Radovi na proširenju vrtića
StoryEditor
DOGRADNJA DV-a

Proširenje goričkog vrtića za jasličku skupinu

Vrtić je oaza pozitivnih vrijednosti, središte ljubavi i prijateljstva, čarobna kutija prepuna životnog blaga, ali i mjesto na kojemu se najljepše može “odsanjati” djetinjstvo, kaže Milica Ćoso

U Gorici su u tijeku radovi na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan, Područni vrtić Gorica.

- Radovi su u vrijednosti od 345.947,99 eura. Uz postojeći vrtićki objekt, u kojem su djeca od 3 do 7 godine, dograđuje se prostorija za jasličku skupinu s pripadajućom opremom. Na zadovoljstvo roditelja jaslička skupina kreće početkom rujna 2024., kazao je Filip Dražić, djelatnik Općinske uprave Općine Sukošan.

Nakon što je krajem 2019. godine u Novom naselju Gorica izgrađen novi, moderan dječji vrtić s okolišem u vrijednosti od 3,4 kuna u punom su zamahu radovi na dogradnji vrtića. Po projektu dipl.ing.arh. Mladena Nižića radove izvodi zadarska tvrtka znakovita imena, Ključ u ruke D & A.

Glavni cilj, demografska obnova

- Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo uz postojeći izgradili novi, moderni vrtić u Sukošanu te u Gorici koji sad proširujemo. Proširili smo i vrtić u Debeljaku što je ulaganje od preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura), reći će Ante Martinac, načelnik.

A nakon proširenja vrtića u Debeljaku pred izgradnjom je sasvim novi vrtić. Sva dokumentacija i projekt su spremni, kaže Martinac, čeka se otvaranje nove mjere za EU financiranje.

- Ulaganjem u infrastrukturu namijenjenu djeci općina je dostignula pedagoške standarde koji su jednaki u onim najrazvijenijim i najbogatijim sredinama u Lijepoj Našoj, ponosno će Martinac.

245 vrtićke djece i 60 predškolaca

Općina Sukošan (Debeljak, Glavica, Gorica, Sukošan) broji 4.700 žitelja i ima četiri vrtića - dva u Sukošanu te u Debeljaku i Gorici.

- U Dječjem vrtiću Zlatna lučica trenutno boravi 245 djece, a tu je i 60 predškolaca, objavila je Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica.

U vrtiću u Gorici rade dvije odgojiteljice, Matilda Ikić i Maja Batur, a otvaranjem jasličke skupine zaposlit će se još dvije odgojiteljice.

- Područni vrtić u Gorici pohađa 22 djece, dok će jaslička skupina brojiti 12 djece od jedne do tri godine života, precizna je Ćoso.

Veliki interes za jasličke skupine

Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima. Istovremeno dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život.

- Vrtić je oaza pozitivnih vrijednosti, središte ljubavi i prijateljstva, čarobna kutija prepuna životnog blaga, ali i mjesto na kojemu se najljepše može “odsanjati” djetinjstvo, s vidnim zadovoljstvom će Milka Ćoso.

Inače, žitelje Gorice očekuje još i gradnja školsko-športske dvorane i društveno-kulturnog centra s trgom u centru naselja.

12.02.2024., 14:21h
VELIMIR BRKIĆ
27. srpanj 2024 03:32