotarnicu povijesti, pijesak se toliko nataložio da kanal Privlački gaz, plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira, više nije plovan. Zatvoren je za sav promet, ni najmanji brod tu ne mogu više proći.

- Riječ je o izuzetno važnoj i bitnoj investiciji. Završetkom ovog krucijalnog projekta plovni put skratit će se za čak 11 milja. Radove izvodi splitska tvrtka Pomgrad inženjering d.o.o., rekao je Begonja.

Između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva

S izvođačem radova 2. veljače 2022. godine potpisan je Ugovor o građenju, dok je 13. ožujka 2022. izvođač uveden u posao te se započelo s radovima produbljenja i proširenja kanala Privlački gaz.

- Prema dostavljenom dinamičkom planu, rok završetka izvođenja radova je dvije godine, do 13. ožujka 2024., kazao je privlački načelnik.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka, a prolazi ispod Virskog mosta.

Proširenje i produbljivanje Privlačkog gaza “teško” je preko 22 milijuna kuna (2,92 milijuna eura). Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Plovput projekt sufinanciraju s 18,5 milijuna kuna (oko 2.460.000 eura), Zadarska županija s dva milijuna kuna (oko 265.000 eura), a Vir, Vrsi i Privlaka s ukupno 1,4 milijuna kuna (oko 186.000 eura)...

- Taj kanal je plovan samo za manje brodice budući da je dubina prolaza na pojedinim mjestima manja od pola metra. Ograničenje u plovodbi i visina mosta Vir – kopna iznad Privlačkog gaza iznosi 9 metara, objašnjava Begonja. Prolaz je svojevremeno bio označen betonskim blokovima i drvenim motkama koje su u međuvremenu dotrajale.

Kanal sa svijetlećim oznakama

- Privlački gaz bit će dug 1.740 metara, dubok tri metra računajući od hidrografske nule i širok 40 metara, izuzev u prolazu između nosivih stupova Virskog mosta gdje će iznositi 38 metara, transparentan je Begonja.

Nadalje, predviđeno je da se plovni koridor označi svjetlećim oznakama koje bi se postavile u paru (lijeva i desna strana) na međusobnoj uzdužnoj udaljenosti od 150 metara, tako da bi ih ukupno bilo 24 (12 x 2).

Iskopani pijesak za dohranu plaža

Iskopani materijal se deponira u moru uz koridor i u koridoru kanala jer se i dalje čeka dopuštenje Ministarstva državne imovine za raspolaganje iskopanim pijeskom i kamenom koji se planira deponirati na parceli u Općini Privlaka. Iskopani materijal koristit će se za buduće invensticije lokalnih jedinica samouprave na ovom području ili na području Zadarske županije, a kvalitetni pjeskoviti matertijal se deponira na plaže Općine Privlaka i Grada Nina i korist će se za dohranu plaža.

- Postavit će se i dvije svjetleće oznake na ulazu u kanal s južne strane na temeljima stupova mosta Vir - kopno između kojima je predviđen ulaz u kanal u kojem je plovidba dvosmjerna. Također će na mostu iznad polja gdje prolazi plovni kanal (peto polje od kopna između stupova mosta) s obje strane biti postavljene oznake sredine i visine prolaza, temeljito je objasnio Gašpar Begonja - Gajo, u ugodnom razgovoru za Zadarski tjednik.

image

Kanalom će ploviti jahte i veći brodovi

20.04.2023., 01:36h
20. rujan 2024 09:14