Zadarska županija
StoryEditor
16. Degustacija

Proglašena najbolja mlada ulja i vina na manifestaciji u Nadinu

Vinarija Poljak sa svojim syrahom šampion je među vinima, dok je Bovan d.o.o. šampion u kategoriji mladih ulja na tradicionalnoj, 16. degustaciji vina i maslinovog ulja u Nadinu

Najbolje ocijenjeno mlado monosortno maslinovo ulje je oblica OPG-a Branko Kutija, a Bovan d.o.o. je najbolji blend u kategoriji višesortnih ulja (oblica, coratina i lastovka).

Šampionom mladih bijelih vina je proglašen Damir Brunčić iz Križovljana, kod crnih vina slavio je Trifun Poljak iz Zadra, dok najbolje mlado rose vino ima OPG Petar Dražić iz Danilo kraljice. Posebno su nagrađena vina od tradicionalnih sorti pa tako najbolju mladu maraštinu ima Božo Glavić iz Nadina, a najbolja mlada plavina je ona OPG-a Miletić iz Bile Vlake.

Manifestaciji su, uz ostale, nazočili ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i resorni pročelnik Daniel Segarić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i brojni drugi uzvanici, mještani i gosti iz svih krajeva Hrvatske.

image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
image
Zadarska županija
image
Zadarska županija

Ministar Dabro u svom je obraćanju najavio da neće čekati punoljetnost manifestacije već će nastojati da i Ministarstvo poljoprivrede bude jedan od pokrovitelja i suorganizatora manifestacije.

"Veseli me da sam tijekom boravka u Nadinu uspio obići neka polja vinogradara i maslinara te se susresti s proizvođačima. Vidim da je to jedna ozbiljna priča, koja govori o produktivnosti, o organiziranoj proizvodnji i jednoj konkretnoj ekološkoj priči, što je posebno značajno jer je Nadin poseban po tome", istaknuo je Dabro.

Zamjenik župana Šime Vicković podsjetio je kako je Zadarska županija u proteklih nekoliko godina kroz potpore za ruralni razvoj uložila značajna sredstva u podizanje kvalitete poljoprivrednih gospodarstava i marketinšku prepoznatljivost lokalnih proizvoda.

"Kombinirajući tradiciju, ali i nova znanja, naši vinari i maslinari sve su uspješniji, o čemu svjedoče mnogobrojna priznanja s niza svjetskih natjecanja. Time svakako doprinose ostvarenju naše težnje da Zadarsku županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju. Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala gastronomije u turizmu", kazao je Vicković.

09.12.2024., 11:07h
12. prosinac 2024 00:17